用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18 小一統一派位 ⋯ 又有假地址
go

2017/18 小一統一派位 ⋯ 又有假地址 [複製鏈接]

現在的家長,使用假地址去報「熱區」,還可以光明正大的分享。

若只知孩子姓名,可舉報嗎?

請問誰有舉報信(standard sample)可借給我使用。

2    0    0    0

http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/07/P2017020700344.htm
教育局設有查核機制,確認申請兒童是否屬於所填報的校網,並已加強有關的抽查工作。教育局亦鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話(2832 7700)舉報懷疑的個案。一如以往,該局定必對虛報住址的個案採取適當行動。

manjay 發表於 17-4-26 21:15
http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/07/P2017020700344.htm
教育局設有查核機制,確認申請兒童是否 ...

piyohk 發表於 17-4-26 20:11
現在的家長(二個),使用假地址去報net 12,還可以光明正大的分享。

直接打上去。

piyohk 發表於 17-4-26 20:11
現在的家長(二個),使用假地址去報net 12,還可以光明正大的分享。

我估有名再加學校名應該可以

直接打電話,佢會問你一些問題,之後好快會做嘢

回覆 piyohk 的帖子

點解宜家啲人咁明目張膽,而且何謂身教,咁咪即係教個小朋友講大話,咩父母嚟架

有名又知邊個網已經可以

大抽獎用假地址有得舉報,但係自行宗教分,假信主,又無得舉報?

最正係個家長唔覺得有問題仲周圍同人講...
支持舉報!!

se6b03 發表於 17-4-28 10:56
大抽獎用假地址有得舉報,但係自行宗教分,假信主,又無得舉報?

...
真信主定假信主, 得佢自己知同主知...

Binlojai 發表於 17-4-28 11:10
真信主定假信主, 得佢自己知同主知...

謝謝大家!已經有家長幫忙分享資訊给我了。

因每位家長申請時已經明白申請要求,而他的做法是有心作虛假陳述而取得更好的回報(他應該知道有關的後果,即他和他的小孩願意承擔後果);察核的工作則留待教育處了。

這文只討論統一派位的虛假地址,請不要在這裡討論宗教(那是自行申請的計分方式),請另開文討論。

板主請幫忙關閉此討論!謝謝。

甘最後佢哋會?結果……我知道我校都有多個同學係甘……

pakwong 發表於 17-8-9 10:13
甘最後佢哋會?結果……我知道我校都有多個同學係甘……

舉報啦

se6b03 發表於 17-4-28 10:56

...
如果你知道佢張領洗紙係流野,一樣可以舉怖。

但普通法不接受誅心論,即你不可假定某人個心唔係真信徒而舉佈佢,成不了case。

dereklg 發表於 17-8-9 12:48
如果你知道佢張領洗紙係流野,一樣可以舉怖。

但普通法不接受誅心論,即你不可假定某人個心唔係真信徒而舉 ...

想講一個例子,如果無住址證明提供,要去民政事務署作宣誓,如當事人並非真正居於所住地址,係犯左作失實及虛假陳述的罪名。同樣道理,如果唔係真心信教,就變左係故意作虛假陳述,即使有領洗紙,申請表上有聲明,可以用虛假陳述呢條罪去告。

se6b03 發表於 17-8-9 14:01
想講一個例子,如果無住址證明提供,要去民政事務署作宣誓,如當事人並非真正居於所住地址,係犯左作失實 ...

但我唔明,佢有領洗紙,點斷定為假信徒呢?

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-8-9 14:01
想講一個例子,如果無住址證明提供,要去民政事務署作宣誓,如當事人並非真正居於所住地址,係犯左作失實 ...

對邊個虛假先?咁結婚時話願意一生一世,之後離婚,咪全部犯晒法?

MrBeast    發表於 17-8-9 18:22

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:30
對邊個虛假先?咁結婚時話願意一生一世,之後離婚,咪全部犯晒法?

申請表上有講,申請人需要提供正確資料,有簽名作實,如果提供不當資料,已經屬於作失實聲明及虛假陳述。

結婚既例子唔同,因為本身個法例係容許離婚,如果一個人離婚後,還向稅局報稱已婚,以取得已婚人士免稅額,就係屬於作失實聲明及虛假陳述。

信教既情形一樣,一個人領洗後如果之後唔再信,可以直接向牧師/神父表明心志。係填表時唔要宗教分。

教育局最好可以做抽查,同假地址方法一樣,抽一部分用宗教分申請既人,要求出示證明,如果唔係真心信,通常好少返教會,搵返簽發領洗紙上教堂牧師/神父,神職人員係唔會講大話,證明當事人是否經常返教會。如果當事人係返另一教會,也可以搵該教會既牧師/神父作證。方法未必完全杜絕假信教,但起碼有一定阻嚇作用。

Felix223 發表於 17-8-9 14:14
但我唔明,佢有領洗紙,點斷定為假信徒呢?
學校自己都唔介意俾分俾D假信徒,D塘邊鶴係都要嘈為乜呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題