用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇直資小學升傳統英中的經驗分享
go

有冇直資小學升傳統英中的經驗分享 [複製鏈接]

如題   
   1    0    0    0

你想問咩?

A-Mum 發表於 17-4-25 10:26
你想問咩?

囝囡升中由直資小學轉傳統學校, 家長及小朋友有何感覺囉。

回覆 KelMa 的帖子

好睇邊間直資去邊間英中

回覆樓主:

4月有消息收咗?是那直資去邊間傳統才可以分享? 幫你推

brother4 發表於 17-4-25 11:44
4月有消息收咗?是那直資去邊間傳統才可以分享? 幫你推

已升讀幾年的都可以分享架

我估你希望轉學校,係想升埋banding? 所以講緊兩方面:直資vs傳統+升左banding。純粹我地經驗咋:

1. 直資資源豐富,我地間傳統學校我覺得都唔窮架,不過枱枱凳凳、上堂用品、體育器材⋯⋯係差d嘅。
2. 直資易d換老師,我覺得有熱誠會教書老師多d。新學校好似話好老師要留番教某2班DSE班,低級都有好老師,不過⋯⋯。
3. 傳統係有傳統嘅包伏,行開一套,係唔會變嘅。我仔慣左舊校可以同老師理論、爭取,依家可以繼續理論,不過意見接受,行動會照舊

4. 傳統英中出外比賽經驗豐富,training 自有一套。我特別欣賞由高班教低班,傳承落去。
5. 傳統英中畢業生多,凝聚力強,周圍都有師兄關照。
6. 直資學生比較富裕,我仔換左學校,先知有同學係幾十蚊活動會要申請資助,原來有d屋企要同人共享廁所

A-Mum 發表於 17-4-25 11:56
我估你希望轉學校,係想升埋banding? 所以講緊兩方面:直資vs傳統+升左banding。純粹我地經驗咋:

1. 直資 ...

我女今年升中, 由直資小學升傳統中學, 希望有經驗的網友,分享下無論家長或學生適應上會有什麼問題。

A-Mum 發表於 17-4-25 12:13
4. 傳統英中出外比賽經驗豐富,training 自有一套。我特別欣賞由高班教低班,傳承落去。
5. 傳統英中畢業生 ...

不再是活動教學,你仔有冇話上堂好悶, 瞌眼訓?

學校升左 banding,就要明白需要適應期。初時不要放太大期望去成績,揾d活動、比賽玩。適應到,再慢慢鼓勵成績更上一層樓。
我仔試過呻,同學有photographic memory,邊有得比?只能說一山還有一山高,天份無得比,做好自己後天可以做嘅,就對得主自己啦

A-Mum 發表於 17-4-25 12:27
學校升左 banding,就要明白需要適應期。初時不要放太大期望去成績,揾d活動、比賽玩。適應到,再慢慢鼓勵 ...

介意講下你仔係邊間學校轉邊間學校嗎?

A-Mum  佢地大個,分享只可以點到即止喇   發表於 17-4-25 13:47

KelMa 發表於 17-4-25 12:23
不再是活動教學,你仔有冇話上堂好悶, 瞌眼訓?
其實有無學校sell自己係活動教學中學呢?中學課程緊逼,如果要俾學生慢慢玩明d theories,應該會教唔切。

我仔無問題,不過堂上係有人瞓覺㗎⋯⋯

KelMa  Thanks   發表於 17-4-25 14:17

A-Mum 發表於 17-4-25 13:46
其實有無學校sell自己係活動教學中學呢?中學課程緊逼,如果要俾學生慢慢玩明d theories,應該會教唔切。

...

直資中學不會比傳統中學活動嘅咩, 只知小學就係~~

KelMa 發表於 17-4-25 12:41
介意講下你仔係邊間學校轉邊間學校嗎?
Sorry 呀, 其賓我係吾明你話升banding的意思, 才問下讀邊間學校, 冇咩特別意思的。

A-Mum  因為我地原來學校嘅中學部係Band2A/1C,新學校係1A,所以我話banding唔同左呀  發表於 17-4-25 18:27

我仔直資小學 (FREE既)上傳統英中,剛開始都會比老師投訴話多口,坐唔定,功課冇交齊被罰留堂。但呀仔自己唔覺得係D乜野,因佢都見到自己比其他同學又真係多咀D,周身郁D咁,咪盡量控制下自己囉。今年中二了,我從無覺得有適應上既問題。

KelMa  Thanks!    發表於 17-4-25 14:16

我女由直資小學升傳統女校,適應上冇大問題,對於我黎講,最主要的唔同有:

直資學校資源多,我地以前只交學費,其他乜都唔駛俾錢,參加交流團有獎學金,但而家雖然唔駛交學費,但乜都要額外俾錢,中一時睇到通告要收幾十元冷氣費,我有少少呆左。

小學風氣是鼓勵同學主動參予,同學多話投入是常態,沒有人覺得奇怪。現在學校沒有這些風氣,我女中一時話有同學唔中意佢,覺得佢上堂成日舉手答問題,過份投入扮勤力。不過我叫我女唔駛理,道不同不相為謀。人以群分,之後佢都搵到志同道合的朋友。

傳統女校的凝聚力強,我女入去冇耐已經受到感染,變得十分愛學校。

KelMa 發表於 17-4-25 14:03
Sorry 呀, 其賓我係吾明你話升banding的意思, 才問下讀邊間學校, 冇咩特別意思的。 ...

哦~~~ 明了。  thanks

mother904 發表於 17-4-25 17:50
我女由直資小學升傳統女校,適應上冇大問題,對於我黎講,最主要的唔同有:

直資學校資源多,我地以前只 ...

Thanks!

回覆樓主:

聽到幾位所講,似乎我無需要擔心太多了, 謝各位!
‹ 上一主題|下一主題