用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考IELTS 參考書和 past paper
樓主: funfun
go

考IELTS 參考書和 past paper  

回覆樓主:

分別考日子及地點 不同。。。哈哈

hksarhksar    發表於 17-5-31 22:40

hksarhksar 發表於 17-5-30 14:54
請問在英國文化協會報和在IDP報考有甚麼分別?

吾同機構的考場,但要留意,如要申請英國簽證就要考 UKVI 那份卷。

hksarhksar    發表於 17-5-31 22:40

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我會安排個女考呀。其實....你話一定有要求咩又唔係,我當多張cert囉。好似考左琴考左樂理,同考大學無直接關係,但有多個資歷喺手俾學校參考。
我都唔唸住報d萬萬聲嘅課程。我經British council報,網上有30小時學習。同埋打算報space有個千幾蚊嘅預備課程。其他嘅真係考實力了

Charlotte_mom 發表於 17-5-30 20:07
我會安排個女考呀。其實....你話一定有要求咩又唔係,我當多張cert囉。好似考左琴考左樂理,同考大學無直接 ...

如果無記錯, ielts 成續有效期只是兩年,吾同琴試是終生的

Charlotte_mom 發表於 17-5-30 20:07
我會安排個女考呀。其實....你話一定有要求咩又唔係,我當多張cert囉。好似考左琴考左樂理,同考大學無直接 ...

space 千幾課程是?

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 17-5-30 20:58
如果無記錯, ielts 成續有效期只是兩年,吾同琴試是終生的
...

謝謝提醒,知道的
我又唔係申請咩外國大學、visa果d,考黎旁下身啫。到時再有需要唯有再考。我女出年申請大學,考定差唔多了

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 17-5-30 21:43
space 千幾課程是?

Gear up for IELTS

Charlotte_mom 發表於 17-5-30 23:34
Gear up for IELTS

thx

醒目開學勳章

我個係自己話去考,起初我都唔知佢考黎做咩?當年佢s2,又唔會去外國讀,後來,佢話原來想睇下自己英文去到咩程度,。佢都打算dse前考。

英國文化協会也有一天課程,讓考生熟悉考試模式,其中written最難取得高分

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 17-5-31 07:17
英國文化協会也有一天課程,讓考生熟悉考試模式,其中written最難取得高分
...

Written呢下真係食幾多著幾多整定
一日workshop應該都救唔到咩,不過多謝你資料

我尋日至warn佢,考好d呀你,一個報名一個workshop已經無左$4000

而家呢個世界真係恐怖!唔出街都可以破財

醒目開學勳章 王國長老

yuyumon 發表於 17-5-31 01:47
我個係自己話去考,起初我都唔知佢考黎做咩?當年佢s2,又唔會去外國讀,後來,佢話原來想睇下自己英文去到 ...

我女都有話考,不過之前我覺得未係時候。s5下學期就真係差唔多。反正結果好快出。
呢個暑假agenda就係考IELTS,溫書操past paper,做義工同上d 短期實習課(同佢想報考科目有關)

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 17-5-31 08:09
我女都有話考,不過之前我覺得未係時候。s5下學期就真係差唔多。反正結果好快出。
呢個暑假agenda就係考IE ...
你plan得幾好禾,我都無想到可以做咁多,雖然距離考dse仲有幾年時間,但都要諗諗,始終有準備係最好.

醒目開學勳章 王國長老

yuyumon 發表於 17-5-31 12:28
你plan得幾好禾,我都無想到可以做咁多,雖然距離考dse仲有幾年時間,但都要諗諗,始終有準備係最好. ...

遲左啦!佢唔肯郁咋!否則暑假體驗:summer camp一早應該做了

回覆樓主:

亞大考ielts 看網上past paper,因中文中學要考2次才夠分入本地大學。另小朋友唔肯是正常,大咗會開竅,亞大入咗大學做2份義工及參加領袖班。。。亞細未夠16歲,夠會考。。。

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 17-5-31 15:58
亞大考ielts 看網上past paper,因中文中學要考2次才夠分入本地大學。另小朋友唔肯是正常,大咗會開竅,亞 ...

唔肯/未ready,無謂勉強,盞side錢傷感情

我会报UKVI, 不是要离去外国的,不过差不多价钱,所以不如
报V'I。
只是比个目标他读英文,所以不会上堂,只会找老师同他读下英文书,比D阅读理解旧卷他做,叫他看多D美剧

當年我女報 British council, 朋友女報 IDP, 考同一日的試,BC 一早約 8時可網上 check results, IDP 好似要等多幾個鐘頭。如果要交d cert 去外國大學,BC 係比 IDP 易攪d。結論我朋友話如果要考多次會揀 BC。
女當年冇報任何課程,只問學校攞 d past papers, 跟住去 public library 借 writing 書參考吓就去考了

hksarhksar    發表於 17-6-1 23:25

醒目開學勳章 王國長老

Rattie 發表於 17-6-1 00:35
當年我女報 British council, 朋友女報 IDP, 考同一日的試,BC 一早約 8時可網上 check results, IDP 好似 ...

我都唸左好耐兩邊有咩分別
個試好貴....好好醜醜預備下囉。多就無謂,英文學左咁多年叻唔叻都定左。咁知下考試形式答題技巧咁咋

Charlotte_mom 發表於 17-6-1 07:14
我都唸左好耐兩邊有咩分別
個試好貴....好好醜醜預備下囉。多就無謂,英文學左咁多年叻唔叻都定左 ...
考試形式一定要知所以 past papers 要做。冇上過 prep course 所以唔肯定有幾多 value added。
女話响圖書館借嗰 d writing 嚟睇係有用,我女+佢啲同學平均都係 writing 分數較低,有 join course 可能會再高分啲都唔定。
外國公開試沒有係便宜的,4份卷你張佢除開4咪平啲囉 wakaa。
你女好似有讀 IG 嘅 EFL? 呢科唔易讀~讀得掂的話英文都應該有一定嘅水平。