用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文課外字詞的默寫障礙
go

中文課外字詞的默寫障礙

小二女,認字和理解中文詞語冇問題,平時也有看每日一篇,間中看文章,但默一些看過但未寫過的字詞就不懂和忘記。請問是否有輕微中文寫字障礙,有甚麼方法可改善?

真正讀寫障礙应該唔分学过定unseen吧~

同讀寫障無關,樓主小朋友懂不懂拆開中文字部件,和認識常用部首意思?

7歲女,見過未寫過。如果個字唔係好簡單,第一次寫就係默書,寫錯都唔係唔正常吧。

little_yolky    發表於 17-4-25 08:58

會吾會要求太高呀? 睇過就要識默?

little_yolky  因為依家學校有unseen dictation。  發表於 17-4-25 08:58

mall 發表於 17-4-24 22:53
小二女,認字和理解中文詞語冇問題,平時也有看每日一篇,間中看文章,但默一些看過但未寫過的字詞就不懂和 ...
多看吧, 慢慢就會改善了。而且, 一般小二unseen都是常用字, 叫小朋友寫週記, 寫多了就好。默書佔好少分, just forget it, enjoy the reading time。

她逢默課外文就不合格,额外要她抄寫生字又不肯。擔心影響將來高小作文不識寫字。

回覆 mall 的帖子

班上同學情況如何?

回覆 asweetmom 的帖子

不知道其他同學成績。不合格部份原因是國語讀默。平時有範圍温的默書是有八十幾分。現希望時間累積看多些中文字情況會有改善。

mall 發表於 17-4-25 22:17

不知道其他同學成績。不合格部份原因是國語讀默。平時有範圍温的默書是有八十幾分 ...
既然是國語問題,有冇從這方向幫下佢?

國語讀默,問題在唔識聽定唔識寫,或者兩樣都有,要搞清楚。

聽唔明,多睇和聽audio book,會有改善。唔識寫,可以在睇完一本書後,揀一d字來練習。至於小朋友唔肯寫,佢唔合格,又唔願意合作改善情況,咁佢有乜打算?以後有類似情況,家長會點做?

回覆 Jane1983 的帖子

呢個年紀不會思考將來!!!(≧∇≦)

mall 發表於 17-4-25 22:17

不知道其他同學成績。不合格部份原因是國語讀默。平時有範圍温的默書是有八十幾分 ...
咁加強普通話先,不用太擔心!
默書計分?

先加強普通話讀音

我不清楚你學校情況,我仔學校的課外讀默都是普通話,但多數詞語是常用字,加以前課文有但無默過的詞語或校本作文詞庫的詞語造成的小段,每次都有一兩個教材內未見過但看書會常見的字,通常這些字一班得一兩個同學懂,可以取滿分

課本應該有出版社的網上版,可以聽下點讀,還有你看看課本出版社有沒有每日一篇,可能有普通話讀,每天跟住讀一篇,認讀音,應該有進步

哈哈,也是,不過7歲都話細唔細。有事發生,我會問小朋友覺得點,佢會打算點樣做改善情況。學業係佢的責任,佢要own it,由佢講出問題所在和解決方案最好,家長再全力支持。

謝謝意見。會游說她寫吓課外字。