用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs preschool樂基
樓主: koobwhite
go

York vs preschool樂基

koobwhite 發表於 17-5-4 20:44
Why?

因我大仔讀過,學校課程好,又考到好小學,所以打算細女也會讀york

hppa    發表於 17-11-8 12:01

gigiwin888 發表於 17-5-4 21:21
因我大仔讀過,學校課程好,又考到好小學,所以打算細女也會讀york

咁如果係york同火炭樂基比的話,有何睇法?

maochongchong 發表於 17-5-5 18:54
咁如果係york同火炭樂基比的話,有何睇法?

如target沙田津校叩門讀hkps,如考直私讀york

deco99 發表於 17-5-6 12:52

同意!
不過如果你指hart hkps, 我就揀york了,宜家hart好似搞接收學生問題,有似有d混亂,你可以參考吓隔離pn版

deco99 發表於 17-5-6 12:52

謝謝你的回復

tobebee 發表於 17-5-3 11:20
回覆 koobwhite 的帖子

York始終人多,老師有好有唔好,都要撞彩.... 但 harts相對細校,老師出名有愛心同 ...

Jm 恭喜你同囡囡!我case 同你差唔多,我女喺York 讀書壓力太大,所以我幫佢轉左去harts!不過我認識真係唔夠,想知多少少! 今年k3仍然係少班嗎?佢地中文課程夠唔夠上小一?英文我知佢地好強,但我女係international class offer , 所以都想知下中文夠唔夠用!感激(emoji)

koobwhite 發表於 17-4-28 22:35
K1 讀邊間較好?

我唔識樂基,但係我好肯定我冇揀錯York,小朋友返學好開心,學術基礎打得好好,老師好有愛。
女兒考入了女拔,見同級同學仔很多亦考到唔錯的直私。
我自己覺得,國際部上午班的小朋友在學術上會比較好。

hppa    發表於 17-11-8 12:02

promptsugar 發表於 17-11-8 11:11
我看多數家長都會選擇york,請問york除了英文教的好,教學風格活潑之外,還有什麼優點嗎 ...

對小一支援比較多吧。學校有提供小一面試課程,trinity performance cert, Cambridge English cert, gapsk mandarin cert等課程。如想考這些可以校內報,不用出面搵。而且我比較過,比出面還要平。如果參加多元智能班,有些課程更加是包埋的。對我這些懶人來講是比較方便,因為叫我出去搵我也不知道那一間比較好。現在小兒讀的k2的班主任也很有愛心,好有交帶,經常打電話來跟我說孩子的情況。可能是整親小小或者廁所整濕咗條褲換了也會打電話給我。如果小朋友有些情緒問題不開心也會告訴我。這樣的話我也比較放心。

maomaofafa 發表於 17-11-8 11:58
對小一支援比較多吧。學校有提供小一面試課程,trinity performance cert, Cambridge English cert, gapsk ...

想請問下york新開三間分校 你係九龍塘用家有無聽過york新開係香港大學個間好唔好?

emioli 發表於 17-11-9 23:15
想請問下york新開三間分校 你係九龍塘用家有無聽過york新開係香港大學個間好唔好?
...

水街?好似今年度先開學?不過如果同一個課程及師資應不用太擔心。

回覆 maomaofafa 的帖子

謝謝分享!York的確好好,好吸引。想問下K嘅學費、雜費大約要幾錢?只知York是貴的。

Calung 發表於 17-11-11 18:34
回覆 maomaofafa 的帖子

謝謝分享!York的確好好,好吸引。想問下K嘅學費、雜費大約要幾錢?只知York是貴 ...

國際班每月約6400。
下面Optional:
雜費半年2000。(可逐item選要不要)
茶點每月400。(可自備)

其實我不覺得york特別貴。

maomaofafa 發表於 17-11-11 18:53
國際班每月約6400。
下面Optional:
雜費半年2000。(可逐item選要不要)

書薄費大約幾多?

Kasiufung 發表於 17-11-11 20:37
書薄費大約幾多?

全年好像800

maomaofafa 發表於 17-11-11 23:04
全年好像800

其實就咁望d費用唔係好貴,書薄費平過其他私幼除咗茶點費,但可自備,出面好多人話York 好貴。仲有冇其他費用?

Kasiufung 發表於 17-11-12 01:03
其實就咁望d費用唔係好貴,書薄費平過其他私幼除咗茶點費,但可自備,出面好多人話York 好貴。仲有冇其他 ...

無了
校服冬夏可訂
但我都買二手
校車看地區,一個月幾百至千幾也有
興趣班那些自由參與
但對比出面也比較平(如考cert的course)
我覺得話貴的人是不清楚究竟幾錢聽人講又信才話貴