用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 記一次難忘的小一面試
樓主: babadogcat
go

記一次難忘的小一面試 [複製鏈接]

回覆 babadogcat 的帖子

I SEE,我個仔而家都話似亞氏,我都諗緊咩學校啱佢私校對SEN 支持多嗎?

luckybaby2011 發表於 17-4-26 10:40

I SEE,我個仔而家都話似亞氏,我都諗緊咩學校啱佢私校對SEN 支持多嗎 ...

要support SEN 有資助的學校會多d,私校直資係少,只能自己幫,例如我兒之前成人問果d問題,我便引領說要找合適時間,地點,人物才好問,再找不到便回家問我!始終他們成長了少少,比佢知個實際情況,他們真的好似好了解。不過到下次再轉情況,你只要解釋多次!

不要怕同學校社工或班主任講,當然我也試過比老師話其實一班咁多人我幫唔到,但可能我已經練到好耐性,我說只是想讓老師知道,我明白老師忙,大部分的事媽媽會處理!

真的需要便出外面找一些課程幫自己也幫孩子!

多謝解答,其實我小朋友讀緊幼稚園,可能政府仲有社工幫下手,咁我都有搵私人既訓練中心。後來先知就算幼稚園私立既都無架,老師都係叫家長自己出去搵。。

醒目開學勳章 王國長老

luckybaby2011 發表於 17-4-26 11:01

多謝解答,其實我小朋友讀緊幼稚園,可能政府仲有社工幫下手,咁我都有搵私人既訓 ...

幼稚園只有I 位s 位會有導師去學校做訓練,所以要排。
讀私校同非s位i位都係要自己安排訓練(除非e位係讀普通幼稚園但去政府做訓練)

小學官津支援好過直私,我唔100%同意。有得申請政府資助唔等於肯做肯包容。我仔讀直資都有得申請資助上小組。學校有全職社工(聽話有津校係老師兼任)。但除小組訓練,更重要係平時老師點照顧。我仔學校老師會出去上training學點教特別需要嘅學生,唔係普通一日半日workshop,呢d官津校反而無資源做(要特登請代課,投資唔少)
都係老土一句,要間間都睇下,貨比三家

每個小朋友的性格都唔同,冇話對與錯。我兩個小朋友性格都好大分別,大既非常BB,細既非常成熟。我未教我細女面試技巧時,問佢如果老師問你平時有冇食麥當當,佢自己都識答: 冇食,因為我唔鍾意食麥當當。佢話老師會認為食麥當當冇益。但明明佢好鐘意食薯條。

回覆 teambuilder 的帖子

感覺有點奇怪⋯⋯照直講都唔會影響成績吧。大人都會食

不贊同, 成熟不等於要小朋友講大話。

Chirley    發表於 17-5-9 12:03

回覆 國家 的帖子

唔係講大話,我當時只係試下小朋友,我冇教佢或助長佢講大話,唔好咁敏感。實際上所有面試都冇問過呢條問題。況且我覺得佢鐘意食薯條,佢都唔一定要答鐘意食麥當當,第二度都有薯條食。如果我自己答我會答"麻麻地",雖然我都經常食麥旋風。

回覆 luckybaby2011 的帖子

我只係想講小朋友有d都識睇眉頭眼額或是投其所好,尤其是對住老師,食麥當當呢個問題只係我同小女閒話家常時的對答,睇下佢應變,唔好咁敏感。

世事好多野係整定,我地當年曾在某次熱龍校遇到相似待遇;我相信你小朋友所說的話,亦欣賞佢小小年紀有勇氣為眼前的不公義發聲;只怪跟學校無緣~

塞翁失馬,焉知非福,感覺樓主的小朋友很有自信和膽識,相信佢已讀緊一間更稱心如意、更懂得欣賞佢長處的學校吧!
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-4-26 20:12
世事好多野係整定,我地當年曾在某次熱龍校遇到相似待遇;我相信你小朋友所說的話,亦欣賞佢小小年紀有勇氣 ...

好感謝你的明白,真的多謝你!你真的了解(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

luckybaby2011 發表於 17-4-26 10:40

I SEE,我個仔而家都話似亞氏,我都諗緊咩學校啱佢私校對SEN 支持多嗎 ...

私教對SEN支援唔會多,因為冇人俾$去support。

但係津校有政府資助照顧SEN, 卻好多都對SEN不包容。

但係有某少數間私校對SEN係照顧和包容,邊間就唔開名了。

Charlotte_mom 發表於 17-4-26 11:20
幼稚園只有I 位s 位會有導師去學校做訓練,所以要排。
讀私校同非s位i位都係要自己安排訓練(除非e位係讀 ...
以我理解,官津有staff training budget,但進修邊範就大多由校長決定,若學校主打成績,自然唔㨂sen 有關課程

teambuilder 發表於 17-4-26 11:28
每個小朋友的性格都唔同,冇話對與錯。我兩個小朋友性格都好大分別,大既非常BB,細既非常成熟。我未教我細 ...

呢樣叫成熟?

回覆 retriever 的帖子

可能我講得唔好或者誇張左啦。正如有d媽媽話同小朋友面試話係去玩,有d小朋友信,有d唔信。有d小朋友去面試真係做番自己,d名校校長個個都話鐘意睇小朋友真實個面。面試時,玩玩具同睇書,有得揀一定揀玩玩具?定睇書?同面試成績有冇關係我就唔知喇。可能有些老師會欣賞有正義感和守規矩既小朋友好似樓主小朋友咁呢。

teambuilder 發表於 17-4-27 13:13
回覆 retriever 的帖子

可能我講得唔好或者誇張左啦。正如有d媽媽話同小朋友面試話係去玩,有d小朋友信, ...

只係用詞既選擇. 個人以為成熟係一藍子較高階既行為, 你形容既, 某程度係小朋友識扮野, 考小階段唔少女仔都識扮啦...

至於樓主話細路問老師點解, 只要態度禮貌正確, 又唔覺得係問題.

真的會這樣問嗎?
真的有小朋友選看書嗎?(除非玩具吳吸引)

LHSmama 發表於 17-4-27 14:02

真的會這樣問嗎?

肯定幾多學校問

真的會這樣問嗎?

重問父母最多同你講既說話系乜?有冇鬧你,小朋友一定講心裏的,除非有人教佢作野

真的會這樣問嗎?

我個女都係揀睇書唔揀玩具果種,唔係扮野,佢本身性格好怕同人爭,所以佢去interview比書同玩具佢揀,一定係睇書,雖然佢唔係特別鍾意睇書...
‹ 上一主題|下一主題