用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

greentea000 發表於 17-5-3 04:09
佢係咪已經決定走運動員路線?

佢諗住考埋裁判同教練牌,唔知算唔算。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

asweetmom 發表於 17-5-3 07:51
為校比賽受傷是否要自費?( ̄∇ ̄)

佢唔係因為校隊受傷………

佢唔係乜野精英或重點運動員,無傷後支援同協助。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 17-5-3 08:00
本來唔想插咀,不過青少年運動員嘅運動創傷,焦點應在復健時間要足夠,如以出現重複/貫性受傷,以經係要正 ...

正正因為我囡傷得甘地,加埋有人同佢解釋,佢已經放輕左唔同以前咁,會有傷就休息,明白日後條路仲好長,會為將來打算。

我知好多明知傷得嚴重仲勁操………………

一位學生運動員的一日時間安排 ~~~

*********************************************************************************

【體路專訪】你知道清晨5時半城門河兩岸的樣子嗎?「每天5時半至7時練習,然後上學,放學後再游。」當不少人還在床舖上熟睡時,何南慧已經來到坐落城門河旁的香港體育學院游泳池,以練早水開展一天。「一天大概睡6小時,無辦法,要兼顧就要犧牲一點。」年僅15歲的小飛魚,就是這樣在犧牲與抉擇中煉成的。

http://sportsroad.hk/archives/148602

Yanamami  我女就無呢d意志咯~所以悭d~  發表於 17-5-3 12:52

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-5-3 10:34
全对~我同学正正係前果廿年用哂人生quota. .而家未入伍已經全身伤痕累累,膝关節要开刀,長期食止痛葯,仲 ...

你囡好似玩游水?

我同我囡去睇跌打時知道早排有個外地比賽,比賽前有唔少參賽者去睇跌打推拿,唔係腰就大髀小腿有傷患,比賽前急住去睇,比賽後唔見人,我估計係未搞得掂,只係為比賽先醫一醫囉。

miriam 發表於 17-5-3 12:34
你囡好似玩游水?

我同我囡去睇跌打時知道早排有個外地比賽,比賽前有唔少參賽者去睇跌打推拿,唔係腰就 ...

哈!我女升中後退役,只游健康水~D1要做飛魚唔入港隊唔洗諗,此人既無天份亦無运动員意志,所以而家唔会有高强度操練。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-5-3 12:50
哈!我女升中後退役,只游健康水~D1要做飛魚唔入港隊唔洗諗,此人既無天份亦無运动員意志,所以而家唔会有 ...
我都希望我囡快 d 退落黎, 之後當興趣咁玩下算數.

littlecath 發表於 17-5-2 17:15
你小朋友玩咩項目?多唔多海外比賽(一去去一兩禮拜嗰啲)?如果有,冇上堂既進度點追?
...
你地讀體藝? 咁學校校應該有好支援,如果唔係點叫體藝 ?
上次個仔出去比賽一個星期,我地非神校,亦非主打體藝,學校批假同唔駛交期間功課(事後有自己做番),俾補番小測等,校方已算係非常支持,上堂進度就自己追,剛啱賽完好快有幾日假期,叫補習同佢温番。隊友神校生之一,據聞學校有安排高年班同出賽同學追番課堂進度。其實你問下本身學校有乜支援就知。

醒目開學勳章 王國長老

無知人 發表於 17-5-3 13:17
上次個仔出去比賽一個星期,我地非神校,亦非主打 ...
佢地既小朋友唔係讀體藝, 我囡先係體藝學生.

學校有支援畀學生, 黎緊我囡會去澳門比賽, 向學校申請比賽假期好快批左.

今學年有學生去外地參加訓練同比賽, 遇正 1st term exam, 有兩科考唔到, 學校亦都豁免唔使補考.

我囡舊年都因為有外地比賽, 學校因此出信通知有額外學科支援.

我認真認為一週操足七日,12歲以下係刹雞取卵嘅做法,連職業運動員都未必回復到嘅loading,細路咁操就類似放煙花咁。

操7日都未算辣,有d係每日2操。
周六日可能校隊隊友間爭出賽資格,自行加操,直頭好似大鍊鋼咁。
你話同輩氣氛又好,毅力又好,最怕細路唔知輕重。

ABC-DAD 發表於 17-5-3 14:23
我認真認為一週操足七日,12歲以下係刹雞取卵嘅做法,連職業運動員都未必回復到嘅loading,細路咁操就類似放 ...

根本而家大人同小朋友無得比咯~大人收工就仲有d自己时间,就算家傭都有-日假~但-般小朋友朝七晚十-(算早?),去港隊仲要凌晨操完再番学?每周七日,年終無休,真係放煙花禁~大人都無佢地叻,所以唔好鬧佢地禁多~

ABC-DAD  叫我唔好鬧邊個?  發表於 17-5-3 16:54

Yanamami 發表於 17-5-3 15:14
根本而家大人同小朋友無得比咯~大人收工就仲有d自己时间,就算家傭都有-日假~但-般小朋友朝七晚十-(算 ...

同意吖,各人成長路向唔同,無需要用個人睇法去判斷他人,最重要係小朋友/年青人知道自己走緊既路係正確,能發光發熱就最理想。

我囡曾經轉述有位師姐既分享,佢自知成績一般,但佢好專注於勤練自己既興趣,鼓勵佢地盡能力去做好個人目標,現在已升上中大。

我無興趣去幫人教仔教女,我只係講十二歲前一週七日年中無休去拼記錄係唔長遠,谷到成績,亦谷傷身體,成年人我懶理你。

醒目開學勳章

無知人 發表於 17-5-3 13:17
上次個仔出去比賽一個星期,我地非神校,亦非主打 ...
我女唔係讀體藝,學校對出外比賽的學生有支援,老師會幫學生補課,功課可以遲D交。

無知人  幸福.  發表於 17-5-4 08:04

ABC-DAD  叫我唔好鬧邊個?
我梗係講紧自己唔好鬧女啦~~老豆点捨得?

現在小朋友真的好辛苦!我囡囡比較懒、亦沒有上進心、求求其其,反而開心,享受校園生活!現在有些大人只從大人角落出發,有幾多人能從他們的角度去看世界。包括我自己,例如她不想去考港島名男女校,我叫她去見識一下,求求其其考,浪費大家時間!做為父母,我邊學邊改善。
運動可以強身健體、訓練意志等好處,但小朋友的天職是學習,什麼是主、什麼是副?

醒目開學勳章

Sophie0804 發表於 17-5-3 22:10
現在小朋友真的好辛苦!我囡囡比較懒、亦沒有上進心、求求其其,反而開心,享受校園生活!現在有些大人只從 ...

我覺得好難強迫小明友做運動既,好似我女為例,佢唔鐘意既野,係迫吾到佢去做嫁。P4忽然愛上了長跑及rugby,決定放棄學了6年的ballet ,一星期有4天專注操跑及練波。直到現在升上中學也沒有放棄,一星期有5-6天去練習,佢很享受同team mate一齊training的時光。
有測考,佢會停左D訓練去溫習,不用我操心

http://sportsroad.hk/archives/148752

大家探討下。

我不是講大家,只是身邊有幾個例子,本身小朋友讀書ok, 慢慢傾向體育初中成績還可以,到了中四、中五發現出了大問題,但為時已晚。 有時小朋友想法太單純,家長應該從中指導。我從唔排除有些小朋友很厲害,兩方便都可以兼顅。
‹ 上一主題|下一主題