用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?  

little_yolky 發表於 17-5-2 16:53
但係我見好多運動好神既小朋友, 佢哋讀書都好掂喎。呈分都仲走去比賽, 真係神乎奇技。 ...
好多係讀書掂,所以父母放心畀佢地好多時間運動,本身就唔擔心呈分,對呢類家庭黎講好平常
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-2 16:53
但係我見好多運動好神既小朋友, 佢哋讀書都好掂喎。呈分都仲走去比賽, 真係神乎奇技。 ...
炒左DD唔出聲啫....好難完全無影向 ~~~

mcl203 發表於 17-5-2 17:07
不如我又分享吓...我小朋友已升中
有時見佢...放學4:30-6 係麥記做功課...6-8操練...9點返屋企食飯...10:3 ...

你小朋友玩咩項目?多唔多海外比賽(一去去一兩禮拜嗰啲)?如果有,冇上堂既進度點追?

醒目開學勳章 王國長老

有時見佢...放學4:30-6 係麥記做功課...6-8操練...9點返屋企食飯...10:3 ...
好彩我囡揀岩中學, 唔係佢同我都嘔晒血.

星期一 & 三夜晚返少訓
星期二 & 四放學後校隊一
星期三放學後校隊二
星期五放學後有可能校隊一加操
星期一至五如有需要 lunch hour 校隊一加操
星期六本身屬會操練 (朝十晚六)
星期日如有比賽...............

係咁既情況下多功課既話根本唔使訓, 星期一 & 三我係我媽屋企帶飯畀佢食, 唔係都唔知點算.

成績.............好老實...........真係跌左, 小學時點忙佢都可以 keep 到, 但中學真係咪講笑, 真係靠搵搭車同小息個 d 時間去做功課同溫書, 想平時夜晚溫..........本書做左佢面罩遮光.......訓左..........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

littlecath 發表於 17-5-2 17:15
你小朋友玩咩項目?多唔多海外比賽(一去去一兩禮拜嗰啲)?如果有,冇上堂既進度點追?
...
佢唔係勁果D...只係興趣有DD...咪去玩吓囉...所以仲算係幾多刀無張利果D...佢都係緊張讀書果面既
只係有時見到D評論...運動員既練習係刻苦...唔應該用興趣班去衡量佢地...要求係兩碼子既事
佢地讀書未必係好叻...但佢地既堅持係佢既興趣上係應該受欣賞既 ~~~

miriam 發表於 17-5-2 17:19

咁其實係咪要cut一樣校隊呢?

我同阿仔講,上到中學,校隊最多俾入一個(非原本個人項目)。因為真係想像得到唔夠時間用。

醒目開學勳章 王國長老

littlecath 發表於 17-5-2 17:30
咁其實係咪要cut一樣校隊呢?

我同阿仔講,上到中學,校隊最多俾入一個(非原本個人項目)。因為真係想像 ...
好多時唔係你想 cut 就 cut
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-5-2 17:19

佢又試過7:00返到學校練習...小息開會...午飯又練習...要一早係7仔買定壽司...買左都無時間食
試過直踩到4:XX先有野食
試過同我投訴...宜家D大人郁吓投訴學生...佢朝7晚7累到瞓著...都唔敢著住校服係地鐵揾位坐
小學 談 中學...係兩個世界 ~~~

miriam 發表於 17-5-2 17:33
好多時唔係你想 cut 就 cut

點解?阿女唔制?

所以我衹係話TM係其中之一個成功元素而唔係全部,讀書同體藝一樣,資質都係另一種重要元素。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-5-2 17:33
佢又試過7:00返到學校練習...小息開會...午飯又練習...要一早係7仔買定壽司...買左都無時間食
試過直踩到4 ...

午飯時練習拿拿臨咬個包,星期三校隊二要早走趕返少訓,野都無得食操到 9 點,係地鐵有位真係攰到唔坐唔得,食完盒飯 11點已經訓著。

真係無得用小學時既安排放落中學度,依家佢搞得掂就算,考試炒左都要接受,總之佢知問題所在盡力追分,飲得杯落囉。

醒目開學勳章 王國長老

littlecath 發表於 17-5-2 17:39
點解?阿女唔制?

當去到某 d 位置時放棄好可惜,教練亦唔易放人走。

所以唔好諗住現有一項中學照玩,另外加多一項,能力好時無問題,否則兩邊都要顧時你可以點取捨?

miriam 發表於 17-5-2 17:51

所以唔好諗住現有一項中學照玩,另外加多一項,能力好 ...

係啊!所以我講最多參加一個,言下之意係可以一個都唔參加。我阿仔應該捨得同其他項目(甚至讀書)來個了斷的。

為咗暑假有得每日去練波,佢話佢今年唔去旅行。我聽到嗰一刻都好感動。

我分享下前年去體藝中學簡介會上一個小朋友的經驗。他打乒乓球,每日放學由火炭出九龍練波,之後翻屯門既屋企,翻到屋企10點幾,再做功課溫書。他話係辛苦既。他後來考到港大精算系。我估他本身學習都係好叻既小朋友。

miriam 發表於 17-5-2 17:48
午飯時練習拿拿臨咬個包,星期三校隊二要早走趕返少訓,野都無得食操到 9 點,係地鐵有位真係攰到唔坐唔得 ...

咁好在習慣咗中學生活,有個別老師體會佢地情況,有D堂係俾食住飯上,唔好嘈住其他同學就得

佢地班學生怕被人影咗放上網嗎 ~

mcl203 發表於 17-5-2 18:04
咁好在習慣咗中學生活,有少部份老師體會佢地情況,有D堂係俾食住飯上,唔好嘈住其他同學就得 ~
...

你仔仔係傳統學校定直資?純粹想知道功課量的區別。

littlecath 發表於 17-5-2 18:06
你仔仔係傳統學校定直資?純粹想知道功課量的區別。

多興趣唔一定係仔喎,佢讀直資既,好難講,聽佢講分咗組,功課量/測考要求唔同~~~

mcl203 發表於 17-5-2 18:10
多興趣唔一定係仔喎,佢讀直資既,好難講,聽佢講分咗組,功課量/測考要求唔同~~~
...

哈哈,sorry! 先入為主咗!

wonglily    發表於 17-9-24 13:06

miriam 發表於 17-5-2 17:51

所以唔好諗住現有一項中學照玩,另外加多一項,能力好 ...

其實可以訓練小朋友意志力及毅力,只要佢肯繼續,做父母一定支持,宜家年輕人太温室,我個女都有少少公主病,有時少少辛苦就喊晒救命!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

asweetmom 發表於 17-5-2 15:46
現實不如想像容易,很殘酷的!

朋友女兒音樂成績入名校,學業b2b。之後兩年音樂沒成績,很大壓力,學業也 ...
我幾時都相信靠音樂,靠體育入名校,就預咗要睇人面色做人。壓力一D都唔少,而且自己冇話事權,冇得想專心學業唔再玩。所以我從不羨慕別人因體藝入名校,要入就靠實力。
不過,如果一開始已冇可能搵到好學校,就一試無防。

但要清楚知道,小朋友係真有天份,還是被迫練習才有成果。我真係聽過有小朋友抱怨六年小學,除了得到一大堆奬杯奬牌外,什麼也沒有。又或是考完八級,未出結果,已急不及待收起個琴,以後都唔再拉。

音樂如果唔係真係有天份的小朋友,好多時去到某個位,就會停濟不前。有八級成績,可能只懂八級那三首歌而已。