用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
go

玫瑰崗小學   [複製鏈接]

Delete
   22    0    0    0

babypig2017 發表於 17-5-1 17:53
請問玫小難入嗎?
應該易入,響EK無乜人問呢間。你查下啲升中派位好唔好先。印象中玫瑰岡嘅幼稚園好好,但中、小學唔係太好。不過呢D好多年前嘅印象,依家唔知有無改善。

我估唔易,睇EK 應該幼、小都是好學校,升中都唔錯。但好成續就唔會升中,但學生搵到好中學。

另自己親身經驗,前排有人黎公司應聘好前線同$34.5有關的工作,佢拎住張90s 玫瑰崗中五成績表,全級考60名,無上U. 可能她有個人原因,但影響了我對中學的感覺。

星星的後裔 發表於 17-5-2 08:01
我估唔易,睇EK 應該幼、小都是好學校,升中都唔錯。但好成續就唔會升中,但學生搵到好中學。

另自己親身 ...
你去真認睇吓有關玫小既舊帖吧!

玫小既升B1水平, 只係可以和同區既李賜豪相比.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-2 11:00

咁想請教一下~以玫幼依家咁出名... 但玫小升中又麻麻...咁即係好既學生都係從玫幼升到好小學所以出名嗎? 但其實從學校網頁睇, 又冇咩人考到直資/私小wor?? 所以, 唔係好明, 點解玫幼依家咁出名, 咁多人考....

回覆 boojiji 的帖子

想請教番, 玫幼有點咁出名?

玫幼出名在語境好,但我見好多人讀完Pn有好k1 offer 都走。

hkpapa852 發表於 17-5-2 11:00

理解錯,sorry.

本來話中學轉直資又無左下文... 真可惜。
但識唔少人玫中畢業,出黎做野發展唔錯,夠social人又好。加上在公園及泳池不時遇上玫小生,又係好傾得同得體,印象係好的。
不過人人把呎唔同,我個人唔會只看中學是否B1, 我通常會望下識既人讀完係點。

Chirley    發表於 17-5-4 17:02
SingMom    發表於 17-5-2 21:34

meowymeowy 發表於 17-5-2 14:46
本來話中學轉直資又無左下文... 真可惜。
但識唔少人玫中畢業,出黎做野發展唔錯,夠social人又好。加上在 ...

我係玫幼用家, 其實我覺得玫幼玫小 唔錯,我小朋友讀得好開心,學術都深! 睇下家長想要啲咩啦!
玫中係麻麻 ,咁早諗定中學咁長遠, 講真6年後係咩世界冇人知
而家真係唔明, 諗學校 樣樣都要諗到咁長遠,比您搵到間 中學嘅龍校又點? 又要諗埋入U 機會率,入邊間U ,之後唔通又諗埋 入邊間公司打工咩
有中小學嘅龍校 又唔係多位,所以平常心面對啦

Chirley   中肯  發表於 17-5-3 23:43

我小朋友今年要報小一,都考慮緊玫小,睇咗以前post嘅帖講英文環境好好,算是happy school但近期好少人post 吾知依家點,谷吾谷?有冇小朋友讀緊嘅媽媽分享下

Chirley  唔會係HAPPY SCHOOL啦  發表於 17-5-3 23:43

我係90'S尾玫記中學畢業生, 講少少我知道的吧
因為雖然係同一校舍但因為分開唔同部門,
而且正常情況下亦唔可以去第二個SECTION 所以我知的都係由小學升上黎既同學事。
自己覺得小學部係唔錯, 佢地既野係當時年代都幾深,
大部份由小學升上黎既家底都幾好, 成績算係中上游, 但說實在真係好叻果批就去左其他中學, 或有D同學仔屋企都係俾佢地去外國讀多。
但係返學因位置問題就較麻煩囉

玫小應易入
我見阿仔同識得嘅人考親都收

poodlema 發表於 17-5-4 12:04
玫小應易入
我見阿仔同識得嘅人考親都收

玫小升中一般,又要比學費。
要係灣仔區要搵間好過佢既官津小學其實唔難,何必要搵間冷門野比麻煩自己。

相比港島區一線直資小學,相信並不大難入。此學校是否值得就要睇你要求,手上offer 及價值觀。若獲得一線官/津/直的學校取錄,不用多說啦。但若沒有的話,揀玫小其中一個主要原因是英文小學,只希望打好英文底子(假設父母認為語言特別是英語是重要的)。而近年玫小亦至力提升教學品質,相信比起傳統小學(尢其官/津)較為靈活,自主度較大(個人意見),當然每月學費4,5千元又是另一考慮(值不值得)。很難亦每需同其他學校相比,因為每間學校必有強項弱項(除非所謂一缐神校),要看你注重什麼..能放棄什麼。

babypig2017 發表於 17-5-1 17:53
請問玫小難入嗎?

其實玫小好多小朋友中學會返外國或轉 international school.
如果你只看派band 1 率,未必作準,但玫小 train 出來的小朋友英文一定唔弱!每個家長要求不同,但我女那班同學好多都有外國護照,未必一定在香港直升!

manman0808 發表於 17-5-4 22:16
其實玫小好多小朋友中學會返外國或轉 international school.
如果你只看派band 1 率,未必作準,但玫小 tr ...

你係指RHS網頁既SSPA Result D資料不可作準,咁奇怪 ?? ~~~

如果你只看派band 1 率,未必作準,但玫小 tr ...

請問你女依家讀幾多級?  好想知多啲間學校情況, 功課多吾多?幾測幾考? 你女女讀得開心嗎?

晴晴小B 發表於 17-5-4 12:29
玫小升中一般,又要比學費。
要係灣仔區要搵間好過佢既官津小學其實唔難,何必要搵間冷門野比麻煩自己。
...
但好多讀玫幼的都唔係灣仔區網嘛.......

根據官方資料, 升中時無人出國或者讀國際學校喎?

2015年升中派位:
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/news/PRI/download/Banding%20Estimation%20and%20allocation%20analysis%202013-2015.pdf

2016年升中派位:
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%20Allocation%20Result%20for%202014-2016.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題