用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園,點揀好。。。
go

幼稚園,點揀好。。。

好煩惱,屋企附近同成個鐘車程人人話好既名校,點揀好?出去讀,車程多好多,所以時間少左,放學回來都天黑了,小朋友做野慢都幾肯定日日趕趕趕。
留區讀,普通村幼,學術要求不太多,但有時間午睡成日去公園玩,多D親子時間。
為前途,出去讀應該更好,但佢仲係小朋友。。。。

janicelwy 發表於 17-4-25 14:22
好煩惱,屋企附近同成個鐘車程人人話好既名校,點揀好?出去讀,車程多好多,所以時間少左,放學回來都天黑 ...

可以開名邊間名幼嗎?
看看是否值得長途跋涉去讀。

邊間名幼先?龍校就好值得。

chingchingbb14 發表於 17-4-25 15:55
邊間名幼先?龍校就好值得。

間間龍校都值?

回覆 chingchingbb14 的帖子

唔係龍校,所以自己入左都要努力架,我諗係要到叩門都會好D,不過時間少左係我最大顧慮。。。

回覆 fluty 的帖子

大部份都係值得。因為煩少好多

回覆 janicelwy 的帖子

其實係邊間名幼?SC?如果你目標係直資,咁就轉啦。其實好多小朋友都搭成個鐘校車。我小朋友今年都會由近屋企轉一間要成個鐘校車,但我無諗過唔轉。

除非是龍幼,否則不值得跑到老遠去讀

回覆 janicelwy 的帖子

搭一個鐘頭校車是很普遍,習慣了就可以,名幼的確叩門或考直私有著數。但你意思放學回來已天黑是否PM班? 如是,下年有冇機會轉AM?

好煩惱,屋企附近同成個鐘車程人人話好既名校,點揀好?出去讀,車程多好多,所以時間少左,放學回來都天黑 ...

你係度問都得不到答案,睇你自己點諗。好多小朋友搭一個鐘校車,但唔代表呢個係正常。我就接受唔到咁細個就山長水遠返學,所以揀近屋企,但我揀果個係私幼

一個鐘車程係真係架車行一個鐘?定返學前一個鐘上校車?如果一個鐘前上校車,我會接受,因為其實校車通常早到學校,可能車程都係40分鐘左右。但凈車程都一個鐘的話,可能個半鐘前就要上校車,就真係太長。

如果你目標係區內津校,咁揀屋企附近那一間幼稚園。如果目標係熱門直資/私校,咁揀一間較有名氣的幼稚園比較好。

好睇家長點唸,我識人將軍澳去spk, 每朝7:20上車,真係1小時車程,有時1hr 15mins先返到,但名幼就唔捨得放棄。我自己小朋友坐校巴,9:00返學,8:00上車,其實8:50到學校,只係兜得多,但其實車程(的士計)20分鐘唔駛,鑚石山去九龍塘咋,如果好介意小朋友坐耐校巴就唔好勉強。不過,我個人認為,幼稚園階段坐校巴唔係乜大問題,我仔其實校巴上同d小朋友傾計、唱歌,攰就會瞓。我校巴ee好好,會教小朋友嘢,同學之間請食餅,我反而覺得個40mins係小朋友生活教育。

但我亦識人超級抗拒坐校巴,一定15分鐘內到學校先可以。

所以在乎家長心態,幼稚園3年教育直接影響升小,計計利弊,邊個先對小朋友好。

我女女果間幼稚園都要1小時車,有校車到樓下,都算名幼,最緊要適合小朋友,唔係好近都冇用

其實開名都無所謂,唔會有人認為你「曬命」。

想確定一下,你間名校係未英普為教學語言?是的話,而你又旨在在直私的話,咁就真係要㨂名校。

睇下你指嘅「名」幼同你樓下間村幼爭幾遠先?

睇家長選擇,我因為唔想小朋友咁細個就要坐保母車,並以就近入學為原則,最後我放棄咗龍幼,選擇咗村校,好多朋友都覺得我既選擇好奇怪,雖然都有朋友支持我。但選擇既時候真係有好大掙扎。不過選擇咗之後就向前看,不要回頭,反正路是自己行出來,不後悔、沒如果,就是了。