用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
樓主: brother4
go

家長要懂得放手!  

回覆樓主:

亞大就好不幸遺傳DNA,是25歲才考 會考的低能父母,小四遇到個寧佢考有80分補習老師,入咗band2中文中學考全級尾尾,近墨者黑吓同一班又好玩又讀書同學一起,為有送佢留學,報考三科,其中一科成績昰D=dse約二至三分,佢就隨遇而安吧!父母擔心死,記得佢話考得差反而有機會,8月最後個星期冇offer吓,入咗大學。。。上天終有安排,見招折招便可。。。

不過, 樓主講件事唔知係真既定作既, 如果係真既, 真係好想有人轉告佢一則新聞:幾個月前, 我睇新聞見到國內有個家庭, 個阿媽又係好迫個女讀書, 阿爸好錫個女既。有一次可能又係阿媽over咗, 阿爸就私底下斬死咗個阿媽, 當然知道走唔甩, 不過, 可能佢根本無諗過要走。佢帶個女去遊樂場開心玩咗一日, 最後公安响樂園門口等佢.............

前一排有一貸款廣告:爸爸在外博殺(賣紅酒)才達收支平衡。一天回來,佢太太俾成叠興趣班佢,話報多啲面試就可以講多啲。爸爸話唔可以咁迫個子,個媽媽即眼濕濕,满臉委屈訴苦.....。個男人即刻投降,到財務公司貸款俾阿仔上興趣班。

我睇完好唔舒服(我奇怪好似冇媽話個廣句侮辱媽媽)。我覺得個男人應強硬啲,不要咁怕麻煩,咁對家庭、孩子都好。

MrBeast 發表於 17-4-28 08:37
想起幾個月前有段短片有similar 對白
我的生涯規劃- YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=jSHjvMnMpo0

MrBeast    發表於 17-4-28 12:51

brother4 發表於 17-4-27 12:16
隔鄰自由講塲**燒幾個老師同一堆習作俾你?**(剛好昨天有一個朋友,一路好走) 見post內容是小四的兒子要求好 ...

好恐怖嘅家長 一 一lI

little_yolky 發表於 17-4-28 11:23
你個咁大, 想唔隨遇而安都唔得了。因為佢自己識選擇。如果你真係想佢多接觸, 唯有先搞好自己既古文水平, 一 ...
More 自己心態問題,要追程度自然有壓力,好多時唔會察覺到自己言行。你的建議也很好,不過我會和小朋友一起學,找些片一起看

noming 發表於 17-4-28 11:55
我的生涯規劃- YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=jSHjvMnMpo0
我次次請C6食all day breakfast, 都會諗起入面個細路。

little_yolky 發表於 17-4-28 11:21
拿, 呢則水份就好多。

首先, HK係全日制, 放學都三點幾, 點排到4個活動? 仲要啱啱好時間一個接一個咁perfe ...
水能載舟亦能覆舟,三字經本身當然不是問題,老豆迫子女背才是,仲要話子不教,父之過 ,死唔死

judy 發表於 17-4-28 11:52
前一排有一貸款廣告:爸爸在外博殺(賣紅酒)才達收支平衡。一天回來,佢太太俾成叠興趣班佢,話報多啲面試 ...
一哭二鬧三上吊

MrBeast 發表於 17-4-28 12:54
水能載舟亦能覆舟,三字經本身當然不是問題,老豆迫子女背才是,仲要話子不教,父之過 ,死唔死 ...
奇怪, 點解會有小小朋友覺得被迫做某樣嘢? 可能係家長本身根本唔投入, 覺得背古詩詞係一件苦差事, 正如不喜歡煮飯既阿媽, 仔女都唔會鐘意煮飯。我兩個小朋友都讀得好開心喎。我無要求佢哋背, 不過因為好順口, 讀多幾次都識背。而且阿妹本中文reading就係弟子規, 其中有D要背的, 不過佢次次都無抗拒, 背得好快好開心。

一個「迫」字, 可以迫死好多人。
話說我樓下小朋友英文同數學都OK, 只差科中文唔掂, P5喇, 佢阿媽唔停咁怨, 話已經補習好耐, 作文都係離題, 中文都係差。晚晚鬧個仔, 最多聽到「快D啦」、「你做啦」, 我同佢唔熟, 不過佢同我講過佢唔睇書, 細個時都係個菲傭同小朋友讀英文故事書, 所以佢好多謝個菲傭。唉!中文又豈能一朝一夕, 靠補習起死回生呢。

父母覺得閱讀古文係享受, 小朋友自己跟隨, 就係咁簡單。

little_yolky 發表於 17-4-28 13:05
奇怪, 點解會有小小朋友覺得被迫做某樣嘢? 可能係家長本身根本唔投入, 覺得背古詩詞係一件苦差事 ...
拿,有道行高的父母咪有家山有福law,不過話時話有些細路識睇眉頭眼額,知道父母喜歡咪話自己都中意law,只是說有些情況係咁,但父母有時都要留意和反思一下

MrBeast 發表於 17-4-28 13:25
拿,有道行高的父母咪有家山有福law,不過話時話有些細路識睇眉頭眼額,知道父母喜歡咪話自己都中意law,只 ...

咁就要睇下响父母背後, 佢哋會唔會自己搵嚟睇了。

再講, 只係小朋友時伴讀童書, 實在唔駛要乜道行吧, 只要有心同有恒心就OK了。

回覆 little_yolky 的帖子

你樓下的媽媽,和我女讀K時的幾個Ftm家長好似,得個呻字,但唔願出力。中英文唔伴讀、唔培養閱讀興趣,最好使錢比人搞掂晒。有d細路係唔使理自己成才,但更多係需要鼓勵和扶持。對於呢類家長,都唔知同佢講乜好。

little_yolky  咁佢都好辛苦,佢日日八點幾放工仲要鬧仔。  發表於 17-4-28 14:36

little_yolky 發表於 17-4-28 13:32
咁就要睇下响父母背後, 佢哋會唔會自己搵嚟睇了。

再講, 只係小朋友時伴讀童書, 實在唔駛要乜道行吧, 只 ...
道行高先會有咁嘅心態,低的就見人地個背到就跟著叫自己個背,其實每年考小一之旅都好多父母因為子女做不到自己要求而失控

little_yolky  K咁細個就失控?幾時至到大?  發表於 17-4-28 14:37

Jane1983 發表於 17-4-28 13:45
回覆 little_yolky 的帖子

你樓下的媽媽,和我女讀K時的幾個Ftm家長好似,得個呻字,但唔願出力。中英文唔 ...
最近都有思考過這問題,當年我因自己唔識教,想最快的方法就是比$出去學,之後才發現是哂$哂時間

Jane1983  唔遲ga  發表於 17-4-28 15:12

judy 發表於 17-4-28 11:19
我講係大部分。對子女的期望、要求,很多爸爸都高。但具體操作上,我見爸爸就俾媽媽優勝。 ...
即你指對仔或女都係?

judy  我觀察到嘅係。  發表於 17-4-28 14:05

MrBeast 發表於 17-4-28 13:51
最近都有思考過這問題,當年我因自己唔識教,想最快的方法就是比$出去學,之後才發現是哂$哂時間 ...

很有價值的覺悟!

judy 發表於 17-4-28 11:19
我講係大部分。對子女的期望、要求,很多爸爸都高。但具體操作上,我見爸爸就俾媽媽優勝。 ...

我識有個爸爸, 佢話對細路有要求, 但要求好簡單, 就係: "應承左就要做!"

judy  個爸爸好好,呢啲爸爸通常又會立下好榜樣,應承咗就做。  發表於 17-4-28 14:20

little_yolky 發表於 17-4-28 13:05
奇怪, 點解會有小小朋友覺得被迫做某樣嘢? 可能係家長本身根本唔投入, 覺得背古詩詞係一件苦差事 ...
話時話,我細個時父母邊樹識教我唐詩宋詞。我係到依家,先逐漸體會到古文經典之妙。我有要求我女背唐詩嘎,但我會係旁邊非常真心欣賞讚美詩詞之美。細路未能明白未懂欣賞亦沒有關係,背下者,又唔系花好多時間。希望佢長大有一日亦能體會呢d經典之美啦!

little_yolky  我係好好彩中學有批好老師。  發表於 17-4-28 14:39

judy 發表於 17-4-28 11:10
我指嘅冇POINT,也正正係指背後既意思。就算係得把口講,無經歷過,講物都得。"你自己試下游" 呢句話都冇 ...
"只要要求是合理的,就算自己幾"無經歷,把口講" 都可提出。"

你似乎指出既合理性, 就係指狹義既事實.... 即快左1 秒係真會XXX 既事實

套返入足球, 即係: "如果頭先射死角就一定會入網...."

又或者"頭先跑快5 秒就贏到閃電保特云云"...

你似乎指出既合理性, 就係指狹義既事實.... 即快左1 秒係真會XXX 既事實

套返入足球, 即係: "如果頭先射死角就一定會入網...."

又或者"頭先跑快5 秒就贏到閃電保特云云"...

呢啲係斷章取義。冇意思。