用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Piccolo Monte(九龍塘樂基)
go

Piccolo Monte(九龍塘樂基) [複製鏈接]

本身係九龍塘樂基waiting,前兩日收到信,關於樂基接收Piccolo校舍三年,所有行政管理及課程都會與樂基相同,現可交留位費並於九月入學⋯

呢件事大家點睇?

1    0    0    0

本身係樂基正取生,我估有唔少正取生放棄轉去piccolo, 所以 call waiting 去讀,睇你對呢間學校嘅承諾有冇信心,我就有多少擔心,所以已放棄轉去。

kikibebe 發表於 17-4-24 20:43
本身係樂基正取生,我估有唔少正取生放棄轉去piccolo, 所以 call waiting 去讀,睇你對呢間學校嘅承諾有冇 ...

我係插班黎緊K2

未知因素太多,好怕選擇錯誤,真係好難唸

Sailor-Moon 發表於 17-4-24 14:14
本身係九龍塘樂基waiting,前兩日收到信,關於樂基接收Piccolo校舍三年,所有行政管理及課程都會與樂基相同 ...

如有其他offer, 一定不會考慮

回覆 Sailor-Moon 的帖子

如果讀緊果間唔太差,我係你我唔會搏,純粹個人意見。

kikibebe 發表於 17-4-24 20:43
本身係樂基正取生,我估有唔少正取生放棄轉去piccolo, 所以 call waiting 去讀,睇你對呢間學校嘅承諾有冇 ...

我都係樂基正取生,1516中,可否分享下擔心什麼?為何對管理層沒信心?

回覆 littletwinsbb 的帖子

可能之前學校話可以全部轉去Harts, 跟住無啦啦又殺出一間piccolo 出來,都唔知發生咩事。話就話課程同老師會跟樂基一樣,其實到時又係咪真呢?況且校名都冇左樂基,咁搏唔搏好呢?好老實,啲人“簡”樂基,唔多唔少都係貪佢個名(當然課程都重要),但依家由樂基變左一間冇名氣嘅學校,個“ham”就未知,但個名已令人卻步。

回覆 kikibebe 的帖子

大部分HKPS啲老師都會過去Piccolo的,d老師自己
講.
放心,依間學校好有心的,
會有方法留住d
老師,d
老師都好有歸屬感.

樓主,請問你本來讀邊間? 為何要轉校?

SarahGil 發表於 17-4-25 15:38

多謝你既意見!

我讀緊區內一所happy學券名幼,亦有一中一英班主任,其實係幾滿意的

但考慮到將來考直、私小,恐怕學券校競爭力遠遠不夠;同時亦想趁機搬出D

但無唸過會收到呢個頭痛的offer

SarahGil 發表於 17-4-25 15:38

另外,你的聽聞HKPS多數老師都會轉去Piccolo,當真??唔係Harts?如果係就真明朗好多

回覆 Sailor-Moon 的帖子

Yes, my daughter is studying in HKPS and most of the teachers from HKPS are going to Piccolo, the information is being confirmed by HKPS teachers themselves.  
Regarding Harts, many of their teachers are also from HKPS from day one of their start up, same as Pods.  Actually all Piccolo, Harts and Pods share the same syllabus and 師資 as HKPS, it is just that their school names are different.

回覆樓主:

咁會唔會增加了大家的信心?

回覆樓主:

因為Harts本身都有existing老師,突然間應該無可能接收所有Preschool existing老師,資源會重疊

其實簡單來講就係HKPS換咗個名同埋換咗個地方返學,個課室仲要靚過之前添
其它就係照舊,教學團隊同課程

Gigiwhx 發表於 17-5-8 16:01
其實簡單來講就係HKPS換咗個名同埋換咗個地方返學,個課室仲要靚過之前添
其它就係照舊,教學團隊同課程 ...

聽咗你地幾位意見,算係對Piccolo有番D信心

請問你係現讀家長嗎?會轉Piccolo?

Sailor-Moon 發表於 17-5-9 00:58
聽咗你地幾位意見,算係對Piccolo有番D信心

請問你係現讀家長嗎?會轉Piccolo?

我小朋友讀緊K1
‹ 上一主題|下一主題