用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

醒目開學勳章

過客 發表於 17-5-2 11:29
選擇倫敦係因為親戚做監護人關係.  同埋仔仔有 d 情緒既問題, 如果有親戚睇住, 我會放心.
又監戶人既行政費 ...

近倫敦的學校學費一定唔平, 搵一間學校做埋Guardian, 假期可以留校又不用去homestay的可以更慳錢, 你去多幾間agent到問下, 同他們說你的budget, 看看是否有介紹.

p.s. EK不時有好多agent, guardian出現

過客 發表於 17-5-1 22:54
我做丫媽既,當然會瞓身付出比D仔女,但我人工唔多,我連一個 term 都負擔唔到,要倆公婆共同先叫猛猛緊叫 ...

我建議考慮留學前,不如一家到志願機構,如: 聖公會、明愛等接受家庭輔導,了解一下大家的期望及心理質素的準備,尤其是孩子的情緒素質,是否能夠應付未來留學生活。先做好心理調適,是非常重要的。另外,夫婦間的共識及經濟考慮,也要配合,彼此心理素質是重要一環。漫漫長路,可以先為未來規劃,見下機構輔導員,價錢便宜,但是值得吧!

過客 發表於 17-5-2 11:29
選擇倫敦係因為親戚做監護人關係.  同埋仔仔有 d 情緒既問題, 如果有親戚睇住, 我會放心.
又監戶人既行政費 ...

你仔如果full boarding, 你的親戚一個月都唔会見到你仔一次。

回覆 過客 的帖子

仔仔好識得諗!
有一條崎嶇 d 嘅路,就係用 DSE 報 UCAS,成績容許的話,就讀好 d 嘅大學,如果唔得,就讀比較二線少少嘅大學。到時候可以靠努力,考個 2:1,轉返香港讀(唔需要洗咁多錢)或者去英國上流 d 嘅大學(物有所值),相信大學嘅教授都會願意幫你搵路。

如果倫敦有 Guardian,的確係要考慮一下,要做好多資料蒐集,又或者視乎 Guardian 係倫敦邊度同埋可唔可以做到 Weekly Boarder(星期六日去親戚,有 d 學校會提供呢個選項,咁樣可以少 d 學費),如果係住 Outer London 邊緣,就可以考慮一下附近嘅或者一個鐘至個半鐘車程嘅學校。真係要做好多準備功夫。不過 Guardian 唔會日日見,所以未必需要選擇倫敦嘅學校,遠 d 都得。

暫時 City of London Freemen's School、St Edmund's College、Oratory School,呢幾間係 Outer London 邊緣同埋附近地區,而且學費係 35 萬樓下,而且成績都唔錯。第一間我覺得最好,學費 30 萬樓下,係 Outer London(KT21 1ET)。你有空可以參考一下。

至於點同爸爸講,我相信要仔仔搵日一家人坐低開口,同爸爸如實稟報,留係香港前途係點,去英國的話,一家人可能生活冇以前咁豐盛,要節衣縮食,但係佢會生性努力讀書,放假會搵 Part Time 幫補,暑假唔返,可以慳錢嘅地方就慳。仔仔可以自己整份計畫書,表明心意同堅毅。或者好似 Candice 講,搵間資源機構,有個中間人幫忙,旁觀者清,可以幫下眼。

學生到海外讀書是簽 "study permit" 可以做part time 嗎?

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 14:13
回覆 過客 的帖子

仔仔好識得諗!

樓主話阿仔成績唔好,留級邊緣,所以用dse成績報 ucas 無咩可能。好的boarding school 預咗唔会收,好殘酷的現實

我明白樓主老公唔贊成係怕阿仔唔努力,就倒$入咸水海。阿仔要做D野証明決心,而不是空口説做兼職。例如阿仔自己上網找心儀學校資料,或者每天記20生字及䜖英文報,過到去學習問題不會自動解決,如果成績唔好,壓力仲大㗎

回覆 emmafish 的帖子

我自己同樣係做過 6 年留級邊緣人,選修科此次都好彩合格過關先冇事,中文就次次都炒鑊金,冇人信我可以考到入大學,連入 Sixth Form 都唔得,學校高中成績次次都係 2534 221(考得好就咁,唔好彩就....),呢個成績,真係我自己依家睇都唔順眼。果種連父母都唔撐你、日日復明日、讀極都係一個無底洞嘅感覺,我感受好深刻。
我阿媽都預左讀 GCSE 呢條路,不過我唔制,同埋唔想個個入大學而我要讀中學咁樣衰,所以 Study Leave 果半個月努力,最後畀我考到入香港嘅大學。我考中文果幾日仲要肚瀉,食咩疴咩,都畀我考到合格。我選修科低分 d,所以入英國大學其實會吃虧,不過我憑自己熱誠同積極,低 2 個 grade 畀我攞返個學位。我咁廢都有呢一日,我相信其他人只要有心有力,都有出頭之日。

唔試過掂知?樣樣都畀機會自己去碰壁撞版。不過真係要阿仔要證明畀阿爸睇自己唔係得把口。佢肯講第一句「幫補家計」已經係一大進步,如果可以行動證明畀阿爸睇,相信阿爸都會點頭。我阿媽都係唔肯畀我去,阿爸就由得我選擇,我都係要去證明畀兩老睇,我唔係口講無憑。

(「每天記20生字」呢個我唔係咁建議,成效有疑,不過睇英文報紙係真係有幫助。)

小蜜蜂818 發表於 17-5-2 14:55
學生到海外讀書是簽 "study permit" 可以做part time 嗎?

可以,簽證會寫明,16歲以上每星期可工作10小時。

過客 發表於 17-5-2 09:04
真心多謝各位比既意見.

放左幾日假, 在這幾日假裡, 反覆思量, 亦問仔仔, 過去就真係要讀書, 唔同香港, Hea ...

其實樓主個仔現在幾年級?
可以不用這麼早決定那年去和去那裡,先找了Agent 找學校,若不用付費,考了一些學校先。這過程會可能令小朋友體會多一點英國讀書的情況,有機會看到別的學生是怎樣的。可能會令小朋友打消去英國的念頭,也可能令他更積極想去。若预算是有限,更加要去多幾間Agent。
我們都考了幾間學校,也令小朋友有明顯的轉變,希望幫到你

kls12 發表於 17-5-2 18:44
其實樓主個仔現在幾年級?
可以不用這麼早決定那年去和去那裡,先找了Agent 找學校,若不用付費,考了一些學 ...
多謝意見。如果今年過就是 yr 8,.
想請救,好似由 yr 8 升上 yr 9 都要達標先升到原校,有冇人同學仔唔達標?

回覆樓主:

朋友孩子是資優名校生是活動及音樂,讀書就。。。留咗一年,果年聖節結識鄰校女生,好似晚晚玩whatsapp...佢父母苦勸吓,房門要換新的,佢地放棄咗,佢父母想佢留校。。。

過客 發表於 17-5-2 19:45
想請救,好似由 yr 8 升上 yr 9 都要達標先升到原校,有冇人同學仔唔達 ...

若彈藥不夠, 就不用這麼早過去了。會考零分,最後做了博士,比比皆是. 花多些時間和金錢,學好些英文,令他過去時,不會太辛苦吧!

過客 發表於 17-5-2 19:45
想請救,好似由 yr 8 升上 yr 9 都要達標先升到原校,有冇人同學仔唔達 ...

講返最貼身的問題,要算是現在留班,都不是很大的問題,最緊要不要學壞。不知你屬不熟悉英國的考試制度,是不要考完GCSE才可考GCE。只要夠十六歲,便可報讀AL課程。若到時成績許可,可追回一年的時間。最重要的,是他的決心。

emmafish 發表於 17-5-2 15:07
樓主話阿仔成績唔好,留級邊緣,所以用dse成績報 ucas 無咩可能。好的boarding school 預咗唔会收,好殘酷 ...

Well said. 其實16 歲過去是讀A level, 又要準備考大學,會頗忙,不會有太多時間做part time. 好多小朋友講就天下無敵,如果本身懶,不及早改善壊習慣,過去英國也有risk.
去英國起碼預留400k 一年,year 8 去共要去10年,未計通脹你預3-4百萬, 放假時就算不回港也是要離校,guardian 會幫你找地方homestay 。有些學校可能在短假期容許你留下來。如果父母也年近四十or 過四十,又冇儲蓄真的要想清楚,及為自己將來退休打算下。其實香港也有好多好學校,出國不是唯一出路。

我仔都有專注不足,今年9月去UK讀書,係香港好hea,只得英文、數學合格,所以都係期望去到英國有所改變!

ning673 發表於 17-5-2 21:11
我仔都有專注不足,今年9月去UK讀書,係香港好hea,只得英文、數學合格,所以都係期望去到英國有所改變! ...
請問你仔讀 Year 幾? Hea 讀中及數都合格. 專注不足...學校有支援嗎? 請問你同佢最後選了那所學校? 我想參考一下.

emmafish 發表於 17-5-2 15:07
樓主話阿仔成績唔好,留級邊緣,所以用dse成績報 ucas 無咩可能。好的boarding school 預咗唔会收,好殘酷 ...

忠言逆耳

第一,近倫敦除學費貴,生活指數都是貴。要有心理準備,但始終是城市生活,香港學生好容易習慣。如果有經濟問題,就不要考慮。
第二,呀仔試過做part time 三小時,每小時£6,但來回花兩小時巴士落Town, 車資來回£6, 返一次工就要五小時。淨袋£12, 我們沒有經濟壓力,倒不如專心讀書。
第三,如果想留學,又怕供不到。亦可考慮紐西蘭留學,朋友兒子中學約$16萬一年。

回覆樓主:

留學 現暫時首選是英,學校嚴格,監謢人有水準,較放心冇咁容易學壞。。。

‹ 上一主題|下一主題