用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」   [複製鏈接]

「盡力」真的好難量化的,最終可能都是以成果來說明。好似我兩個孩子,一個溫習時間明顯比另一個多,但成績不及另一個。我和老公的確會在這方面較易放過成績好的那一個,雖然知道他未「盡力」溫習。溫習時間較多的那一個在我們心中也不見得是盡了力,他時間是用多了,但可能只是人到心不到並不專心致志,結果仍會評為未夠「盡力」。

YanKanMom 發表於 17-4-27 16:31
「盡力」真的好難量化的,最終可是都是以成果來說明。好似我兩個孩子,一個溫習時間明顯比另一個多,但成績 ...
好彩我家盡力度同成績係成正比的, 唔會有呢D唔標準既數據出現。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-4-27 16:41

我好簡單,上課唔專心、無溫書,如果成績都達到佢自己目標 ...
有老細同我講過,員工一係要醒,一係要勤力,夠醒達標唔夠勤力也可接受,唔醒就要將勤補拙去達標。我想商業社會就是這樣運作的了,但作為父母該如何判斷呢﹗

IloveJJ 發表於 17-4-27 16:57
我覺得無分別啊!
係有明顯分別的。因為兩種人我都遇過。

del

IloveJJ 發表於 17-4-27 13:44
真係唔係個個係咁架!有啲人,好自覺。有啲人,好唔覺。
我細佬到而家咁大個,都仲有好多野,係好唔自覺架 ...

littke-yolky said P2自動自覺做功課。

Again, we cannot apply this to every situation, like asking the child to tell you what happened at school.

little_yolky  剩係自動自覺做功課就收貨??????未免太順攤了吧!!!!!!  發表於 17-4-28 10:59
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-27 13:51
所以我覺得自己唔要求高架啦!我無要求個仔社交,又無要求佢散發活力喎!哈哈!
...

但你有要求盡力讀書。其實有要求盡力讀書都無問題, 只要孩子不達標你不覺奇怪便可。因為不盡力讀書係大多數。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

greentea000 發表於 17-4-27 14:02
我老豆同我講,盡力係自我評價。如果由他人定標準就係 : 達標為盡力,不達標為不盡力。總有人達標,佢地就 ...

你老豆意思即別人無法判斷是否盡力。

咁講只係啱一半。我同意別人無法判斷「己盡力」。但有一些情況下我能輕易判斷別人「不盡力」, 例如有人考試平時唔温, 只臨急抱佛腳, 咁明顯未盡力。

「盡力」和「公平」一樣, 是很難說得清的概念。我們未想清楚便講出口, 係無益的。

我好少說「公平與否」, 我多數說「合理與否」。

我好少說「盡力與否」, 我多數說「did you put in reasonable effort」。

little_yolky 發表於 17-4-27 16:10
雖然阿大係你口中自主自學而有承擔既小朋友, 但係, 我對佢仲係未有信心.................因為我覺得佢仲未 ...

你即係成績代表一切?

IloveJJ 發表於 17-4-27 16:41

我好簡單,上課唔專心、無溫書,如果成績都達到佢自己目標 ...

你昨天說:

但我覺得做任何事,都要盡力做好,呢個係我宗旨。

你今天說:

我好簡單,上課唔專心、無溫書,如果成績都達到佢自己目標,咁就係無需要考慮盡唔盡力。
不是做任何事都要盡力的。

Cxxxxxxx

那句真?你「盡力」的概念好混亂。

IloveJJ 發表於 17-4-27 17:23
我指作為父母和商業社會既做法,係無分別啊!

多數父母會想,醒、花好少時間達標的孩子係「哂左孩子的優良資質」。你唔係咁唸?

IloveJJ 發表於 17-4-27 20:02
我都估到你會咁講,hehe。
唔識解釋,俾例子:
我知我仔能力,係有B1,我既目標係B1,响我仔學校,係60名 ...

I am not sure I understand. 「盡力」的定義在你來說昨天和今天也不同,要大花唇舌解釋。

But that is not important. Important thing is 「盡力」係非常難說得清楚的概念。少用為妙。
‹ 上一主題|下一主題