用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-9-27 16:15
咁想入北大、清華, 考研究生院會容易D。不過佢哋碩士讀三年。
其實北大、清華既研究院更難入,當然如果你指既係EMBA又唔同。

simonwan 發表於 17-9-27 15:55
當年,成日比人問呢個問題,叫我比較兩地大學。甘佢地打生打死,過五關斬六將,至入到清華,我緊系講得婉 ...
點九流管理法?

王家爸爸 發表於 17-9-27 17:28
其實北大、清華既研究院更難入,當然如果你指既係EMBA又唔同。
一DD科啦

王家爸爸 發表於 17-9-27 17:28

Simon 兄可能就係讀研究院的

王家爸爸    發表於 17-9-28 09:59

chingmon 發表於 17-9-27 19:20
當年,清華北大: 一流學生,二流老師,三流設備,九流管理------請問今日如何?
...
純粹個人見解:
學生:成績一流,創意未必高(教育制度問題),但係人數夠多(學校夠大)所以叻人還是不少。
老師:講多無謂,親自上網去睇下佢哋既公開課,工程、數理科質素比唔少長青滕大學好。
設備:會差嗎?無可能吧。其他科目唔知道,但係工程、電腦絕對比香港好。
管理:唔俾外人進入校園區內,真係有啲唔明。

Panda1017 發表於 17-9-26 22:43
回覆 Soundervolt 的帖子

多謝解答,想問下DBS N LS 有什麼支援?是否將學業成績無咁好,但運動比較好的同 ...

学校有Sportsman班,集中同学出外比赛缺課既安排,缺課时可以纲上跟返功課進度,只要学生需要課程上既協助,学校亦会帮忙,雖然学校冇特别開GCSE班,但如果学生有需要可安排參加(或其他公開試),而且会提供升学協助。不過LSC跟DBS有尐分别,LSC仍然视学術為主軸,体芸為一種对身心發展既教育,DBS將体芸跟其他学術都视為平等既才能,所以LSC無論係唔係運動生,到S5-S6都要会部收缰去應付公開試。不過加多利山男神校自從换左Ronnie主政之後,無論对任何学生(包括運動生)既学術要求都提高左,剩係睇佢地以往G7收生由50%睇学術成绩到宜家超过60%已经可見一斑。

saiwanho    發表於 17-10-1 03:17

王家爸爸 發表於 17-9-28 10:12
純粹個人見解:
學生:成績一流,創意未必高(教育制度問題),但係人數夠多(學校夠大)所以叻人還是不少 ...

叻人一定多。學生,教授,設備,校園環境等等都一流。管理方面可能真係唔多樂觀。

Soundervolt 發表於 17-9-28 10:51
学校有Sportsman班,集中同学出外比赛缺課既安排,缺課时可以纲上跟返功課進度,只要学生需要課程上既協助 ...

你的數字有少少偏差,60+%之中,不包括學術好+有其他特異功能的學生歸入,外界將他們歸類於特異功能!

如果細心了解學生欏什麼奨學金入學,更有代表性,純特異功能者,不少有非學術性奬學金。

如果以精英班或非精英班來分,易可能有錯,因為主科是分組教授,不是全部有特異功能!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-28 11:05
你的數字有少少偏差,60+%之中,不包括學術好+有其他特異功能的學生歸入,外界將他們歸類於特異功能!

...

我所講既Sportsman班只係講LSC,而且LSC都係主科是分組教授而冇精英班。不過Ronnie主政之後,男神校真係有明顯既分别。

Soundervolt 發表於 17-9-28 11:13
我所講既Sportsman班只係講LSC,而且LSC都係主科是分組教授而冇精英班。不過Ronnie主政之後,男神校真係有 ...
聽講DBS去年老師大換血, 唔知係咪真有其事

NeoMom 發表於 17-9-28 12:24

“艾東撈”,要陳sir答您!

NeoMom 發表於 17-9-28 12:24
香港既制度,唔係年年老師換血既學校先至奇怪。只要核心老師團隊無變,其實唔會有影響既。
‹ 上一主題|下一主題