用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?
樓主: 大金仔
go

單靠運動入名校,成績跟唔上點算呢?   [複製鏈接]

學界比賽除左上面d大路野,其實重有好多eg.
跳舞,跳繩,冰球,柔道,欖球...  個人比賽最細果組應該係6~8歲(即p1~p3);最大果組應該11~12歲(p.6要同F1鬥)

我2個p.2參加學界已拿冠軍,細女上年p3失手只拿季軍,比賽當日有幾位港隊教練在場,幸運地獲得甄選機會,反而第一第二無份,教練話佢地贏阿女只因身高問題,純講技術阿女好好多。

要被選中出外比賽唔易,唔係能力好就得,要講關係。好似隊中有位10歲男仔常代表出外,能力係唔錯,但當年入隊都係靠關係,再加上個老豆有架靚車每次落堂或外出訓練車埋教練先特別多機會。不過好彩阿仔都爭氣,公開賽及學界成績好過佢才有份去singapore比賽。阿女果邊都唔好得去邊,同組有個p6姐姐同大家技術差不多,但她的姨母也是教練,跟港隊教練相熟用人事入隊,可能阿女要p5先有機代表香港出賽。

雖然得唔到個橙,但有個桔都唔錯。阿女最近被另一專項運動教練睇中,搵佢入u10,出年年頭會外出參加亞洲少年錦標賽。

無知人    發表於 17-9-21 10:46

無知人 發表於 17-9-19 10:29
C姐/C兄真係敢言呀。
錢唔係問題呀,特異功能入既(無該項負責人直接聯繫的唔係特異功能,只可以話識),有d ...

事實永遠比較殘酷名校讀書好藝術精的才子佳人大鬼把,渴求體育精英係必然!大體育會,例如-屈人C睇肉會每年都邀請目標學員去簡介會,方便名校揀卒!咩青苗呀、種子呀咁,收好多卡片,家長心中小鹿亂撞,推動子女加操加練更積極!
其實大學有中學校長推薦計劃,唔一定係名校校長才能推薦,band 3校長都可以推薦學生入大學,咁當然穿六年名校校服威好多

koobwhite 發表於 17-9-20 13:12
今年這些學校考慮田徑成績先?
如果擲壘球是否冷門田徑?
擲壘球聽落好冷門,但屬於田徑一大項目,所以絕對有優勢

saiwanho    發表於 17-9-22 02:34
王家爸爸    發表於 17-9-20 15:50

hkspiderman 發表於 17-9-20 15:16
擲壘球聽落好冷門,但屬於田徑一大項目,所以絕對有優勢
需知道同音樂唔同,唔同運動之間無協同效應,所以冷門運動無優勢。
情況無簡單,如果小朋友學冷門既揚琴,而且有啲成就,學校中樂團既揚琴手剛好畢咗業或者其他原因走咗,學校驚你唔去多過你驚學校唔收你,原因係無咗最重要既樂器,中樂團最差命運可能需要解散,所以冷門又重要既樂器有優勢。

koobwhite 發表於 17-9-20 13:12
今年這些學校考慮田徑成績先?
如果擲壘球是否冷門田徑?
睇返過去幾年,女子組既冠、亞軍唔係協恩,就係王肇枝。季、殿軍唔係九龍真光,就係可風,無第五間學校。
男子組既冠軍年年都係王錦輝,無第二間學校。反而亞、季、殿軍年年唔同,其中觀瑪、仁濟醫院王華湘,差唔多年年有份。

koobwhite 發表於 17-9-20 22:34
你意思是指運動冷門是沒有優勢?
對,運動冷門無可能有優勢。所以應該係揀冷門又重要既樂器,熱門又受人注目既運動。

王家爸爸 發表於 17-9-21 08:20
對,運動冷門無可能有優勢。所以應該係揀冷門又重要既樂器,熱門又受人注目既運動。 ...

熱門又受矚目的運動有邊啲?

koobwhite 發表於 17-9-20 22:35
是否要參加九北田徑比賽拿奬才有認受性?
有認受性既都係由香港學界體育聯會(學體會)舉辦。

littlecath 發表於 17-9-21 08:25
熱門又受矚目的運動有邊啲?
第一,去香港學界體育聯會(學體會)網站睇下邊啲運動多學校參加。
第二,留意明報、星島,睇下邊啲運動喺比賽破咗紀錄時有報導。
第三,留意下啲運動勁既學校網站(例如喇沙、DBS、DGS等)睇佢哋贏咗邊啲比賽會長篇大論咁講,贏咗邊啲比賽只係提一、兩句。

王家爸爸 發表於 17-9-21 08:26
有認受性既都係由香港學界體育聯會(學體會)舉辦。

最高認受性係香港業餘田徑總會既分齡賽,若有能力去跳級,就係系列賽

另外,小學學界都要睇全區賽,即18區既總決賽~~~

王家爸爸 發表於 17-9-21 08:20
對,運動冷門無可能有優勢。所以應該係揀冷門又重要既樂器,熱門又受人注目既運動。 ...

擲項係冷門,但應係缺人項目,對岩位都可以係升中既跳板~

回覆樓主

樓主想知憑運動叻入名校,學業成績/比賽成績跟唔上,會有咩後果哈哈!果然此帖又變成「如何靠運動入名校」「何種運動易入名校」符合EK大主流

無知人    發表於 17-9-21 10:38

701003 發表於 17-9-21 09:35
樓主想知憑運動叻入名校,學業成績/比賽成績跟唔上,會有咩後果哈哈!果然此帖又變成「如何靠運動 ...

哈哈哈,離曬題。

利申:我大嗰個已經入讀中一,唔係熱門加受矚目運動。細嗰個睇個樣PE唔洗唔合格已經偷笑,應該冇資格靠運動。

回覆樓主

EK主流唔係成績分數咩 ~~~

無所謂

如果努力試過都係成績跟不上,何不坦然接受自己不是讀書的材料,在運動方面努力尋求自信?平時在EK,D人都識話如果band3成績,選校最重要選校風好的。現在有機會band3成績,但band1校風,不是已經擔心少了很多嗎?

angelanala    發表於 17-9-21 13:31

mcl203 發表於 17-9-21 10:17
EK主流唔係成績分數咩 ~~~

EK主流係名校!入到名校就係王道入到名校做三斤釘都光宗耀祖
‹ 上一主題|下一主題