用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

同個朋友傾開計,佢有以下疑問:
佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績), 但運動就非常超卓, 佢知道憑成績只能讀band3學校,如果靠運動如無意外應該可以入到其中一間名校, 但佢又明白讀名校成績一定跟唔上, 現想請教知情的朋友可否分享一下相關經驗, 在這情況下那些名校 會怎樣處理小朋友學業成績的進度問題呢?

hkpapa852  三個仔: 食自己  發表於 17-5-2 11:45
   13    1    0    0

回覆 大金仔 的帖子

咁嘅情況下收,多數係各取所需,自生自滅。

王家爸爸    發表於 17-9-25 15:10

入d band1尾2头既直資,中基、沙培、李国宝得唔得?唔洗去到band3 又唔洗係band1墊底~

little_yolky  沙培都係B1尾???????  發表於 17-5-2 14:15

回覆樓主:

有尐重視學術以外既學校會收唔少體芸優異但學術成績差既學生,喺呢尐學校入面,佢地唔會覺得孤獨。而且呢尐學校好有經驗去照顧呢類學生,佢地可以安心發展個人才能。當然社會係十分現實,如果畢業時公開試成績未能升上大學,學校亦未必再可以幫到忙,唯有貴客自理。

kamjjj    發表於 17-5-16 11:30

如果學業成績不濟, 建議不要以頂尖名校為目標, 但可以嘗試一下體藝, 或其他比較注重全人發展的band 2 學校.  名校有輔導班給這類學業成績較遜的同學, 但留意, 如果真的基礎很差, 神仙難救, 反而去band 2 注重全人發展的學校比較合適.

Yanamami 發表於 17-4-30 22:47
入d band1尾2头既直資,中基、沙培、李国宝得唔得?唔洗去到band3 又唔洗係band1墊底~ ...

呢尐B2直資學校如果冇玩呢位B3小朋友嗰瓣運動,佢地亦未必有興趣收呢類學生。

非常同意樓上所講。其實機會係人地俾的,成功與否要靠自己。現在的家長往往考慮太多,讓子女失去了很多機會。既然自己擁有一技敲門磚可以入名校,何不好好利用,名校一定會給你普通學校無法比擬的資源的,剩下就要靠你的個人奮鬥了。例如LSC這類全人教育的典範例子,都收過好多運動人才,經過學校同個人的努力,基本上都順利考入大學。樓主可以去這類學校試試,俾自己一個機會。

大金仔 發表於 17-4-30 21:33
佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績) ...

識人佢小朋友跑步好勁,DGS n HY都招手。成績中游,但礙放經濟情況,又怕學校D學生非富則貴,因背景差異,會對小朋友同大人做成壓力。結果放棄,入左一間港島香港仔直資。所以有D人心目中$都係一個考慮因素。
另一個女兒的同學,憑羽毛球,以band two 生破格入st Paul boys,跟他哥哥同校,好似佢哥哥都係靠運動好入。入到去,讀書氣氛唔同,多多少少會影響到小朋友嘅!相信學校有佢一套,唔係佢屋企唔會比細佬都考入去啦!

大金仔 發表於 17-4-30 21:33
佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績) ...

如果成績屬於B3,無論讀B1神校、B2、B3中學,單靠學術要升讀大學都係機會不大。
比我就會讀神校,全力係運動方表發展,希望靠出色既運動成績搏啲大學取錄

asweetmom  咁可以大學畢業嗎?  發表於 17-5-1 10:33

回覆樓主:

大概係小朋友自小不喜愛讀書,但卻發掘了運動的才華,成績差只反映現在的讀書情況,當然不排除忽然有一天開竅或者在不同的環境下讀書丶又或者得到一些特別的協助後會有很大進步的可能,所以佢先想了解一下名校對這類學生會有什麼安排?現在尚有一年時間去考慮,所以希望收集多一些意見後才作決定。

回覆 大金仔 的帖子

運動員生涯短,之後仍要面對學業、就業問題,做教練一樣要有學位。

asweetmom 發表於 17-5-1 10:35
回覆 大金仔 的帖子

運動員生涯短,之後仍要面對學業、就業問題,做教練一樣要有學位。 ...

入到大學的話,好難畢唔到業

回覆樓主:

一定要入神校/名校,為學校爭光,成績就。。。因平時 番學很多時間要去練習,努力後有回報,大學如運動項會找番有名氣同學(自己友),朋友孩子好似內定入咗,另名校/神校校長有推薦信好重要,大學可最低高求收生。。。大學畢業做教練,老師,紀律部隊。。。

greentea000  咁大學也可以降低畢業要求   發表於 17-5-1 12:02

5g佢有没有考虑運動受伤會怎樣..., 社會係十分現實.

個人意見:

升中一定要考慮小朋友意見, 中學生涯是流金歲月, 如果小朋友不喜歡, 用家長意志凌駕, 將來讀得唔開心, 有機會有怨言.

家長將好壞處都向小朋友講, 去名校同Band 3(或有可能性收的band 2校等)校參觀吓,聽吓講座。

有啲小朋友雖然做大塘魚苗, 但可代表大塘出戰學界, 佢覺得值得;
有啲小朋友頂唔大塘讀書壓力, 畢竟在今日社會, 仍以學業為重, 小朋友可能都未必想行運動為主呢條路呢? 畢竟行運動路會有太多變素.

不過,個人意見, 神校的運動代表學生, 即使靠運動入, 讀書都唔會太太差, 反而讀得又運動得就見唔少, 你話神校收一個band 3運動學生, 咁個學生真的要好好勁; 一般band 1中學收band 3的機會或多些可能性.

有一親人,今年剛中大畢業,當年就係有男神津邀請,不過放棄咗,因小朋友自己想入體藝。他當年就是band 3成績,入體藝後逢二進一,之後入副學仕,再入中大,真係估唔到。如果佢唔係靠體育,佢應該一早出咗黎做嘢。不過,現在體藝好似已不再收band 2, 3學生。

raintsy    發表於 17-6-27 17:40

回覆 山海兒女 的帖子

當年就係有男神津邀請,不過放棄咗

明示定暗示㗎?!

不嬲都話唔收B3學生?!部分自己B2學生升中都篩走㗎喎!

山海兒女  已是N年前,往事只能回味  發表於 17-5-2 01:08
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ar_mak 的帖子

你點講個事實,但廊有不少家長及塘邊鶴 stereotype 咗部分體育,音樂優秀的學校!

我只可以講讓小朋友去不同學校參觀完,自己作決擇及取捨,將來無怨無悔!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題