用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣公立何傳耀紀念中學
樓主: lovintoro
go

荃灣公立何傳耀紀念中學  

回覆 hkpapa852 的帖子

那麼何中又如何?

tammsun 發表於 18-3-20 10:54

那麼何中又如何?
主科計, 成績略遜於可風
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁即係荃灣區排位都仲係 : 荃官 -> 可風 -> 何中 -> 王少清

妹妹頭 發表於 18-3-20 11:25

咁即係荃灣區排位都仲係 : 荃官 -> 可風 -> 何中 -> 王少清
可以咁講.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

去可風網頁看過,中、英及通識真是有3分2學生是4+。http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/57/HKDSE_&_Jupas_2016.pdf

再去何中看,在4+以上:
中:50%
英:60%多少少
通:60%
http://www.twphcymc.edu.hk/CustomPage/49/Student%20achievements%20in%20the%20HKDSE_2016_new_cht.pdf

其實,2/3學生有4+是否不夠好?

tammsun 發表於 18-3-20 19:57

去可風網頁看過,中、英及通識真是有3分2學生是4+。http://www.hofung.edu.hk/Cust ...

4+達6x%不是不好,只是未夠出色

去荃官網頁看,四個主科達4+又真是幾高下,但選修科達4+就不夠好了。
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2017%20HKDSE%20result.pdf

荃官收生質素應該比何中及可風都好不少,但這個成績就有些…

tammsun 發表於 18-3-21 12:50
去荃官網頁看,四個主科達4+又真是幾高下,但選修科達4+就不夠好了。
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/ ...
現今入U要求, 主要係 4C + 2X 或 Best 5/Best 6.

大部份中學, 都係得不足1/3修3科, 所以基本上可當佢地得4C同2X去睇.

咁即係, 無論咩條件, 所有人必須個4主科, 對入U影響好大, 所以主科一定唔可以差, 尤其係英文同數學

twhkleung    發表於 18-3-21 14:36

tammsun 發表於 18-3-21 12:50
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/ ...

關唔關焗收兩間官小學生事?

Pooh529 發表於 18-3-21 14:31
關唔關焗收兩間官小學生事?

都唔存在焗收問題。荃官同四間小學(荃灣兩間、深水埗兩間)只是聯繫非直屬關係。得23個聯繫位俾四間小學,相比其他小學嚟講,係多咗丁點機會,但如果無Band 1成績亦都無機會抽入。

十分認同主科的重要性。講返何中,主科成績比荃官及可風差,以整體成績計就距離更遠,有負祗重讀書之名!

twhkleung    發表於 18-3-21 22:26

rulerL 發表於 18-3-21 16:40
都唔存在焗收問題。荃官同四間小學(荃灣兩間、深水埗兩間)只是聯繫非直屬關係。得23個聯繫位俾四間小學 ...
無錯! 同埋, 4间中, 其实有3間, 唔知点解每年都只係得1個2個入荃官, d 聯繫好似分得唔太平均...

tammsun 發表於 18-3-21 21:05

十分認同主科的重要性。講返何中,主科成績比荃官及可風差,以整體成績計就距離更 ...

何中若想提升學術成績,就真係要加把勁啦!

作為用家,仔讀緊中一,暫時都唔覺有咩壓力,唔知高年班係咪都一樣?如果係就都幾好,算係輕輕鬆鬆,但出來的成績又唔太差,我就已經好滿足架啦

twhkleung 發表於 18-3-21 22:38
無錯! 同埋, 4间中, 其实有3間, 唔知点解每年都只係得1個2個入荃官, d 聯繫好似分得唔太平均... ...

因為唔係平分餅仔遊戲。四間聯繫小學中,相信得深井嗰間成績較突出。

rulerL 發表於 18-3-22 15:04
因為唔係平分餅仔遊戲。四間聯繫小學中,相信得深井嗰間成績較突出。
你指深天? 應是丽城果间禾

twhkleung 發表於 18-3-22 15:19
你指深天? 應是丽城果间禾

Sorry,我諗係麗城,因為我淨係知嗰間荃官小係喺嗰頭,唔太記得係麗勢抑或是深井。

rulerL 發表於 18-3-22 15:39
Sorry,我諗係麗城,因為我淨係知嗰間荃官小係喺嗰頭,唔太記得係麗勢抑或是深井。
...
其实荃官小真係只可說係4间中較好而已....
但睇反另外两间區內勁嘢, 入荃官人數其实不多, 所以, 荃官本身可能不是收了想像中多的1a. 但仍保得住1a地位, 應算学校功勞吧!

twhkleung 發表於 18-3-22 15:49
其实荃官小真係只可說係4间中較好而已....
但睇反另外两间區內勁嘢, 入荃官人數其实不多, 所以, 荃 ...
以前荃官S1既intake, 真係好勁......

荃官以往Pre-S1平均分既Percentile係好高...... 中文keep住90%以上, 數學80%以上, 英文就差D, 只係75%以上

但同時能達呢三個水平既, 全港都唔係太多學校, 全部都係有B1A水平

hkpapa852 發表於 18-3-22 16:15
以前荃官S1既intake, 真係好勁......

荃官以往Pre-S1平均分既Percentile係好高...... 中文keep住90%以上,  ...
請問以前太約係几多年呢? 真係想知点解荃灣區唔见左咁d 1a小六生? 唔通真係比d 名直資吸走晒?

twhkleung 發表於 18-3-22 16:21
請問以前太約係几多年呢? 真係想知点解荃灣區唔见左咁d 1a小六生? 唔通真係比d 名直資吸走晒? ...
係咪果两间小左人入荃官, 所以搞到荃官d PreS1低晒?