用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於瑪麗醫院小一入學模擬小組
go

關於瑪麗醫院小一入學模擬小組 [複製鏈接]

怎樣申報?可以聯絡什麼部門?小朋友曾在大口環評估有自閉譜系,言語社交緩慢,是否要醫生轉介瑪麗精神科後才可申報有關小組?聽聞輪候時間要兩至三年?謝謝分享
   2    0    0    0

應該係要轉介的, 你小朋友需要見兒童精神科醫生嗎?

KCHK 發表於 17-4-26 20:55
應該係要轉介的, 你小朋友需要見兒童精神科醫生嗎?

我小朋友當時2歲半確診,醫生沒有轉介精神科,現在已4歲半,下次再返去見醫生已是7/2018,所以可否現在向醫生要求申請轉介?

你不仿試下打電話問下精神科姑娘,因為我係聯合醫呢邊, 我是由上年6月會開始收到醫院打電話話我知道有呢個計劃, 而且是會跟到上小一的, 我見d 小朋友係E/S/I位都有, 會按能力分班的。對象就係幫助會返主流的有學習障礙的小朋友

KCHK 發表於 17-4-27 08:39
你不仿試下打電話問下精神科姑娘,因為我係聯合醫呢邊, 我是由上年6月會開始收到醫院打電話話我知道有呢個計 ...

好呀,我試下打去瑪麗醫院問下,是否要係精神科覆診才可參加,謝謝

vincelo29 發表於 17-4-27 11:08
好呀,我試下打去瑪麗醫院問下,是否要係精神科覆診才可參加,謝謝

係呀,做緊呢d 治療就會延遲d 精神科的覆診期
‹ 上一主題|下一主題