用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

去英國讀書唔見得会輕鬆,同样有功課有測驗有考試,仲有大量運動,hea唔hea在乎學生自己对自己嘅要求

真係有大量運動 小朋友都會高得快啲!

回覆 過客 的帖子

我仔有專注力不足,有評估,現選這所學校有支援,Abbots Bromley school,係伯明漢,我覺得學校好有心,因學校要收到評估報告,先決定收吖仔,因學校話要肯定支援到吖仔先收

過客 發表於 17-4-30 13:25
真係想請教各大大,  小兒係打天才波既人 (一個字來形容 : 懶), 由於成績不好, 學校話佢再係咁既成績, 可能 ...

唔好意思,唔好怪我直言:你話小朋友在香港hea讀,咁佢憑咩嘢令你覺得佢去到英國唔會hea?

torunpoland 發表於 17-5-4 09:18

唔好意思,唔好怪我直言:你話小朋友在香港hea讀,咁佢 ...
唔知佢會唔會去到係 hea, 但至小係佢開口話想去試下, 比個機會大家, 比個機會佢,  我希望小朋友有個快樂+可以學習既童年.  同埋英國讀書唔見比香港大壓力, 希望新環境對佢有所轉變.

回覆 過客 的帖子

唔知你小朋友幾大個呢?他/她真幸運,有這麼疼愛自己的媽媽。

回覆 過客 的帖子

可能去外國讀書氣氛真係輕鬆D,但要考得好(唔需要最TOP)都唔可以話輕鬆。越高級,workload越多,不見得是輕鬆的。

回覆 過客 的帖子

我表弟去加拿大讀書,但舅母只夠錢供頭三年(兩年高中及一年大學)。馬死落地行,表弟發現真係冇錢交學費,生活極為困難,即刻去做PART-TIME,捱麵包,好節儉咁捱到大學畢業。千金難買少年窮,原本醒目的表弟,加上這份歷練,更加成熟,更加話頭醒尾。

回覆樓主:

千金難買少年窮。。好句,亞大多數問錢是交學費及考試費,佢好懢,一罐小的肉丁+陽春面食7餐,兼職 就做冇做,俾多D時間溫書考好成績。。。

過客 發表於 17-5-4 09:25
唔知佢會唔會去到係 hea, 但至小係佢開口話想去試下, 比個機會大家, 比個機會佢,  我希望小朋友有個快樂+可 ...

看他人的例,可能非適合。網友仔女讀得好,當然開心 share ,但其實亦有唔少讀得麻麻,人地只係唔想提。如果你銀彈充足,相信有實力比佢 "試"。我識好多,屋企有錢,仔女去邊讀都得。親戚個仔,舊年去了美國讀音樂,HKU 收都唔讀。但以你形容的情況,真係好冒險。如果只係去讀幾年大學,就相對少數目。佢而家只 F2 ,即要去四五年中學再加大學,其實係多年作戰。香港初中課程其實唔難,如果都可以 hea ,成績唔好,點應付英國全英語上課和考試?一路上去,真係可以考 AL 考得好,入到好大學?去到英國,要高中讀得好,也要勤力,壓力一樣有;我唔明香港人點解要誇大香港學生的壓力,其實去英國,點可能嘻嘻哈哈入 oxford ?親戚個仔 A,高中四年,次次返香港都有溫習,尤其 easter ,佢入了 LSE。另一親戚個仔 B,放假返來玩玩玩,入口了麻麻的大學。不過兩個家庭都有錢,人面也廣,A 和 B 相信將來也唔憂。但一般家庭,如果結果入一些英國三線大學,返到香港競爭力未必夠。其實香港年輕人就業情況不明朗,除非是名牌大學畢業,否則好多好工要靠人事。當然,你覺得值就 OK,我只是路過多了囗。`

回覆樓主:

所講都全對。。Good,但香港學生的壓力真不少。。看小學雜談,家長要懂得放手!其中講*燒幾個老師同一堆習作俾你?*另一個*停不了的自x!家長應如何自處*......果post有家長話海外升學,也有玩,但佢自己顧掂學業,我亦根本管不了。

brother4 發表於 17-5-4 11:43
所講都全對。。Good,但香港學生的壓力真不少。。看小學雜談,家長要懂得放手!其中講*燒幾個老師同一堆習作 ...

停不了的自X?自修?

亮燈 發表於 17-5-4 15:58
停不了的自X?自修?

不是自修,自強,自責。。小學雜談有那果post。。。

nintendo 發表於 17-5-4 10:41
看他人的例,可能非適合。網友仔女讀得好,當然開心 share ,但其實亦有唔少讀得麻麻,人地只係唔想提。 ...
agree.  儲多些錢, 供佢讀大學吧.

brother4 發表於 17-5-4 16:31
不是自修,自強,自責。。小學雜談有那果post。。。

原來係自殺,香港教育的確係有問題,但部份家長更大問題,攪到小朋友好大壓力,呢種壓力並唔係單純讀書既壓力,而係周圍身邊既無形壓力,係好恐慌,我兩仔身受其害,尤其是阿細,幸好依家去左英國,大家都輕鬆好多,而佢地只需承受單純既讀書壓力,咁就差好遠喇!

之前有家長都講過..... 呢次係背水一戰, 唔係話你個仔, 我係話你.

供得辛辛苦苦, 佢讀得成書, 孝順父母, 固然可喜可賀.

但如果讀不成(或者唔到你心目中的水平),你的青春體力換來的金錢變成學費後,少少少少好處都冇的同時,個仔正值青春期,萬一學壞咁點?你到時工又唔辭得,真係揸頸就命,好辛苦咁去返工;有工返還好,萬一被人裁了出來,市道唔好,搵唔到工,咁點?本來積蓄可保一年半載不餓,但是你將所有錢換成學費,床頭金盡,開源未果,但英國學費單飄至,你點?呢個風險你必須要預計,然後度出一個可行方案先好去馬。

即係,假設3年後,你供了3年,積蓄已盡的一刻,你又剛好失業而找不到工作,咁點?

即使夫妻和好的,也會因為這些事又嘈,到時又煩多一樣,生活質素大降的同時,夫妻不睦,怨懟而生,而最不幸的是,阿仔唔長進.....呢個情況,可有預想過如何面對?

錢,固然本身係一個問題,但同時衍生更多情緒/關係的張力。小心。

如果阿仔長進,缺錢,反而可以有方法去補救,但個仔如果唔長進,你可以輸得好甘。

我說話比較直,唔好見怪。我講埋最難聽的一句:冇咁大個頭,係味要戴咁大頂帽?

至於個頭係大定細,要看自己個仔的個性而定。冇人比你更清楚,但你一定要抽身而看這事,因為往往當局者迷,只選取自己想相信的作判斷的基礎。

你我萍水相逢,出街見到都唔識,所以我先清心直說。唔好見怪。女人到了中年,仔女生性夫妻和順,固然好;但萬一仔女唔生性,老公又唔乖(或者夫妻關係差),最後剩下甚麼?

過客 發表於 17-4-30 13:25
真係想請教各大大,  小兒係打天才波既人 (一個字來形容 : 懶), 由於成績不好, 學校話佢再係咁既成績, 可能 ...

八卦插句咀。

我係舊果套,較同意你老公既講法。

你細路唔係讀寫障礙,係自己懶。

坦白講,人未衰過,點會學精?

有咩嘢可預見理由,佢去國外會變勤力? 佢開始珍惜機會,定會肉赤你地D 錢。

留港又有咩後果?

過客 發表於 17-5-1 22:54
我做丫媽既,當然會瞓身付出比D仔女,但我人工唔多,我連一個 term 都負擔唔到,要倆公婆共同先叫猛猛緊叫 ...

其實我唔明點解要瞓身, 瞓身先為佢好?

我係老餅,與其話我唔明白而家D 細路,可能我更唔明而家D  家長。。。

其實俾細路跌下唔係壞事。 我既年代,唔少同事都有類似經歷。

細個唔識諗,唔珍惜讀書機會,結果要出來做學徒,開始明白世界艱難,明白職場係點,明白人生要走咩方向。做幾年野,同時晚上讀 PART TIME, 儲夠錢去國外讀返個 DEGREE。

呢D 紅褲子出身既人,在其專業領域上做得很好,因為佢地有方向,亦多得當年跌一骹,無父母一直捧在手心。

呢代父母既問題,係無俾機會細路錯誤中學習。

人生起跌,要佢哋自己細味,先係佢哋既人生。

其實你个case 和我差不多。當年亞仔無心向學,沈迷打機,決定送他到外國博一博。
當然去之前要做足心理 道,及財政分析,令他明白這是他最後機會。
當日最差打算是亜仔豪無長進依然故我,讀書唔成,一年後回來,白花四、五十萬。

幸而亞仔到了外國,開始努力讀書,追得上要求,希望可以考入大學 (當然不敢車望入一流大學)・

為人父母甚艱難。
‹ 上一主題|下一主題