用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 參加生日會買禮物或書卷
go

參加生日會買禮物或書卷 [複製鏈接]

除了以前讀K,好多年無去同學生活會。請問而家“ 市價”人情大約幾多?係咪買書卷或Sogo禮卷好過送禮物,禮物唔鍾意就浪費。
   1    0    0    0

咩價錢係交情決定

回覆 greentea000 的帖子

一般交情

e加父母真好捨得洗$,pn , k1 去麥當勞,跟著會所到會+魔術表演,e加包餐廳,han han 地幾百per head,我都唔知應該比幾多好

回覆樓主:

但我覺得那些禮物真的很浪費,大多是玩一次放埋一邊的玩具,我寧願送書/書券

964000 發表於 17-5-1 08:03
但我覺得那些禮物真的很浪費,大多是玩一次放埋一邊的玩具,我寧願送書/書券
...
十分同意,之前自己的生日會都講明話唔洗買禮物,但冇人理,我自己買比小朋友的都是tend to 玩到幾年

回覆 MrBeast 的帖子

係呀,出帖問吓行情,幾年無去,唔知價。

回覆樓主:

回覆 jumphigh 的帖子

謝謝建議,買口岩禮物係收禮物開心,但好難買中。唔鍾意或者已經有類似的機會大,所以難搞。

我會因應年級送工具書

Jane1983  謝謝建議  發表於 17-5-1 11:21

jumphigh 發表於 17-5-1 10:12
開生日會本来便是浪費的玩兒,唯一目的便是令生日的小朋友開心。想不浪費便家長不要開,也不要参加別人的生 ...
咁會不會暫腳指少少?我同意其他網友提意:送書卷之類,就算唔啱再轉送亦冇壞。至於自己唔開,我都有考慮過,但亦有親友指出要禮上往來,唔係好易被人誤會冇被邀請

jumphigh 發表於 17-5-1 07:53
禮物,3百楼下已0k,小朋友收到礼物会開心些,書卷礼卷之類只是幫佢父母悭錢,並不是孩子的礼物
...
父母最清楚子女想要什麼禮物,幾年前我就叫較熟的親友夾$買了架單車,e+仲用緊

Jane1983 發表於 17-5-1 10:13
回覆 jumphigh 的帖子

謝謝建議,買口岩禮物係收禮物開心,但好難買中。唔鍾意或者已經有類似的機會大,所 ...
有fd bb 出世時整左個gift list,只要到間shop 看看有什麼item未認購便可

我聽過有人送補充

little_yolky    發表於 17-5-9 12:16
MrBeast    發表於 17-5-1 12:44
Jane1983    發表於 17-5-1 12:19

主人家無整list,都係大家心意心意。不過實在太耐無去,所以問吓行情,唔想太離譜。
我女咁多年都無搞過請埋朋友仔的大型生日會,主要係佢無要求,我又唔想煩。以前覺得好呀唔使搞咁多,而家佢漸漸長大,有d後悔自己懶唔搞...

Jane1983 發表於 17-5-1 12:18

主人家無整list,都係大家心意心意。不過實在太耐無去,所以問吓行情,唔想太離譜。

真的?死啦我都稔著吾搞,會後悔嗎?咁幾多歲搞最「值得」搞?我真係頂吾順年年搞一次

回覆 964000 的帖子

我一路覺得呢d嘢要問人黎唔黎、同人social、好多logistics嘢搞、好煩、又唔平、浪費食物,所以慶幸佢無要求,但我望番,佢的女性朋友仔中,好似真係得佢一個從來無生日會的...

964000 發表於 17-5-1 12:24
真的?死啦我都稔著吾搞,會後悔嗎?咁幾多歲搞最「值得」搞?我真係頂吾順年年搞一次
...
個人覺得k3 or p1.  k3 可傾下考小一d野,又或各散東西前當次聚會。小一就可以借個機會同新同學混熟下

幼稚園生日會,我會買大約$100-200禮物。小朋友生日梗係想收到禮物啦,見着有咁多禮物,就算玩一次,都係開心嘅。
我個人覺得很搞生日會嘅家長唔應該太介懷禮物嘅價值,因為小朋友都係俾面大家才參加生日會的。
:wave:
‹ 上一主題|下一主題