用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛確診自閉,有需要做智力評估嗎?
go

剛確診自閉,有需要做智力評估嗎? [複製鏈接]

小朋友5歲時係CAC評估結果係懷疑自閉傾向加社交焦慮,剛剛6歳半見精神科醫生,確診自閉譜系,醫生提及佢5歲時係CAC做過智力評估係高於正常,認為佢屬輕微自閉,但有情緒及社交焦慮問題,我有冇需要帶小朋友去做智力評估呢?
   1    0    0    0

5歲在CAC 應該已經做左智力測試, 佢應該在報告有寫的, 通常做左代表正常就唔洗再做, 除非你想知道佢資優, 如果係就自己出去做, 都唔平的

KCHK 發表於 17-4-25 19:37
5歲在CAC 應該已經做左智力測試, 佢應該在報告有寫的, 通常做左代表正常就唔洗再做, 除非你想知道佢資優,  ...

即係cac個評估同出去自己做係一樣架?因為我完全唔知小朋友做咗智力評估,佢見心理醫生嘅時間唔係好耐,我以為只係簡單評估添!我想評估,主要想針對佢D弱項幫佢。因為醫生只係講咗一句above average,冇提過幾分,邊方面弱,書面報告都冇提,情緒同焦慮問題我唔知可以點幫到佢多D。

評估大約做左幾耐?因為個test 起碼要做1個鐘左右, 如果你講做左好短時間又未必做左, 如果有做IQ test 就一定報告有寫的。不過講返轉頭, IQ test 只係屬於邊個range的。如果你真係想知道邊樣野強邊樣野弱就應該係做資優呢個test,呢方面我沒有資料

你去資優呢邊睇下有無野幫到你

KCHK 發表於 17-4-25 20:34
評估大約做左幾耐?因為個test 起碼要做1個鐘左右, 如果你講做左好短時間又未必做左, 如果有做IQ test 就一 ...

多謝你回覆!

如果係情緒及社交焦慮問題,您可以考慮下帶小朋友去上下小組,都會有幫助的

mama.olive 發表於 17-4-26 12:31
如果係情緒及社交焦慮問題,您可以考慮下帶小朋友去上下小組,都會有幫助的 ...

政府俾咗個社交小組,會去上。請問仲有咩小組適合佢地呢?

karlalam1109 發表於 17-4-26 13:21
政府俾咗個社交小組,會去上。請問仲有咩小組適合佢地呢?
上咩小組就睇返小朋友需要,情緒問題就可能要考慮上情緒管理既小組,我個女之前都有上

mama.olive 發表於 17-4-26 14:47
上咩小組就睇返小朋友需要,情緒問題就可能要考慮上情緒管理既小組,我個女之前都有上 ...

請問可以分享吓你小朋友情緖有咩問題嗎?
我小朋友情感太敏感,睇書丶睇戲丶睇新聞報導意外等,佢都會傷心到喊得好緊要,佢唔係發脾氣個種,係逃避令自己傷心,或者收埋係心入面唔講。好擔心佢有一日情緒爆炸!

karlalam1109 發表於 17-4-26 19:02
請問可以分享吓你小朋友情緖有咩問題嗎?
我小朋友情感太敏感,睇書丶睇戲丶睇新聞報導意外等,佢都會傷心 ...
我女女主要係唔識「合適」咁表達情緒,好似話如果其他小朋友想同佢一齊玩玩具,佢淨係想自己玩,佢就會開始發脾氣,表現到好嬲,試過嚇親其他小朋友,比老師投訴,又試過因為畫畫下畫因為油錯顏色所以爆喊,因為阿女本身已係確診左係high functioning既A仔,所以我就帶佢去上專門訓練自閉小朋友既小組,依家佢算有D改善啦,識得冷靜同其他人講no,同埋開始會同我地講對唔住,我已經好滿足啦,始終都需要慢慢黎

回覆樓主:

智力評估要7歲先可以做。政府唔會主動幫做做,除非係智能低,又責界果d(因為要排特殊學校)。
不過你可以自費做,我個仔5歲幾排港大!到足7歲就做,要去幾次。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 karlalam1109 的帖子

above average已比正常高。
‹ 上一主題|下一主題