用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

真係想請教各大大,  小兒係打天才波既人 (一個字來形容 : 懶), 由於成績不好, 學校話佢再係咁既成績, 可能要留級.  所以小兒不想在港讀書, 話有壓力.  想去英國讀書.

我諗, 既然佢係香港都係 Hea 既, 浪費時間, 不如比佢出外見識下, 話唔定真係可以改變佢?!

我係打工仔一名, 私己未有過百萬,  如果小朋友一邊讀, 我一邊打工儲 $ 咁供佢讀書可行嗎?
但如果佢都係 Hea 既, 我都係打算浪費 2 年既 $, 跟住叫佢返港, 再搵學校收佢 F.4, HK 學校又會收佢嗎?
當然佢肯讀, 我就辛苦 d, 到真係冇法供時, 再作打算.

可否各大大, 比 d 意見我.      
   20    0    0    0

我和老公都係打工仔,但評估兩個份工都固定,而且小五開始plan 中三去讀八年,一早有唒心理準備花四百萬。錢帶不走,經歴才一生一世,所以都願意花費在呀仔身上。

過客 發表於 17-4-30 13:25
真係想請教各大大,  小兒係打天才波既人 (一個字來形容 : 懶), 由於成績不好, 學校話佢再係咁既成績, 可能 ...

其實唔使太擔心,因為我同你既情況差唔多,阿細有讀寫障礙,係香港讀得好辛苦,補極習都唔合格,亦留過兩次班,好冇癮。
終於決定去英國,轉下環境,希望會好啲,依家讀左兩個term,好明顯成績有改善。
而我地兩老就一份人工每月儲起,俾學費,另一份人工就我地兩老每月開支,辛苦點,還勉強應付到。

回覆樓主:

同意 亮兄講,不用太擔心,阿大有學習障礙(小學),現用非聯招(AL)考入本地大學。。。最平一定是北愛,估二十萬學費可,另每間agent一定有平價介紹約9千鎊一季,一年約27萬學費可。。上多幾次agent,budgets約三十萬,見有誠意會有平價介紹,佢想做多賺一單佣金。。

請問有讀寫障礙既問題, 你地有冇同 agent 講/學校講? 學校又要唔要有 report 交比佢地, 証明有此問題, 學校比 support? 又學校提供 support, 又有冇額外再收 $?

英國讀書真係好貴,幾個朋友的孩子都選擇去英國讀書,他們每年學費差不多50萬起步。最不明白他們很多學校假期

嘩!  重要 $50 起步添??? 貴族學校定額外支援???

過客 發表於 17-4-30 23:46
嘩!  重要 $50 起步添??? 貴族學校定額外支援???

話係普通山卡拉學校

回覆樓主:

朋友孩孑原本不知有讀寫問題,其實上堂及運動和人濟關係是正常的,考試就。。學校幫佢做評估,現每次考試好似要有特別安排,估加時間和獨立房好看學校是否要加費。。

其實一些規模像哈理波特的校舍,每個學期差不多£11000至£13000。英國中學的假期,是返足星期一至五,期間不會像香港有一天勞動節,清明節。half term 是老師評估之前學生成績而再預備下半部份,通常在term break 前已有assessment, 學生可以輕鬆放假。term break 期間,學校就做維修翻新工作。所以幾百年歷史的校舍和宿舍都做足保養。小班教學,老師自然要足夠,學費貴就是這樣來的。

回覆樓主:

孩子是森林鄉村學校,附近有養馬塲,間中野免,狐狸等,只可讀到丫11,每季約9千鎊。。。丫12和丫13要去政府預料書院。。。

我都覺得英國讀書貴,但係假期多,尤其我間大學,九月底十月頭開學,但係十二月頭就放假,一放假就放足 30 日,唔夠三個月又放假,仲要早過其他大學一個禮拜放,好多科都冇 mid term exam,得 final,搞到讀書同放假時間真係 50/50。(然後畀阿媽投訴上得唔夠多堂

不過係真嘅,英國多小班教學,就算係大班,最多都係 25-30 人左右,一班正常係 15-20 人,老師人手都好充足。係香港,如果情緒或者功課要輔導,老師都唔得閒理你,甚至都睇唔到你,當你透明,少件事仲好。但係英國,老師一發現有唔妥,就會主動搵你,會搵辦法幫到你為止,務求做到人人心身健康。

仲有一點就係,香港養左好多個唔識教書同埋「為份糧」嘅老師,求其讀完書裡面嘅句子就當教完,你唔明係你嘅事,唔明就自己去補習,自求多福。英國比較多有心嘅老師,有學生唔明嘅話,佢地第一時間會係覺得自己解釋得唔好,會儘辦法解釋得你明白為止,無論問題幾蠢都唔會咁容易嫌棄。加上,上堂有唔明,可以即刻舉手話唔明,係香港我讀咁多年書,好多老師都係話,唔明就落堂或者 email 問,唔好打擾上堂進度,然後好容易就唔記得其實自己邊度唔明。而且英國學校對有需要嘅學生會提供好多幫忙,讀寫障礙/自閉症/身體殘疾等等,全部都會照顧,一定會盡力為學生製造公平環境。(係香港,我老師話,如果你有障礙,你就要想辦法克服,做到同普通人一樣。但係其實咁樣對班有需要嘅學生好唔公平)

我係香港讀書都係懶同埋頹,越讀越成績差,唔願讀書。我果陣真係會覺得,既然都唔合格,不如索性唔讀,起碼唔洗咁辛苦。轉左環境,依家我起碼都願意讀書同埋追成績,以前見到班成績好嘅同學追成績,覺得佢地有 d 變態,依家自己竟然明白佢地心態,並成為一份子。香港嘅老師,其實唔係咁鍾意我,但係依家,班老師都好賞析我。結交嘅朋友唔會眼紅你成績好,反而想跟你「拜師」,想同你一樣成績咁好。成績好過你嘅,唔會介意你成績差,會願意教你。好多香港父母會怕仔女會學「壞」所以唔畀仔女同成績差,但係英國嘅父母如果見到自己仔女同成績差嘅同學一齊,會覺得仔女係幫緊個同學,係一件好事。呢種心態香港真係比較少見。

轉一轉環境,畀個機會自己同仔女,都係一件好事,可以當係重新開始,放低以前唔開心嘅包袱。我家庭得阿爸搵錢,唔算搵得多,辛辛苦苦用 20 年時間儲夠一球畀我讀書。

或者同仔仔講,父母畀你去英國讀書,就算屋企家境唔係咁適宜讀書,父母都願意辛苦少少,供你讀書,不過要答應努力讀書,脫胎換骨,等你學有所成,返黎等睇香港嘅老師跌眼鏡。

1998Ruby1998 發表於 17-5-1 02:27
我都覺得英國讀書貴,但係假期多,尤其我間大學,九月底十月頭開學,但係十二月頭就放假,一放假就放足 30  ...

講得好好,阿細就係咁,有讀寫障礙,小學時,個班主任居然同我地講:你地不如幫佢轉校啦!
咁都講得出,我心諗,佢有困難,你做老師都唔幫佢,叫佢轉校,你做老師你黎托咩,真係XYZ…。
依家佢去左北愛讀,成績明顯好左,我覺到絕對值得。
至於話假期太多,呢啲係一般香港人只以錢黎衡量價值既弊病。聽過一啲子女留學英國既家長會問:放假返黎香港唔知邊度搵補習?我聽到真係無言,教書係老師既責任,唔明就搵補習?咁不如唔好返學,只係搵補習咪得囉!所以我教兩子,唔明就問到明為止,英國唔同香港。

回覆 亮燈 的帖子

補習其中一個盛行嘅因素就係太多家長覺得仔女學校上堂唔明,一定唔關個老師事,反而會係覺得自己個仔女唔得。好少家長會懷疑,係個老師唔識教書。我之前中文好唔得,班主任冇叫我搵中文老師傾,而係叫我「不如讀國際學校」,仲話寫埋推薦信。咁樣等於拋個波俾人,見唔到就當件事已經唔存在。為人師表,成日教班學生要面對問題同困難,唔好放棄,但係自己就將學生學業問題無視、放棄,甚至轉嫁他人!生涯規劃 session 同班主任堂,淨係問我讀書讀成點,考慮讀邊間大學咩科,難道我個人生淨係得返讀書?我就話心理質素比較強,遇上怕醜同埋收收埋埋嘅同學,咁點算?

大學班教授好多都冇讀過教育文憑,但係佢地教書都一定出心出力,仲要教書前,大學會提供一系列教育課程畀新老師上,如果有學生成績唔得,個 Personal Tutor(等同班主任)一定會召見個同學,分擔情緒同埋提供意見。如果學生唔滿意個老師教學質素同埋安排,可以投訴。我屋友佢有三個考試編埋一齊考,所有同學都唔滿意而投訴,結果班教授都願意調動時間,等班學生唔好咁辛苦。我中四至中六,次次考試都排到頭 10 日考完(成個考試期係 23 日),最慘果次:

第一天:Eng Lit

第二天:中文卷一二三

第三天:英文卷一二三

第四天:LS

第五天:Econ、中文卷四

星期六日休息

第八天:BAFS

第九天:數學、英文卷四

我唔溫書,就咁考試,我未回氣就又要考第二科。考試前得一個禮拜假期,雖然話平日一點一滴溫,但係咁忙,但係都要搵一日完全專心溫書,唔需要做 project、趕功課。尤其頭 4 日都係寫字多嘅考試。我考完 LS,果晚隻手已經痛到唔想做任何野,但係奈何要操卷。我考 Econ,一路寫一路痛到流眼淚,有苦自己知,幾乎寫唔到字,速度慢得好緊要。其他科就話可以唔寫只背,BAFS 同數學都要操卷,唔寫點知自己計得啱唔啱,所以都要繼續忍痛寫。阿媽睇見都心疼,我疼到訓唔倒,精神差,考試成績冇指望。

一派考試時間表果日,我同班主任講,咁樣我會頂唔順,如果今次冇得改,下次可唔可以同其他科老師商量,排開少少,畀返一日半日我抖氣,結果個老師同我講「你就當呢個係挑戰」,安慰說話竟然係「你考完,有十幾日唔洗溫書,可以盡情玩」。往後考試繼續都係排到慢曬冇得抖,我考試表現繼續差,每況愈下。我知道出黎打工,同樣都會遇到不合理嘅要求,但係咁樣次次搞到我同十幾個同學跟膜炎同埋成績差,畀班老師話我地考試寫得唔多所以畀唔到分,老師你地真係一 d 責任都冇?唔合理嘅要求,到底係幾時開始變得咁理所當然?

讀IS平好多

1998Ruby1998 發表於 17-5-1 06:56
回覆 亮燈 的帖子

補習其中一個盛行嘅因素就係太多家長覺得仔女學校上堂唔明,一定唔關個老師事,反而會係 ...

完全同意及明白你感受,香港既老師絕大部份都係為左:搵食啫!出左份糧就關人忍事,當然,有極少數老師會有責任心,但睇你好唔好彩喇!
所以亦導致到香港既大部份家長以為補習係正常既行為,完全冇諗過係班老師唔識教書或冇心機教書,令到呢個教育本末倒置。
所以我好慶幸有能力送兩子去英國讀書,雖然未必學業有成,但起碼得到愉快學習,知道及享受到真正既讀書時讀書,放假時盡玩盡放鬆。而我作為家長亦唔使咁煩,成日叫佢地溫習、讀書。任由佢地安排,大家都輕鬆渡日,何其快哉!

回覆 1998Ruby1998 的帖子

真係好多謝你既分享.  

過客 發表於 17-4-30 22:36
請問有讀寫障礙既問題, 你地有冇同 agent 講/學校講? 學校又要唔要有 report 交比佢地, 証明有此問題, 學校 ...
我地都係打工仔,亦唔係公務員,所以只能選英國政府預科學校。大仔有讀寫障礙,過去前已準備好ㄧ份教育心理學家報告。而學校收佢時亦知道呢件事。開學後,學校就安排佢去見senco,做左個test,之後就收到ㄧ份關於亞仔access arrangement文件,證明可於公開試可加時及獨立房考試。(因為之後考gcse)其實英國學童有讀寫或學習障礙好普遍,聞説當地人得到支援仲多。
有次去升學展,有個升學顧問同我講如果仔仔去私立學校讀,得到支援仲全面。不過我就唔清楚收費,反正連基本學費都安排唔倒。

亮燈 發表於 17-5-1 05:53
講得好好,阿細就係咁,有讀寫障礙,小學時,個班主任居然同我地講:你地不如幫佢轉校啦!
咁都講得出,我 ...

請問你冇有係申請英國學校時, 要講埋呀仔有讀寫障礙, 好讓 agent 找一所有支援既學校比你?

過客 發表於 17-5-1 10:15
請問你冇有係申請英國學校時, 要講埋呀仔有讀寫障礙, 好讓 agent 找一所有支援既學校比你?
...

當然有,而且係必須,因為要俾學校知道小朋友既情況,學校就會評估能力,可否幫到佢,如果學校收得既!你放心,佢一定幫到孩子。我當時俾左關於讀寫障礙既報告及香港學校對阿細既評語俾北愛間學校。
‹ 上一主題|下一主題