用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

運動要好到B3都有神校招手, 我諗個小朋友唔可能有時間打機............

DG啲"運動員",好多在公開考試得到令人羨慕嘅成績,秘訣之一就係一有空隙時間就睇書。

"一有空隙時間就睇書"和"一有空隙時間就打機",成績差别可以好大。

littlecath 發表於 17-5-2 13:51
不至於用到“下場”這個詞吧?
小朋友又不是做了什麼壞事。
現實不如想像容易,很殘酷的!

朋友女兒音樂成績入名校,學業b2b。之後兩年音樂沒成績,很大壓力,學業也很危險。打算放棄音樂去其他學校,b2好的不收,b3也嘗試,有一間收而不願意去,成績校風都差。再過一學期,決定甚麼都差也願意,但沒有位子了。

插班要求很高的,b3也分級,最要命是插班位不是你想就有。

judy 發表於 17-5-2 15:00
DG啲"運動員",好多在公開考試得到令人羨慕嘅成績,秘訣之一就係一有空隙時間就睇書。

"一有空隙時間就 ...

Time management永遠都係讀好書及做人做事能夠成功既其中主要元素。阿仔都有玩運動,經常見尐小朋友等待緊操練或比賽時做乜,大約都睇得出佢地既學業成績。

fullmama    發表於 17-5-3 20:44

Soundervolt 發表於 17-5-2 16:06
Time management永遠都係讀好書及做人做事能夠成功既其中主要元素。阿仔都有玩運動,經常見尐小朋友等待緊 ...

有边方面唔同呢?? ~

mcl203 發表於 17-5-2 16:13
有边方面唔同呢?? ~
咁仲駛問?

好似我哋粵劇表演, 出場前閒閒哋等幾個鐘頭, 空閒時間家姐:溫書、做功課、練唱開聲;阿妹:玩追跑、打機。

真係高下立見。

little_yolky 發表於 17-5-2 16:24
咁仲駛問?

好似我哋粵劇表演, 出場前閒閒哋等幾個鐘頭, 空閒時間家姐:溫書、做功課、練唱開聲;阿妹:玩 ...

幾個鐘頭又唔同喎,小學比賽同中學比賽又唔同,好多小學比賽都唔錯,上到中學係有D兩碼子既情況~

回覆 little_yolky 的帖子

等幾小時妝也溶了!!!( ̄∇ ̄)

mcl203 發表於 17-5-2 16:29
幾個鐘頭又唔同喎,小學比賽同中學比賽又唔同,好多小學比賽都唔錯,上到中學係有D兩碼子既情況~
...
講緊time management既分別, 俾個例子你而已, 可能阿妹到中學時砰一聲, time management好好呢 (幻想ing)

我真不見突然一飛沖天例子……( ̄∇ ̄)

little_yolky    發表於 17-5-2 16:38

asweetmom 發表於 17-5-2 16:32

等幾小時妝也溶了!!!( ̄∇ ̄)
所以見到阿妹仲要玩追跑咪火都嚟埋囉。

一般我哋下午2:00表演, 9:00就要到場地開始化粧, 如果夜晚7:00表演, 就會2:00去。有幾次踩足日夜場, 真係好考驗我化粧既功力架。因為無得補粧的, 落咗粧由頭化過又趕唔切。

little_yolky 發表於 17-5-2 16:34
講緊time management既分別, 俾個例子你而已, 可能阿妹到中學時砰一聲, time management好好呢 (幻想ing) : ...

預祝您心想事成!

little_yolky    發表於 17-5-2 16:39

little_yolky 發表於 17-5-2 16:34
講緊time management既分別, 俾個例子你而已, 可能阿妹到中學時砰一聲, time management好好呢 (幻想ing) : ...

就係研究緊Time Management既咁大好處,可以咁有效去解決讀書同練習間既衝突? 我小朋友都玩好幾種體藝,Time Management佢都算係唔錯,但真係唔覺TM可以完全令練習和讀書係完全無影響~

你女這個興趣又花錢又花時間,辛苦了!

如果突然有人成績好了很多,有些家長會按捺不住背後調查,差不多都是補習了才突然成績好了,然後大家安心了。

mcl203 發表於 17-5-2 16:42
就係研究緊Time Management既咁大好處,可以咁有效去解決讀書同練習間既衝突? 我小朋友都玩好幾種體藝,Ti ...

當然唔多唔少都會有影響,不過如果連Time management都做得唔好,影響會比較更大。

mcl203 發表於 17-5-2 16:42
就係研究緊Time Management既咁大好處,可以咁有效去解決讀書同練習間既衝突? 我小朋友都玩好幾種體藝,Ti ...
time management好, 有運動/體藝可能對讀書係有好影響添, 不過係要去到好神果D, 佢哋練習時訓練咗超齡既意志, 再加上好既time management, 應該唔會有影響, 你覺得你小朋友有影響嗎? 分享下啦。

有一次, 有好好既機會去新光戲院表演, 但係上學日, 仲要係夜場, 第二日要返學, 仲無功課堂。阿大响學校小息turbo手做功課, 班主任問佢點解咁急住做, 佢一邊做一邊答老師因為夜晚要去表演。至於阿妹...........小息仍然係玩追跑..............我真係唔明點解佢咁鐘意玩追跑............

對於阿妹, 呢D表演/練習就一定有影響讀書既, 但對於家姐, 我暫時見唔到有影響。

Soundervolt 發表於 17-5-2 16:47
當然唔多唔少都會有影響,不過如果連Time management都做得唔好,影響會比較更大。
...
但係我見好多運動好神既小朋友, 佢哋讀書都好掂喎。呈分都仲走去比賽, 真係神乎奇技。

大金仔 發表於 17-5-2 12:00
係呀! 其實我朋友想先知道那些名校會否對呢類小朋友在成績上有補底等等的支援服務, 還是真係由得佢自生自 ...
有補底. 但小朋友自己也應該努力

asweetmom 發表於 17-5-2 16:45

你女這個興趣又花錢又花時間,辛苦了!
好彩仲未見有人成績突然好咗好多, 可能大家真係到呈分先出招, 連我都忍唔住計劃幫阿女報定P5數研, 咁你話一般既阿媽點會唔做嘢。

little_yolky 發表於 17-5-2 16:24
咁仲駛問?

好似我哋粵劇表演, 出場前閒閒哋等幾個鐘頭, 空閒時間家姐:溫書、做功課、練唱開聲;阿妹:玩 ...
部機邊度黎?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-2 16:53
但係我見好多運動好神既小朋友, 佢哋讀書都好掂喎。呈分都仲走去比賽, 真係神乎奇技。 ...

不如我又分享吓...我小朋友已升中
有時見佢...放學4:30-6 係麥記做功課...6-8操練...9點返屋企食飯...10:30做功課...12:30開始温習明天Test..2:30瞓
去到TM都頂唔住...唔去操練...直接返屋企做功課温書測驗...好多時1:30瞓
可以咁講...小學果D算係簡單版...TM已經唔係完全幫到手...仲講應用於中學階段已係疑問
但佢成績仲係好既...只係體藝開始頂唔住...所以話中/小學係兩個世界...TM點解決時間得24小時限制 ~~~

‹ 上一主題|下一主題