用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1放 聖方濟書院第一志願 一定入嗎
go

band1放 聖方濟書院第一志願 一定入嗎

有沒有聽過 油尖旺小朋友是band1學生 但是放聖方濟書院 第一志願入唔到

elbar  咁心急   發表於 17-4-25 19:32

很大機會入到, 往年band 2 都入到

學校簡介會話收80%Band1, Band1 生放第一志願應必入
Kawaii

cherrymimi 發表於 17-4-25 17:42
有沒有聽過 油尖旺小朋友是band1學生 但是放聖方濟書院 第一志願入唔到

我見往年有band one, 放第二志願派唔到,咁即係收晒band one。

王家爸爸  好多時家長同老師都會高估咗學生既Banding。   發表於 17-5-8 16:25

cherrymimi 發表於 17-4-26 16:33
我見往年有band one, 放第二志願派唔到,咁即係收晒band one。
派入第幾志願同哪間中學

回覆 cherrymimi 的帖子

咁即系吾夠派?

cherrymimi 發表於 17-4-26 16:33

我都唔明,但校長又話有收band 2.  都唔知係我朋友攪錯佢個仔,定係有其他網收左band 2

我聽簡介會同自行面試都有聽到早年有少量接到b2,但我估計今年出生率開始上升,我覺得接到b2機會少d,我估他區中b2 都唔出奇

Sinman68 發表於 17-4-26 09:34
很大機會入到, 往年band 2 都入到

九華和聖芳濟我估共有约三百個位,油尖旺區B1男仔應該無三百個咁多,正常九華和聖芳濟已收晒B1生,因多數B1生是選九華跟着聖芳濟,所以聖芳濟收完B1仔,仲有位收B2仔。

因B1仔如選聖芳濟第一志願,但仍入不到聖芳濟,可能是估錯banding, 或是自行2間學校已收……

往年有冇自行冇報,而又乙二入到?

tsimtsim 發表於 17-5-6 09:01
九華和聖芳濟我估共有约三百個位,油尖旺區B1男仔應該無三百個咁多,正常九華和聖芳濟已收晒B1生,因多數B ...
今年大抽獎兩間只有152個位,估計有超過200個B1仔應該收吾晒。

回覆 kkhon 的帖子

但不是人人會揀天主教男校

回覆 jimjimjim 的帖子

當然有少數揀QE,而揀銘基的多數是B1尾/邊緣人。

kkhon 發表於 17-5-6 09:38
今年大抽獎兩間只有152個位,估計有超過200個B1仔應該收吾晒。

係喎!唔係全部只收油尖旺喎!唔應該計三百個位。但152 是大抽獎乙部的位吧?仲有自行位和甲部位未計吧?就算是全港來爭,機會都會再大D吧!

回覆 tsimtsim 的帖子

我認為, 因為早幾年是在沙士出生年, B. 好多B1仔都去了其他區的B1神級學校. (烏溪沙去KINGS). 所以B1仔近幾年入到SFX的機會很大, 什至B2仔抽入到都唔難.

如果個小朋友其實係B2仔,乙二選聖芳濟,應該好少機會入到。

回覆樓主:

Band 1一定入。除非估錯banding.

王家爸爸    發表於 17-5-10 09:18

知唔知聖芳濟叩門有咩要求? 要自行有揀先有機會嗎?

mrsjacky 發表於 17-6-6 01:41

校長在資訊日說過 需要自行和抽獎甲乙都選聖芳濟為第一志願才可扣門。

mrsjacky 發表於 17-6-6 01:41
吾好理,照交portfolio同申請表,交左有機會,吾交零機會。