用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣公立何傳耀紀念中學
樓主: lovintoro
go

荃灣公立何傳耀紀念中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-5-2 09:32
回覆 gracelam 的帖子

何小話同何中有聯繫, 所以考首20名會入何中

何小考頭 20 名係學校會寫推薦信畀何中,唔係必入。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

有推薦信, 機會都比我地依d "冇"既大好多啦

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-5-2 10:01
回覆 miriam 的帖子

有推薦信, 機會都比我地依d "冇"既大好多啦

有推薦信又如何,學校唔係要硬食呢 20 個學生,自行時表現唔好都係無機要靠大抽獎。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

妹妹頭 發表於 17-5-2 09:32
回覆 gracelam 的帖子

何小話同何中有聯繫, 所以考首20名會入何中

首20名係何小校長推薦,何小網頁有寫,我去何中簡介會校長都有提係“推薦”,我理解成唔係必收。

我兒子之前讀荃官小, 全級第10名, 他與另1位同學(全級第7名), 2016年都因攪珠號碼唔靚, 派唔倒入荃官中, 而派咗入何中. 荃官小校長話何中都係Band1中學, 所以唔寫推薦信.

小兒今年在何中讀中二, 中一只得1班係精英班, 精英班內無何小學生, 全級頭10名的學生, 小學分別來自官小(我兒子及荃小全級第7名), 柴天, 基惠, 潮州公學等等.

mh1228 發表於 17-11-8 13:24
我兒子之前讀荃官小, 全級第10名, 他與另1位同學(全級第7名), 2016年都因攪珠號碼唔靚, 派唔倒入荃官中, 而 ...
咁何中的確係B1中學, 只係差過荃官中啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我兒子之前讀荃官小, 全級第10名, 他與另1位同學(全級第7名), 2016年都因攪珠號碼唔靚, 派唔倒入荃官中, 而 ...
反而好奇一間, 妳意思係咪乙1荃官不入, 乙2入何中?

乙2仲入到何中??

妹妹頭    發表於 17-11-8 15:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

很好的參考,謝謝☺️

請問是否頭60都係band 1?

乙二入何中冇乜可能, 係咪自行二入架?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-8 18:48
乙二入何中冇乜可能, 係咪自行二入架?

甲2乙2我都認為可能性極低,所以更加想問清楚

估計自2入

hkpapa852 發表於 17-11-8 19:08
甲2乙2我都認為可能性極低,所以更加想問清楚

呢兩年升中人口小,又有3x-4x%b1生轉去葵青區,剩返係荃灣既b1生應該夠位入哂英中,所以唔係完全無可能

加上個個話何中乙二無機會,咁有人好彩乙二執到,都唔出奇

回覆 晴晴小B 的帖子

真係咁樂觀? 係就好啦, 荃灣夠位比band 1生

妹妹頭 發表於 17-11-9 08:22
回覆 晴晴小B 的帖子

真係咁樂觀? 係就好啦, 荃灣夠位比band 1生

聽講啲荃灣區小學老師會話何中乙二已經無位,當個個都信時,咁就得米了

晴晴小B 發表於 17-11-9 08:20

呢兩年升中人口小,又有3x-4x%b1生轉去葵青區,剩返係荃灣 ...

荃灣區要有至少 50%既B1學生係自行成功離場/考入直資/轉網抽獎, 荃灣區先夠B1位分俾所有留係度抽既B1學生喎!

不如睇吓位會員會唔會答我地, 佢自行同甲乙部既排位啦!

hkpapa852 發表於 17-11-9 09:15
荃灣區要有至少 50%既B1學生係自行成功離場/考入直資/轉網抽獎, 荃灣區先夠B1位分俾所有留係度抽既B1學生 ...

荃灣近年係唔係大約每年有2100小六畢業生?

晴晴小B 發表於 17-11-9 09:37
荃灣近年係唔係大約每年有2100小六畢業生?
過去3年至未來年應該都係大約2100人

快d開估啦 ! 我都想知是自2,定甲/乙2入 !

hkpapa852 發表於 17-11-9 09:41
過去3年至未來年應該都係大約2100人

我搵思源來做個參考,因有公佈所有畢業生升中資料。
全級131人有55人升英中(約42%),當中有33人(60%)本區,22人(40%)他區。本區中,當有6人係自行時被取綠,咁已經超過一半b1學生係統一派位時唔會佔用本區英大學位。

*以上假設思源所有b1生入到英中。
不過我覺得42%都已充分反映該校程度,以往得三成左右

YDLFATHER    發表於 18-1-11 10:12
‹ 上一主題|下一主題