用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 柏斯/青苗/TomLee學鋼琴有什麼分別呀
go

柏斯/青苗/TomLee學鋼琴有什麼分別呀 [複製鏈接]

柏斯/青苗/TomLee學鋼琴有什麼分別呀? 同埋老師唔夠私人教咁好對嗎? thx
   2    0    0    0

你提及的三間琴行,我有教兩間,也有教私人,那請你評一評,我是好還是不好的老師?

ekhc    發表於 17-4-27 23:29

我覺得喺TomLee上完音樂班嘅小朋友通常聽音好叻,不過睇五線譜就麻麻。
喺柏斯上完音樂班嘅就睇譜認音能力高D。
青苗嘅我唔知,未教過。

chinhing 發表於 17-4-25 21:02
你提及的三間琴行,我有教兩間,也有教私人,那請你評一評,我是好還是不好的老師?
...

想問教的內容,curriculum,方法等方別及型式。thx

MissyPianoforte 發表於 17-4-25 21:24
我覺得喺TomLee上完音樂班嘅小朋友通常聽音好叻,不過睇五線譜就麻麻。
喺柏斯上完音樂班嘅就睇譜認音能力 ...

Thx. 我上網睇柏斯不是學CDEFGAB. 而是ABCDEFG...甘知吾知其他呢? 因為我小孩學唱歌有小小樂理及音號學,諗緊如果我小孩在栢斯甘樣學好似有d confused.... 但佢地個套話自己都幾有效...anyone joined Parsons but found this way effective ? Thx

addicted 發表於 17-4-25 23:40
Thx. 我上網睇柏斯不是學CDEFGAB. 而是ABCDEFG...甘知吾知其他呢? 因為我小孩學唱歌有小小樂理及音號學, ...

其實如果係學個別鋼琴,邊一間都無問題,用咩教材係睇老師,唔係睇琴行。
如果3歲半左右嘅小朋友,都係用Alfred 或 piano adventure。大少少就睇小朋友吸收能力而選取教材。
‹ 上一主題|下一主題