用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-4-28 13:51
最近都有思考過這問題,當年我因自己唔識教,想最快的方法就是比$出去學,之後才發現是哂$哂時間 ...
係, 真係嘥錢, 所以小朋友俾錢出去學既, 全部都係我唔識一定要出去學既。因此, 我打死都唔會俾錢出去學畫畫同學作文。

retriever 發表於 17-4-28 14:03
我識有個爸爸, 佢話對細路有要求, 但要求好簡單, 就係: "應承左就要做!"
咁好簡單,不答應,不用做。

asweetmom 發表於 17-4-28 14:48
咁好簡單,不答應,不用做。

有D 野, GIVE AND TAKE...
如果有D 野佢要應承條件先獲得, 佢就要做返應承既野, 唔可以賴猫.
但慣左無條件獲得, 當然什麼都不用應承

回覆 retriever 的帖子

好多時仔女沒有選擇,父母不準。好多事仔女不願意也要做,父母用各種理由。也不能甚麼事都給仔女選擇,我也只是小韶分問題上才給仔女選擇。條件交換很多父母反對,我也沒信心控制得好,選擇不用這個方法。

爸爸通常無媽媽甘逼D仔女成績,因爲爸爸通常睇野遠D,闊D。讀書叻又點,畢業出來咪又系打份牛工;唔夠D把口叻、人際關係好的人揾得多。

simonwan 發表於 17-4-28 15:31
爸爸通常無媽媽甘逼D仔女成績,因爲爸爸通常睇野遠D,闊D。讀書叻又點,畢業出來咪又系打份牛工;唔夠D把口 ...
所以我老公都有要求囝囡講嘢比佢聽時講得有條理及清楚咖, 有時都搞到佢哋幾緊張呢.

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky  K咁細個就失控?幾時至到大?  [color=#999999 !important]發表於 1 小時前

係大人失控

little_yolky 發表於 17-4-28 14:41
係, 真係嘥錢, 所以小朋友俾錢出去學既, 全部都係我唔識一定要出去學既。因此, 我打死都唔會俾錢出去學畫畫 ...
畫畫,我都係咁諗,我問自己對住個sample 畫咪得,但小朋友話想上堂學,當獎勵算

retriever 發表於 17-4-28 14:00
很有價值的覺悟!
有實質價值tim ga,慳返好多,不過世界多左個宅男之麻

我識有個爸爸, 佢話對細路有要求, 但要求好簡單, 就係: "應承左就要做!"
初小階段,處事態度和價值觀比abs 分數成績重要

: "應承左就要做!"
信用和integrity 十分重要,而且要延伸這topic,如當發覺deliver 唔到,之後要點做和溝通,是否已盡力,explored 所有options,etc etc.

little_yolky 發表於 17-4-28 13:05
...父母覺得閱讀古文係享受, 小朋友自己跟隨, 就係咁簡單
我小時老豆淨唱油詩,落街冇錢買麵包,咪搞成e+咁,不過都好,未見過一個小朋友唔中意油詩的。
講開C,早前康民處搞左個作C講座,有冇去?

little_yolky  咦?唔知喎,無去聽,失策!  發表於 17-4-28 17:47

MrBeast 發表於 17-4-28 16:34
畫畫,我都係咁諗,我問自己對住個sample 畫咪得,但小朋友話想上堂學,當獎勵算 ...
上堂有人教,自學靠自己領悟。

上堂有學習氣氛,自學要抵得住寂寞。

聽演唱會 vs 聽CD

greentea000 發表於 17-4-28 17:39

唓, 邊個話叫小朋友自己學啫, 緊係阿媽我同佢一齊畫啦。

有些的確是小組好些,甚至在小組才能做到,有些就1:1好些,若小朋友在小組見到其他人做到但自己做不到,會有挫敗感,父母唔在場就唔會notice 到。1:1 可留意到進度從而fine tune 下

聽演唱會 vs 聽CD

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20160925/19781271

greentea000    發表於 17-4-28 18:12

回覆 MrBeast 的帖子

考小一係好大的stressor,家長係好易痴綫。不過點都好,自己啃咗去,唔好遷怒小朋友。佢得5歳,真係無辜。
其實細路哥真係睇大人頭,你話無嘢,繼續努力,佢就無嘢。你喪鬧佢,天都塌落來,佢點做人。

言歸正傳,至於畫班,都可能好似你咁講,柴娃娃開心d,自由創作冇乜壓力。
之前join 過一個小組,堂尾會一起討論所有學生作品,不過冇乜教technique,上了幾堂就quit 左

MrBeast 發表於 17-4-28 08:44
我都用這幫小朋友答老闆的,講真要squeeze that little extra 真是不易的

講梗係易,做先難。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-28 18:50
講梗係易,做先難。
若父母自己親身試過就知唔易,有時運動員chk 到圍禁藥,社會比很多負評,不是說對,但至少都try to 理解下
‹ 上一主題|下一主題