用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 參加生日會買禮物或書卷
樓主: Jane1983
go

參加生日會買禮物或書卷

Jane1983 發表於 17-5-1 12:33
回覆 964000 的帖子

我一路覺得呢d嘢要問人黎唔黎、同人social、好多logistics嘢搞、好煩、又唔平、浪費食 ...
我以前都好似你咁諗,因當年k3轉大B幫小朋友適應新環境所以搞左一次,其實我都覺得一次兩次是ok的,當比個回憶。當年去麥當勞,比$就得,不過乜extra冇買埋單都差不多三k

Jane1983  係,有個回憶  發表於 17-5-1 13:19

MrBeast 發表於 17-5-1 12:59
我以前都好似你咁諗,因當年k3轉大B幫小朋友適應新環境所以搞左一次,其實我都覺得一次兩次是ok的,當比個 ...

啊如果吾洗年年搞都ok la, 我以為搞開年年要搞,咁我可能5歲或6歲攪一次啦

Jane1983 發表於 17-5-1 12:33
回覆 964000 的帖子

我一路覺得呢d嘢要問人黎唔黎、同人social、好多logistics嘢搞、好煩、又唔平、浪費食 ...

我都係咁稔

Jane1983    發表於 17-5-1 22:38

happyapple 發表於 17-5-1 12:59
幼稚園生日會,我會買大約$100-200禮物。小朋友生日梗係想收到禮物啦,見着有咁多禮物,就算玩一次,都係開 ...
係,小朋友去加埋家長,點都半日左右。真係肯俾面先會參加。所以禮物無所謂,小朋友開開心心就好!通常我都係買lego或者比較得意D的書。

964000 發表於 17-5-1 21:49
啊如果吾洗年年搞都ok la, 我以為搞開年年要搞,咁我可能5歲或6歲攪一次啦
...
有d可能真會覺得點解人地年年有佢冇,有d呢就開過一次自己都唔想再搞,最好就事先同小朋友講清楚個安排和理由

一般都會送書, 估計他一兩年後才讀懂的書, 這樣撞書的機會比較低. 價錢$100-$120左右, 最盡係$150. 但試過去三胞胎的生日會(6歲), 我家送了一副大約$500的board game給他們, 要待他們1-2年後才會懂得玩的.

Jane1983  Thanks  發表於 17-5-2 08:48

我通常買玩具xx城的禮卷,等小朋友自己揀玩具

Jane1983  Thanks  發表於 17-5-2 10:33

Jane1983 發表於 17-5-1 10:13
回覆 jumphigh 的帖子

謝謝建議,買口岩禮物係收禮物開心,但好難買中。唔鍾意或者已經有類似的機會大,所 ...
買禮物都係一種藝術嚟, 要小朋友自細學習。如係小朋友個FD, 問下佢個FD平時鐘意D乜, 十個有八個小朋友一定答你唔知, 可以乘機教佢要多觀察身邊事物, 同埋送禮既藝術。

回覆 little_yolky 的帖子

確係,買禮物比人、關心人、唔好亂講嘢令人唔開心……呢d通通係藝術。

little_yolky 發表於 17-5-9 12:22
買禮物都係一種藝術嚟, 要小朋友自細學習。如係小朋友個FD, 問下佢個FD平時鐘意D乜, 十個有八個小朋友一定 ...

開口問小朋友,隨時問你要部pad打機 ....

回覆樓主:

回覆 IloveJJ 的帖子

錯過咗K3升小一的機會,而家再觀察吓幾時係好機會。
亞女一路無提出過想開生日會,但我仔細想過佢所有女性朋友仔全部有搞過party,男性同學亦好多有,唯獨係佢無,好似唔係好好咁。

Jane1983 發表於 17-5-9 12:45
回覆 little_yolky 的帖子

關心人、唔好亂講嘢令人唔開心……呢d通通係藝術。
呢d小朋友的生活中好難遇到,睇劇就最易

Jane1983 發表於 17-5-9 17:51
回覆 IloveJJ 的帖子

錯過咗K3升小一的機會,而家再觀察吓幾時係好機會。
有時真的無需太理性,找個藉口豪一次兩次,its a good thing

Jane1983  True  發表於 17-5-10 09:22

回覆 MrBeast 的帖子

係少ga,但呢d質素係好重要,呢一代尤其緊要。

IloveJJ 發表於 17-5-9 20:30
我個仔攪笑,K3嗰陣,同學問佢想要乜?佢答人哋「妖怪手錶」,跟著佢一直好期待,個同學又話好喎。
點知到 ...
所以咪唔可以直接問當事人囉。要小朋友自己觀察, 睇下平時相處時, 觀察下朋友仔鐘意咩色, 多玩開咩之類。問咗, 咪無驚喜? 收禮物有驚喜都係禮物既其中一個function嚟喎, 因為感受到對方對自己既心意丫嘛。

回覆樓主:

如果是朋友會俾利是