用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 27 個月小朋友語言能力
go

27 個月小朋友語言能力 [複製鏈接]

27 個月小朋友男仔, 仲未識講句子, 係咪太遲?
需要言語治療嘛?
   0    0    0    0

回覆樓主:

健康院有跟進嗎?可以考慮去協康會做評估。我囝兩歲未識講野,健康院轉介CAC 做評估,然後又等NGO 做訓練,到四歲半先輪到訓練。

Florence4Leung 發表於 17-4-24 14:39
需要言語治療嘛?
不是,沒需要。你公開問,總會有人跳出黎話佢小朋友三歲已識諗唐詩三百首。
但我接觸過的小朋友,同學仔,兩歲半才會講幾個字的phrase是較普遍的。

如擔心或憂慮,
可以找健康院轉介,等專業人士作出評估,
自己估估下會好痛苦.
如評估出來沒問題就可以安心,
如有問題, 可即是跟進

kitty0204 發表於 17-4-25 12:28
如擔心或憂慮,
可以找健康院轉介,等專業人士作出評估,
自己估估下會好痛苦.
講得好啱呀, 唔好亂估, 評估左安心D, 無論結果係點, 出發點都係為小朋友好

Florence4Leung 發表於 17-4-24 14:39
需要言語治療嘛?

會唔會講單字?

回覆 oneonemama 的帖子

講好多野, 比如: apple, school, 叔叔, go home, thank you, 謝謝, 見到人識叫人,但總係唔識一句咁講,
最近只係無意中聽到佢講 "媽咪食藥"
因為個唐妹, 25 個月, 識講好多野, 所以有比較..

Binlojai  女仔發展快過男仔, 都好正常呀~ 句子慢慢黎啦~  發表於 17-4-26 12:09

Florence4Leung 發表於 17-4-26 10:29
回覆 oneonemama 的帖子

講好多野, 比如: apple, school, 叔叔, go home, thank you, 謝謝, 見到人識叫人, ...

咁我又唔覺得佢有問題,你同佢傾多啲計,啟發佢講嘢同佢讀故事書,唱歌,就會講多啲架啦!
真係言語遲緩嘅係可以完全唔講嘢架!
而且根本就唔應該比較,每個小朋友都係獨特嘅,小朋友係好需要大人比信心佢,增加佢嘅自信
‹ 上一主題|下一主題