用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長要懂得放手!
go

家長要懂得放手!   [複製鏈接]

隔鄰自由講塲**燒幾個老師同一堆習作俾你?**(剛好昨天有一個朋友,一路好走) 見post內容是小四的兒子要求好高,考99分都吾得,要100分,結果有次失準,個媽媽狠狠鬧孩子:你唔好諗住一路好走,會燒幾個老師和一大叠練習比孩子做。。。考試成績人生一個小部份,要珍惜眼前人,失去後悔莫及。。。
   0    0    0    0

回覆樓主:

好似是whatsapp gp分享佢自己剛鬧個仔。。。連小學俾人起底。。內容自己看,看咗好心痛好心寒。。。

IloveJJ 發表於 17-4-27 12:23
咁恐怖?

女性似乎係較易走極端,一係傾向睇結果,二係傾向比較。

所以聽到八返既來媽媽TALK, 好多時係講人地有蛋撻但自己只有差燒包。。。

retriever 發表於 17-4-27 12:34

女性似乎係較易走極端,一係傾向睇結果,二係傾向比較。
生活重心係家庭同仔女既媽媽先係容易走極端

無見到間小學比人起底,不過個亞媽咁癲,都唔關學校事。

每次見到d對仔女成績有非常唔合理要求的家長,都好想問佢自己係咪好卓越,從小考試次次100分,年年考第一,公開考全A。出來做嘢又係行業翹楚,年薪千萬?唔係,就唔好咁過份!

simonwan  甘林鄭可以對仔女有唔合理要求?  發表於 17-4-28 15:06
Yanamami  Exactly  發表於 17-4-28 08:01

greentea000 發表於 17-4-27 12:48
生活重心係家庭同仔女既媽媽先係容易走極端

你有你既道理,主要指時間多。但男女大不同,傾向結果同比較先係主因。

呢兩方面無改變,無時間既媽媽,咪外判囉,要求一樣架。

Jane1983 發表於 17-4-27 12:49

每次見到d對仔女成績有非常唔合理要求的家長,都 ...
我細個時成績都係好卓越, 不過我都無對兩個女有唔合理既要求, 因為.............我知道佢哋溝咗C6既不良DNA丫嘛

jc2009    發表於 17-4-28 14:43
tantanmama    發表於 17-4-27 15:30
Jane1983    發表於 17-4-27 14:28

brother4 發表於 17-4-27 12:16
隔鄰自由講塲**燒幾個老師同一堆習作俾你?**(剛好昨天有一個朋友,一路好走) 見post內容是小四的兒子要求好 ...
咁又何苦呢!個爸爸死咗去邊, 唔出嚟做下嘢?

前兩日, 大女同我閑談, 話學校同學D媽咪好得人驚, 小朋友考到20就想佢哋考10名內, 考到10名內就想佢哋考第一, 好多同學都唔鐘意媽媽。

有一次食早餐, 隔離枱有阿爸阿媽同小朋友, 阿媽好嚴肅咁同小朋友講:你上次測驗成績唔係幾好喎。點知個爸爸答訕:唔係呀, 幾好呀。見個媽媽即刻用對眼厲住個老公, 枱底踢咗佢一腳。

little_yolky 發表於 17-4-27 13:10
咁又何苦呢!個爸爸死咗去邊, 唔出嚟做下嘢?

前兩日, 大女同我閑談, 話學校同學D媽咪好得人驚, 小朋友考到 ...

男人同女人對成績要求不同,哈哈。。。

retriever 發表於 17-4-27 12:58
你有你既道理,主要指時間多。但男女大不同,傾向結果同比較先係主因。

呢兩方面無改變,無時間既媽媽, ...
同係咪有返工,時間多少呢D無關,同几重視相關

呢的極端行為是病態啦!要doctor介入。
我自已一有‘火’想口出噁言就多數係唔夠訓或者吃太多辣野,會即克飲杯涼茶。

唔係放手,係放低

little_yolky  唉  發表於 17-4-27 16:05

Jane1983 發表於 17-4-27 12:49

每次見到d對仔女成績有非常唔合理要求的家長,都 ...

阿仔有位同學既媽媽俾好大壓力佢,當測考成派成時績稍一未如理想就好似世界末日,有次驚到喱喺其他同學屋企都唔敢返自己屋企。為咗成績又真係有乜野謂呢。

Soundervolt 發表於 17-4-27 16:14
阿仔有位同學既媽媽俾好大壓力佢,當測考成派成時績稍一未如理想就好似世界末日,有次驚到喱喺其他同學屋 ...
咪即係我屋企樓下個仔仔, P5, 晚晚喊, 阿媽晚晚鬧, 唉!咁又何苦呢。

前兩日夜晚, 我同C6响客廳整嘢, 突然C6話:咦? 今晚無鬧人聲既? 我哋兩個安靜仔細聽, 原來係個爸爸教緊。連續兩晚個爸爸教, 兩晚都無聽到喊聲。各位媽咪, 不如放手俾爸爸做啦。

little_yolky 發表於 17-4-27 16:33
咪即係我屋企樓下個仔仔, P5, 晚晚喊, 阿媽晚晚鬧, 唉!咁又何苦呢。

前兩日夜晚, 我同C6响客廳整嘢, 突然 ...

我係你,晚晚聽到喊聲,突然一晚聽唔到,我會驚驚。
‹ 上一主題|下一主題