用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-27 20:02
我都估到你會咁講,hehe。
唔識解釋,俾例子:
我知我仔能力,係有B1,我既目標係B1,响我仔學校,係60名 ...

唔明,如果 60名內係B1,50名內也是B1,派位係每個 band random number,即係50名唔會優先於60名派到任何學校。

30名經自行入機會會高D,但無可能確定31名就唔得,30名就得。

IloveJJ 發表於 17-4-27 19:51
我唔會咁諗,我小學試過有一年全級4次考試係3222,又如何?
人生係馬拉松,一時成敗,不等於甚麼。
...

一時成敗??

我問清楚, 我係話:

孩子好聰明
孩子用好少時間已學業達標, 例如全級五名内
孩子用其餘時間做無聊野。

你「不覺得」哂左孩子天資?

little_yolky  好嘥啊!!!  發表於 17-4-28 11:02

回覆 HaYi 的帖子

感覺現在的小朋友讀書壓力不少,傢長可能更要做的是減壓。如果小朋友能力不錯但烤試成積暫時不如人,甘set一個夠得着的目標先吧!我都追求完美的結果但過程 並不需要完美,好少人一路風平浪靜,更多的是波浪式前進吧!

IloveJJ 發表於 17-4-27 21:47
咪話:「唔覺得」囉!

我問清楚因爲這和「一時成敗」無關。如果用正常別人的時間,佢可能可以跳班,入資優班⋯

anyway.

IloveJJ 發表於 17-4-27 21:50
因為現在的名次是只計中英數常,而呈分是要計音視,咁佢兩科都差,所以要打折。60名是B1,唔想做邊緣人,就 ...

咁即係唔係你講的:

「我找到了幾間,話俾佢知要咩成績可以入。結果,佢既目標係50名內,之後,佢達到了。」

xxxxxxxx

係你自己改龍門者。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-27 23:39
我認為佢現在即使成績好不代表將來會如何,無必要去做什麼特別栽培,或者追求第一名。因為我細個都試過成 ...

用好少時間溫書就達標,其餘時間就做無聊野,依D咪叫懶散囉,亦不可能是你之前講的平衡,不懶散。

你之前亦說要知孩子的能力去到那裡,咁即係你會留意咩成績係你仔能達到的。唔係你口中的成績如何不重要。

一陣又話看完學校就提升目標至50,一時又話只係加一點 buffer,即和看完咩學校無關。

更不用說一時「盡力」,一時不用「盡力」,非常混亂。

你可能自己唔覺,你常講野前後不一,甚至前後矛盾,然後用大量遍幅解釋。令我呢種人十分迷惘。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-27 23:42
我唔覺得係搬龍門呀!咁初初都唔知幾多名係B1,咁照除3,咪60囉!
後來上EK知道原來音藝係咁大影響,咪話俾 ...

就咁除三成B1,好大機會係錯的,之後甚麼打折也不會啱,咁為個 base 錯。你學校校內排名和呈分試不同計法?

回覆 shadeslayer 的帖子

我認為IloveJJ似我老豆做法,有一定要求,但不用去到最盡,學業達標有餘力就運動、休息、玩、發展興趣,平衡生活。
我老豆要求:中學校內級20,CE6科25分、AL5科2C3B
好具體架,唔係一時一樣,當然佢係評估左我能力
如果用100%力計,老豆希望我用70%~80%力讀書,唔好太輕鬆,太容易達標就唔重視。加上有競爭者,除非天才,公開試要有一定成績普通人無可能hea做就達標。至於用唔用80%以上力去爭取更好成績,老豆叫我自己決定,佢只係提我去望下心儀學系要求。

阿媽同樣好具體,考第1,考到第1先講平衡生活。咁除左必要既睡眠、返學、強制性活動之外,全部係學習時間。咁又有些少運動時間既,而運動係為左健康,健康係為左唔好病佔用左學習時間。

我無任何娛樂、讀到喊、讀到病,仲喊住讀病住讀,都考唔到第1,咁阿媽就認同我盡左力啦!
p.s.喊/病就唔讀,都唔算盡左力架,因為無毅力!

IloveJJ仔級40內穩陣b1生,地區計穩陣抽到b1英中。但直私全港計,級30內先穩陣有入場券。兩者標準有高低,自然IloveJJ要求有唔同,無沖突。

little_yolky  係,自行都係全港計。  發表於 17-4-28 12:50

IloveJJ 發表於 17-4-28 07:35
同樣地,我學校個B1幾多,係我用咗好多方法搜集出來,唔想亦唔能夠解釋俾你知,你唔需要相信我個數,亦唔 ...

唔係呀, 你之前講得清楚, 話就咁除3 得出60, 修正到50因為要 buffer, 再到30因要自行大機會D。

我只係想明白你講乜者!

回覆 greentea000 的帖子

你媽是「盡力」最佳解釋!!!(≧∇≦)

shadeslayer 發表於 17-4-27 19:36
你即係成績代表一切?
我唔覺得佢叻係因為佢真係唔多叻。佢日常生活中遇到困難會企咗响度, 唔鐘意嘗試新事物, 唔鐘意挑戰自己, 鐘意响自己個safe zone入面, 唔鐘意動腦筋。呢D都同成績無關。佢只有在台上唱戲既時候我覺得佢叻, 當然仍未係最好, 不過, 睇到係好有talent。

licpd  有talent唔好曬wor!唱戯robot做唔到傢!  發表於 17-4-28 13:02

回覆 little_yolky 的帖子

除左少部人係喜歡挑戰自己 / 高難度,大部人係被逼進取。你咁好相與,佢咪可以咁comfort囉!

greentea000 發表於 17-4-28 08:40
回覆 shadeslayer 的帖子

我認為IloveJJ似我老豆做法,有一定要求,但不用去到最盡,學業達標有餘力就運動 ...
你老豆要求睇來好似比較寬鬆, 其實佢聰明人來既,要求一d都唔低, BAND 1中學頭20啵, 好多正常父母都笑住收貨啦。

你媽要求你級一, 全世界都知級一得一個, 就好似見到報導話有阿媽要求次次100分咁, 有d夢幻, 你媽係睇通睇透你有呢個能力,  而唔係笠亂要求你, 事實你又真係做到.

shadeslayer 發表於 17-4-28 02:12
就咁除三成B1,好大機會係錯的,之後甚麼打折也不會啱,咁為個 base 錯。你學校校內排名和呈分試不同計法 ...
大多數小學既校內排名都唔係用呈分排名既計法, 尤其係5年級以前.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題