用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 記一次難忘的小一面試
go

記一次難忘的小一面試

是一間將軍澳一條龍直資
是一位男孩子,我個仔

那年因為近,口禆,而申請入讀

兒子入去面試,同組的爸媽都接過孩子後我還不見他,再等。另一組出來,我兒子也未見影縱,再等下,因為我知他不會亂走!終於....出來......

我:咦,一定好玩,你咁耐才出來找媽媽

仔:(嬲樣)老師叫我讓一個小朋友面試先,咪問點解,老師唔應,叫我排後面,之後應該到我,我便行出去,老師問點解我唔可以讓人先,我話其實到我,我排左隊,而且天黑要返屋企食飯!
之後老師一直將我放最後!

我:你有排隊做得好

可是仔已經不開心這個經歷,到底點解?是否兒子不順攤,但已經聽了老師一次,都咁!可能是我教得不夠好(emoji)

一個K3 的難忘經歷

回覆樓主:

那真傷感。你小朋友有冇同你分享試後感受?情緒?

babadogcat 發表於 17-4-25 18:00
是一間將軍澳一條龍直資
是一位男孩子,我個仔

咁奇怪?係咪考試一部分?

是一間將軍澳一條龍直資
是一位男孩子,我個仔

咁你仔最後有無offer?

是一間將軍澳一條龍直資
是一位男孩子,我個仔

請問您如果學校收您個囝仔,您會唔會俾佢去讀呢?

我將軍澳3間直資都有in過,跟據亞仔引述,無一間依你講既內容,要排隊答問題,其中兩間係坐係度老師會走過來問問題,另一間係有part做連線配對同玩豆袋! 會唔會中間有誤會呢?

HaYi  有4間  發表於 17-4-25 22:03

唔好太介懷,小朋友理解件事,解釋比番家長聽,和事情本身或老師睇到的,可能都好唔同。

做人有時係會食死貓,或者唔抵,無辦法,唯有睇開d。另外,得閒引導吓仔仔,就算讓吓人,唔使黑面wor,gentleman嘛,笑吓就盡顯風度。

小朋友理解件事,解釋比番家長聽,和事情本身或老師睇到的,可能都好唔同。

x2

仲有,無論小一interview,抑或讀緊中小學,甚至將來出黎做嘢,有時唔可以亦唔應該計較次序。就算K3小朋友,在幼稚園老師叫某些事情先讓班內其他小朋友進行,我都唔認為小朋友應該走去問老師點解要讓。就算純粹只係天真小孩每事問,平時佢問類似問題時,師長應該已經要加以解釋和斗正。

小一 interview 係服從老師instruction,唔係排乜位就跟果個次序。仲問出口點解要讓另一個小朋友interview 先?我係老師一定反感。讓一讓人咁少事都問點解?「據理力爭」其實只會給人印象不肯相讓不易相處。

當然,如果個老師咁小氣特登激楼主個仔keep住擺佢最後,咁個老師都有唔啱。

小朋友理解件事,解釋比番家長聽,和事情本身或老師睇到的,可能都好唔同。

x3

By the way, 考小一的老師唔同幼稚園老師,唔一定會慢慢氹小朋友。有間男神校,其中一節面試,會搵個惡老師話小朋友,考小孩反應。

我仔已經小四了,是數年前的事,剛路過想起點滴寫番下,沒有任何意思,回頭望又幾得意.
當然連2nd in 也冇,我們有連線玩豆袋offer 但沒有接受!
對的,從面試我對兒子認識深了,他並不容易相處,有間很活動的小學面試活動他話好BB, 所以坐左係度唔多參與(emoji)我也為此話過佢!
後來得知他是亞氏保加,超固執人物..唯有多些明白他,身邊沒有太多人了解,覺得他冷漠,難相處,我係亞媽,唯有努力幫助他!

祝大家有個順利面試

Chirley    發表於 17-5-9 11:59

babadogcat 發表於 17-4-25 22:54
我仔已經小四了,是數年前的事,剛路過想起點滴寫番下,沒有任何意思,回頭望又幾得意.
當然連2nd in 也冇 ...

哦原來如此,亞氏小朋友有這個反應再正常不過。

你小朋友只是作以上問話,在亞氏小朋友來說已經好乖。明白師長朋友間對你或兒子難有共鳴,但有你好好引導,只要佢保持性格樂觀正面,應該冇問題。尤其佢學習能力完全冇問題。加油。

回覆 babadogcat 的帖子

原來如此。考學校係可以令家長更了解小朋友,我回想當年小朋友考K、考小一,好似打場硬仗,都感觸良多。

天黑要返屋企食飯

要小朋友讓老師要說出原因,之後仲玩針對,入到都冇幸福

得意分享. 好唔好都經歷.

babadogcat 發表於 17-4-25 22:54
當然連2nd in 也冇 ...
不明, 點樣2 IN 都無, 又有OFFER 無接受?

retriever 發表於 17-4-26 08:33
4/5年前, 係TKO應該除GT以外, 其餘3間就算之前你收到Reject, 但暑假期間俾番Offer你都係平常事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-26 08:42
4/5年前, 係TKO應該除GT以外, 其餘3間就算之前你收到Reject, 但暑假期間俾番Offer你都係平常事
...

謝謝澄涌, 原來差幾年差咁遠...

retriever 發表於 17-4-26 08:33

呢間冇2nd in
玩豆袋的一間有offer

點解最後有Offer都無接受既?有更好的直資收嗎?

luckybaby2011 發表於 17-4-26 10:09

點解最後有Offer都無接受既?有更好的直資收嗎?

豆袋那間感覺好好,老師又友善,我仔話老師識玩!只是爸爸有些擔心他們讀少一年,兒子能否應付!

其實之前的數次面試已經令我怕了,再加上我兒子的問題,我希望找到包容度高。後來去九龍塘的一間私校,我很喜歡它們的教學法, 所以決定了它!可是它的學費都好貴!

最後兒子入讀了現在九龍的學校,起初不想報因為兒子不是讀書人,只是很喜歡玩,就連有經驗家長朋友也不睇好,但兒子從一些渠道看過學校資料,他話要去考,就係咁,考左。

不經不覺暑假後升小五,又另一個階段