用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?  

其實大學都一樣需要運動人,所以到大學一樣會搶人

回覆樓主:

認識兩位男神直資學生,因為某傑出運動才能,通過每年喺美國舉行既揀蟀大會而雙雙被Harvard取錄,今年亦有同類運動達人通過“ NCAA Show Case”被另一間Ivy League大學Brown取錄,如果單靠佢地學業成績,最多衹可以申請本地理大或浸大。不過佢地當然唔係去呢尐世界級學府讀神科啦。雖然話大學會降低學術成績門檻去收Sportsman, 不過亦唔可以太低。如果公開試揸住三幾分,可能要係世界紀錄保特者先至有得傾。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:37

我自己同學,靠運動入名校,成績6年來一直墊底。我靠成績入名校,成績一直名列前茅。考大學他靠運動我靠成績,大家都入到唔錯既大學。他一入到大學就因為車禍受傷唔可以再做運動員。依家睇翻,大家生活差唔多。唔見得我讀書成績好佢讀書成績唔好就有幾大差別。

學生運動員既出路,除咗運動員、教練,仲可以做裁判、體育事業promoter、職業經理人、物理治療師⋯⋯而我同學以上均不是,一樣得。

所以,依家到我個仔,我一樣放心俾佢玩運動。佢考中學都係憑運動入到高一個Grade既學校(唔係神校)。佢自己亦有心理準備可能做墊底嗰個,但佢話佢會努力追,冇打算放棄學業。

樓主的朋友應該同小朋友自己商量該不該接受名校offer。

fullmama  同我仔一樣, 幾間學校都要佢..............佢自己選岩佢的.....  發表於 17-5-3 20:40
saiwanho    發表於 17-5-2 16:52

如果成績真的去到band 3,入名校同band 3學校的最壞結果都只不過係入唔到大學,但如果入名校,眼界已經唔同,遇到的人都唔同。

而且講到送學生入大學,名校的能力高些,定係band 3中學高些?呢條數其實唔難計。

我相信可以做得運動員,一定會有鬥心,為甚麼父母反而要未打仗就先認輪,認為仔女係名校一定讀唔上?

成績黎講,讀書唔得,入band3同名校最壞結果可能分別不大

運動黎講,名校同band3既賽事都可能兩個世界,如果連唯一專長都冇機會發揮,對學生黎講都幾毀滅性
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

入 B3 參加唔到 D1 比賽,入名中參加到 D1 之餘,眼界同 network 唔同晒。

去到呢步問小朋友喇!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實樓主冇話朋友唔入名校,淨係問學校會點幫小朋友。係我哋太緊張

littlecath 發表於 17-5-2 11:22
其實樓主冇話朋友唔入名校,淨係問學校會點幫小朋友。係我哋太緊張
...

係呀! 其實我朋友想先知道那些名校會否對呢類小朋友在成績上有補底等等的支援服務, 還是真係由得佢自生自滅?

大金仔 發表於 17-5-2 12:00
係呀! 其實我朋友想先知道那些名校會否對呢類小朋友在成績上有補底等等的支援服務, 還是真係由得佢自生自 ...

我都想知。不過可能間間學校唔同。

littlecath 發表於 17-5-2 11:22
...

因為一樓既言論,令個topic向左呢個方向發展
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

大金仔 發表於 17-4-30 21:33
同個朋友傾開計,佢有以下疑問:
佢小朋友今年五年級,為出年升中做準備, 個小朋友成績相當一般(中下成績) ...

其實體育不錯名校收 Band 3學生比例如何

Soundervolt 發表於 17-5-2 02:16
認識兩位男神直資學生,因為某傑出運動才能,通過每年喺美國舉行既揀蟀大會而雙雙被Harvard取錄,今年亦有 ...

我朋友個侄仔,因為香港一項冷門運動去英國比賽,其實佢學術成績麻麻,點知比英國一間大學睇中該項運動標青,免學費叫去讀,宜家year 2.

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:38
saiwanho  
cricket?  Rugby?  發表於 17-5-2 16:55

更想知道入名校之後運動沒成績下場如何?

asweetmom 發表於 17-5-2 13:45
更想知道入名校之後運動沒成績下場如何?

不至於用到“下場”這個詞吧?
小朋友又不是做了什麼壞事。

最壞結果樓上已有家長分析了,就是轉翻去讀band 3。估計到時要幫小朋友做下心理輔導。

係呀! 其實我朋友想先知道那些名校會否對呢類小朋友在成績上有補底等等的支援服務, 還是真係由得佢自生自滅?

別"由得佢自生自滅"咁負面。正面睇,運動要玩得叻,天資、勤奮、毅力缺一不可。只要唔成日走堂,空閒時不打機,成績唔會差得去邊。

以我所知, 某幾間名校都要BAND 1+ 運動叻先收
今年某女校比較著重學術, 就算全港有名次的, 成績唔得都唔收

反而打對台的另一間就BAND 2+ 運動叻都收, 但BAND 3 近幾年真係冇聽聞過

fullmama  今年真係多左運動叻之餘 + 成績 (B1) 先會收...........  發表於 17-5-3 20:43

judy 發表於 17-5-2 14:05
別"由得佢自生自滅"咁負面。正面睇,運動要玩得叻,天資、勤奮、毅力缺一不可。只要唔成日走堂,空閒時不 ...
運動要好到B3都有神校招手, 我諗個小朋友唔可能有時間打機............

你講得好啱, 運動去到咁神級, 天資、勤奮、毅力缺一不可, 相比較, 讀書就顯得簡單好多了。

大金仔 發表於 17-5-2 12:00
係呀! 其實我朋友想先知道那些名校會否對呢類小朋友在成績上有補底等等的支援服務, 還是真係由得佢自生自 ...

收得體藝學生既學校,大多都係好有規模既學校,亦唔會衹為幫學校爭光而不理學生死活,對學生喺學術上既支援亦十分足夠,例如額外補課甚至用網上學習等,如果肯努力讀書,學校係會盡力幫忙。不過始終讀書都係要靠自己,如果唔係,學校有乜支援都冇用。

little_yolky 發表於 17-5-2 14:27
運動要好到B3都有神校招手, 我諗個小朋友唔可能有時間打機............

你講得好啱, 運動去到咁神級, 天資 ...

所以阿仔校長話想遁體藝成績插班比學術成績困難,因為遁學術成績申請,衹要係原校考級頭幾名就有機會,但遁體藝成績就要全港排頭幾名成績先至有機會。