用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18 小一統一派位 ⋯ 又有假地址
樓主: piyohk
go

2017/18 小一統一派位 ⋯ 又有假地址

hkpapa852 發表於 17-8-9 15:16
學校自己都唔介意俾分俾D假信徒,D塘邊鶴係都要嘈為乜呢?

本來無打算嘈,只係上面有人問起,我咪照答佢lor

宜家D大人是否有問題定想認叻?
好似做D犯法嘢,方死人唔知,仲周圍同人講或放上網。

se6b03 發表於 17-8-9 14:50
申請表上有講,申請人需要提供正確資料,有簽名作實,如果提供不當資料,已經屬於作失實聲明及虛假陳述。
...
你諗嘢嘅概念都幾得意,咁一年返幾多次教會才叫信?我有朋友做零售業逢星期六日返唔到教會,但keep住同弟兄姊妹有聯絡...心中有神咁又比唔比?你真係覺得D人食飽飯冇嘢做

se6b03 發表於 17-8-9 14:50
申請表上有講,申請人需要提供正確資料,有簽名作實,如果提供不當資料,已經屬於作失實聲明及虛假陳述。
...
點解一定要返教會先叫信神?唔返教會唔比信嗎?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-9 17:40

放心,如果當局真係用抽查既方法,咁d人就算幾唔得閒,都會去教會蒲一蒲頭,露下面,等牧師/神父認得自己。唔係真係要搵邊個真信教/假信教,只係要增加果d人既時間成本及風險,從而阻止有人以身試法。等d人以為有張領洗紙就一身輕,打完齋唔要和尚。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-9 17:40

可以唔返教會,只要提供到其它合理證明就可以,不過舉證責任在當事人。只要有誠心信教就可以。家中是否有聖經?是否能講出新舊約聖經某些內容?如果係教徒,無理由唔識答。

就好似當局懷疑有人用假地址,都要當事人提供其它佐證。

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-8-9 17:48
放心,如果當局真係用抽查既方法,咁d人就算幾唔得閒,都會去教會蒲一蒲頭,露下面,等牧師/神父認得自己 ...

教育局拎住d相,全香港咁多間church咁多個神職人員續個問,邊個識呢個家長?請問點實施?我唸唔通

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 17:55
教育局拎住d相,全香港咁多間church咁多個神職人員續個問,邊個識呢個家長?請問點實施? ...

唔係教育局逐個問,而係要被抽中既人,自己去平時返開果間教會搵牧師/神父做證。即係好似抽查地址做法一樣。

se6b03 發表於 17-4-28 10:56
大抽獎用假地址有得舉報,但係自行宗教分,假信主,又無得舉報?

...
咪咁短視la,假信主的一會罰在終點綫 ga ma

twlo 發表於 17-8-9 15:44
宜家D大人是否有問題定想認叻?
好似做D犯法嘢,方死人唔知,仲周圍同人講或放上網。 ...
要威唔帶頭盔 ,幫唔到呢班人

se6b03 發表於 17-8-9 17:59
唔係教育局逐個問,而係要被抽中既人,自己去平時返開果間教會搵牧師/神父做證。即係好似抽查地址做法一樣 ...
都係果句....我心中有神唔返教會得唔得?係咪規定我信神就一定識背聖經?成本?新約?舊約?要識背幾多頁?

se6b03 發表於 17-8-9 17:52
可以唔返教會,只要提供到其它合理證明就可以,不過舉證責任在當事人。只要有誠心信教就可以。家中是否有 ...

我細細個已經讀基督教學校,每星期返主日學返暑期聖經班,我無受洗無返教會但我心中有神,我可以成篇創世記都講得返比你聽,咁又代表D乜?代表我信定唔信?

hkpapa852 發表於 17-8-9 15:16
學校自己都唔介意俾分俾D假信徒,D塘邊鶴係都要嘈為乜呢?
教會也不是完全冇做野,前幾年流行海外洗,身邊有人行捷徑,自行交form時比校長捉去照肺

其實宗教分應比未有宗教的來吸納多些未來信徙..

HaYi 發表於 17-8-9 19:39
其實宗教分應比未有宗教的來吸納多些未來信徙..

雖然有D離題,不過我都想講下,點解教會咁有錢?其中一個原因係因為教徒們無私貢獻,我以前的教會有一個不成文的規定,就係希望信衆們每月捐收入的一成予教會作奉獻,當然有人比多有人比少,咁教會有錢資助學校比返宗教分比佢哋的仔女我覺得好應份,無宗教背景的對教會又未有貢獻,咁點解無啦啦要比宗教分你而自己人又無呢?......算啦,涉及宗教呢個話題又有排坳

利申:我女小學無宗教分讀私校,乜受惠都無

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-9 21:50
雖然有D離題,不過我都想講下,點解教會咁有錢?其中一個原因係因為教徒們無私貢獻,我以前的教會有一個不 ...

唔係無啦啦比分,呢個係誘因,可以吸引果啲無信教嘅人,等佢地可以申請有宗教嘅學校,學校就可以乘機傳教,達到傳教嘅目的。

se6b03 發表於 17-8-9 21:58
唔係無啦啦比分,呢個係誘因,可以吸引果啲無信教嘅人,等佢地可以申請有宗教嘅學校,學校就可以乘機傳教 ...

你要信嘅,我唔洗比著數你都會信,你係唔信嘅,比你讀足12年教會學校你都係唔信,又唔係剩係學校先可以傳教,間間教會都歡迎walk in,況且,在大抽獎的時候,無宗教人仕都可以揀教會學校,這已經係比機會無宗教人仕認識宗教,唔需要什麼誘因,你覺得唔吸引嘅,大可以唔申請。其實如果D名校唔係教會學校,大家又會唔會咁緊張果5分宗教分呢?都係果句...教徒對教會有貢獻,比返宗教分比佢哋嘅仔女係好應該的

唔係無啦啦比分,呢個係誘因,可以吸引果啲無信教嘅人,等佢地可以申請有宗教嘅學校,學校就可以乘機傳教 ...

洗乜誘因啫?41網果兩間學校,非宗教人仕都大把人抽啦,宗咩教分吖,如果間間宗教學校都係寶校,我送10分宗教分引誘你去讀然後成機傳教,你都唔會去啦係咪?口裏講得冠冕堂皇,行動卻十分誠實

相信大部分的宗教信仰都是導人向善,以幾千年的歷史文化仰而發展出來。

幸運地,香港的宗教小學也是來自正統和向善的⋯故請家長為 貴子女在自行或統一派位時選擇宗教小學(請知行合一啊!),使孩子有更多的機會學習宗教信仰,陪育孩子有崇高的信仰和價值觀。誠言,你提倡的是宗教信仰,香港也有很多宗教小學是不需要20分或以上(自行)或在統一派位(第一)選擇時,是必勝策略(還幫助提升那個首三位的成功率)

如:

道教X圍
X覺小學
佛教康X
天主聖X
(聲明:我只是從網絡世界上尋找非傳統出名的宗教小學,原全沒有任何不敬之意。)