用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 現家長:感覺被騙了!
go

現家長:感覺被騙了! [複製鏈接]

利申:現K1下午班家長
由講座,報名至入學時都告訴家長K2開始上下午班都提供KEEP課程,近日收到通告說KEEP只提供給上午班學生,理由竟然是學校擴建工程,新建一座大樓系大工程,不可能是突然發生,應該數年前以計劃好,一直由講座至今都隱瞞安排,感覺對下午班很不公平,感覺被騙了!!! 唔怪得英普班只有AM 無PM啦,明顯是有原因!
   1    0    1    0

另外, 即將開展新大樓工程代表未來數年充滿噪音和
沙塵滾滾。   如果一早知有大型工程, 我根本不會讀, 報名表都不會交!!!

咁你有冇同校方反映?

佢點答

新大樓幾時落成?

Katharinethepig 發表於 17-5-17 18:59
咁你有冇同校方反映?

佢點答

昨晚聽左家長簡介會, 校長話新大樓會在18年10月完成; 佢話工程會有防止沙塵的保護措施。

幾年前的簡介會,校長已經有講了,話工程有噪音,好彩由入學到我個仔畢業,工桯還未開始。

是嗎?  但16-17年入學簡介會無講, 而且我最嬲既不是欺瞞擴建,  而是欺瞞KEEP 的提供! ! !   
校方在所有宣傳單張包括入學確認信都寫住上下午班匀提供KEEP, 至今年4月才説因擴建而不提供給下午班, 擺明是存心欺詐!  呢間學校誠信好有問題!   

你放心將兒女交給毫無誠信的人照顧嗎?

點止 KEEP 欺騙家長, 大把野欺騙家長㕸!   英語時數嚴重不足!

why?
1) 以下是校方給家長的時間表
8:30a.m. –9:00a.m.回校及早會
9:00a.m.–11:30a.m. 按正規課程時間表上課 (睇清楚未?計盡都只有2.5小時,EPK何來每日英語2hrs + 普通話1hr ? 校方連幼稚園水平的加數都錯定是存心欺騙家長呢?)
11:30 a.m.–12:00 noon午膳 (上Keep的學生)或自備小食(不上Keep的學生)
12:00noon–1:00p.m. 參加興趣活動

其實學校係8:30開門,不是上課時間,上午校正式上課時間係 9 am -12noon, 但安排”11:30 a.m.–12:00 noon午膳” 即係點呢?大家明白發生咩事未?為何要遷就佢以另一商營機構之名提供的額外收費業務而縮短幼稚園常規課程?無報讀興趣班或KEEP的學生又點呢?以我所知是一齊縮短,所以每日最多只得2.5小時正規上課時間 (未計校車遲到會再縮短,稍後會講), 對任何一位學生都不公平吧!  $ $ $ $ $ $   (因此,如果讀EPK,一樣是最多得2.5小時上課時間,又怎麼可能是聲稱的2小時英語 + 1小時普通話受課呢?,大家識計啦, 基本加減數而已 !)

2) 校車經常遲到, 遲半小時閒閒地甚至一小時!
有家長說曾向老師反映擔心校車經常遲到會令孩子miss左一些教學內容,然後老師向她說放心,老師會等埋呢啲校車遲到學生才開始正式上課。 好像很貼心,但從另一角度看是懲罰緊一大班準時返學的學生。不去改善校車經常遲到,用縮短課堂時間去遷就似乎是本沒倒置的做法。  然後再減埋茶點,去洗手間,及之前說為遷就額外收費的課外活動及KEEP又減左半小時,因此你估下確實進行常規上課時數有幾多呢?我唔知答案阿!但就肯定有嚴重差距囉!

ACK語課一樣是時數不足!!!

ACK(AM):

開學第2個星期,家長們從幼兒口中得知每星期只有3天英語課,並不是聲稱的一星5天都有, 家長紛紛討論及表示不滿, 有家長向個別老師查問, 老師說係得3日。  有家長傳聞話可能會每日長左比你補反返呢, 某些家長傳聞咋…. 老師從來無親口同我咁交代過 ,但即使係,點解無預先講,註冊入學時都仲聲稱每日有英文堂! 仲要係家長問先認只得3日,小朋友唔講就唔知,唔問老師就唔講? 為何如此安排?更改安排從無資詢家長同意,每日長左幾多又唔知,有無真係長左又唔知? 小朋友講唔到咁detail,學校唔答,校方自開學至今拒絕公開交待!無任何通告或任何負責人交代發生咩事, 一直只係某些老師向某些家長含糊地說,口講口賠咋,家長不滿又可以點?正所謂已經洗濕左個頭, 家長怕進一步投訴後孩子會被針對….

然後,見到2017-18的招生章程依然聲稱ACK (AM)每天有英語課15min, EPK依然聲稱有 2小時英語時數!   看到這裡有咩領悟?會唔會並非網傳的行政混亂咁簡單? 這是否疑似可能是繼續提供失實招生聲明呢?

聰明的你應該知道答案吧!

更多證據Click here

岩岩係傑校網比左EP表= =
好在睇睇= ="""""""""""""""""""""""""

立即放棄!!!!

yanthai77 發表於 17-10-11 03:40
好在睇睇= ="""""""""""""""""""""""""

本人係Epk用家,今年k2,其實我沒有計過學校是否教足兩個鐘Eng 或普通話一個鐘,但我見女女返左tt之後,普通話和eng明顯進步好多!佢自己玩時會自言自語講Eng ! 而且每日都好期待返學,又返得好開心,我覺得以這個學費來說,能培養佢對Eng 的興趣及信心,已經唔錯!唔好忘記,epk只係交十個月學費~

yanthai77 發表於 17-10-11 03:40
請問咩係"傑校網"呢? 報了18/19 K1...宜家有喲擔心...

回覆樓主

睇唔過眼要出句聲,惡意中傷學校太過份了。
我仔在崇真K2了,讀左兩年,遇過兩個班主任都是有愛心的老師,K1時副班主任是native普通話老師,學校都宗教同德育都做得好好,兒子每日都好喜歡返學。我是FTM,每星期都會返學校圖書館做義工,見到大部分學生的英文都唔錯,以學卷學校來說,絕對培養到語境。

現在兒子星期六都有上崇真的免費興趣班,包免費校車(若平時有坐開的話),英語堂一小時由一班ESF native speaking students 教,其實我估都主要係同佢地玩,但見到係每2個姐姐睇4-5個小朋友,應該都有唔少交流,普通話就由一位native 本校老師教2x個學生,但唔洗俾錢試問有幾多間學卷學校做到呢?

請大家批評時諗下同一價錢係咪都能找到相同的質素學習先出聲,又要馬兒好 又要馬兒不吃草

教學時數不足是真有其事,有數得計而且有通告為證,講既係fact only,沒有惡意不惡意之分,真心感覺是校方欺騙家長!   我只係將事實講出,讓像我一樣注重誠信的家長小心!

我只是叫大家計下小學生加減數咋喎,係校方從一開始就存心欺騙!!!
明眼人自己分辨吧!

有通告為證, :

emalanlan 發表於 17-10-30 13:13
教學時數不足是真有其事,有數得計而且有通告為證,講既係fact only,沒有惡意不惡意之分,真心感覺是校方 ...
快D轉校啦, 我擔心你遲早痴線.....

有時間去擔心别人, 不如擔心下自己既小朋友好過啦!

我一直理性討論, 盡量對事不對人, 所以亦請勿人身攻擊

emalanlan 發表於 17-10-31 09:24
有時間去擔心别人, 不如擔心下自己既小朋友好過啦!

我一直理性討論, 盡量對事不對人, 所以亦請勿人身攻擊 ...
放心, 我小朋友讀ACK, 但今年interview已經有以下offer及second interview:
Offer:
真道
音小

2nd In:
DB
Ying Wah
王錦輝
cky

而且我個小朋友沒上面試班, 只學畫畫游水, 仲有上你口中說的祟真垃圾興趣班.......

所以我先建議你快D退學, 留係祟真對你太危險啦~~~

其實地球更危險, e? 系咪要搬去火星呢?
‹ 上一主題|下一主題