用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 renew study permit
go

renew study permit

請問第二年申請study permit,係咪都要official seal of notary public 加簽?

FOC 發表於 17-4-27 13:30
請問第二年申請study permit,係咪都要official seal of notary public 加簽?

唔記得講係加拿大

引用:請問第二年申請study+permit,係咪都要offi

原帖由 FOC 於 17-04-27 發表

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 17-4-27 15:30

Thanks!

FOC 發表於 17-4-27 13:31
唔記得講係加拿大

我岩岩都想問,我打咗去香港嘅加拿大領事館績簽處問,職員話如果讀完呢個term離開加拿大後返香港申請簽證的話,就一定要有一份新的監護人表格, 但如果在返香港前在加拿大申請續簽的話,就唔知需唔需要簽一份新的監護人表格, 因為亞仔話啲同學都係用舊嘅一份監護人申請續簽,唔知真唔真!

WC298 發表於 17-4-28 11:57
我岩岩都想問,我打咗去香港嘅加拿大領事館績簽處問,職員話如果讀完呢個term離開加拿大後返香港申請簽證 ...

我想問點樣續加拿大嘅監護人,問過學校,佢地都唔知咁,唔知係唔係要去返國際教育局問

引用:Quote:FOC+發表於+17-4-27+13:31+ 唔記得講

原帖由 WC298 於 17-04-28 發表
我岩岩都想問,我打咗去香港嘅加拿大領事館績簽處問,職員話如果讀完呢個term離開加拿大後返香港申請簽證 ...
我仔去年暑假前續簽
要簽過新一份監護人

引用:Quote:FOC+發表於+17-4-27+13:31+ 唔記得講

原帖由 WC298 於 17-04-28 發表
漏左

喺加拿大境內辦續簽
收到新permit 先返香港放暑假

yy13 發表於 17-5-1 01:19
漏左

喺加拿大境內辦續簽

thx!         想問多句,在加拿大申請permit ,要等幾耐?

引用:Quote:yy13+發表於+17-5-1+01:19+ 漏左 喺

原帖由 WC298 於 17-05-01 發表
thx!         想問多句,在加拿大申請permit ,要等幾耐?
大約3-4星期

yy13 發表於 17-5-1 12:58
大約3-4星期

亞仔而家仍在加拿大,我岩岩上網申請study permit,但cic唔使我upload custodian 張form IMM5646, 唔知點解呢,而家有啲膽心!

yy13 發表於 17-5-1 12:58
大約3-4星期

唔好意思,我想問你放暑假前申請在加拿大申請student Visa時,有否upload imm 5646?  我上次申請佢不用我upload,  到而家已1 個多月,仍未有回覆,但小朋友6 月尾就返香港,唔知到時出境會否影響

引用:Quote:yy13+發表於+17-5-1+12:58+ 大約3-4

原帖由 WC298 於 17-06-10 發表
唔好意思,我想問你放暑假前申請在加拿大申請student Visa時,有否upload imm 5646?  我上次申請佢不用我u ...
要呀
全部跟要求
係咪寄去homestay 屋企?
如果係就可以照出境返香港
叫homestay 幫你留意信箱
因為出境基本上唔洗睇student permit
不過我前年試過要3個月先批到
當時喺香港6月頭網上申請
明明已經upload 晒所有文件
等到8月尾都未有消息
最後9月頭話要再upload 5646
幾日後就批左
再1星期後寄到朋友屋企

yy13 發表於 17-6-11 03:45
要呀
全部跟要求

thx,  唯有耐心等待!

yy13 發表於 17-6-11 03:45
要呀
全部跟要求

Renew左study permit係寄去custodian 嗰度?因我第一次申請係綱上批左有封letter,之後入境加拿大就響嗰機場嗰個唔知係咪叫入境處到攪完手續再比份study permit letter我囝。
咁如果今次綱上renew,咁放完暑假入境加拿大,我囝應該點做?

引用:Quote:yy13+發表於+17-6-11+03:45+ 要呀 全

原帖由 FOC 於 17-06-12 發表
Renew左study permit係寄去custodian 嗰度?因我第一次申請係綱上批左有封letter,之後入境加拿大就響嗰機 ...
通常係你申請時寫仔住邊度就會寄去嗰度
另外亦可以入境時比approval letter
即=你第1次咁
只不過我前年第1次乜都唔識
上網問亦冇人話到比我知
我亦怕入境時有咩問題
所以覺得拎住正本安心d

yy13 發表於 17-6-12 23:54
通常係你申請時寫仔住邊度就會寄去嗰度
另外亦可以入境時比approval letter
即=你第1次咁

yy13想問下如果renew study permit係咪都要做身體檢查?我真係好頭痛,攪左好耐都未攪到,唔知啊邊度upload文件apply。

回覆 FOC 的帖子

如果小朋友仍在加拿大應該唔使驗身。做on-line application 要在cic.gc.ca網頁 create account再申請。
而家網上申請要63天批出,要爭取時間。

yuwk 發表於 17-6-14 08:23
回覆 FOC 的帖子

如果小朋友仍在加拿大應該唔使驗身。做on-line application 要在cic.gc.ca網頁 create ac ...

其實佢響加拿大同響香港online申請有冇野分別?響香港就要再做身體檢查?佢今個星期曰會返到香港,同埋我用番上年個login 申請有冇問題?

香港同加拿大申請冇分别,可以用去年個account。申請前要答十幾條問題,其中一條好似問country of resident, if currently in Canada, choose Canada。