用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」   [複製鏈接]

eviepa 發表於 17-4-23 12:13
故事一:

讀中四時,我的垃圾中文中史老師講到自己也讀過世界歷史,這件不學無術的廢物說:「拿破崙革命我 ...
我想請教閱讀時不是也在學文法嗎?大量閲讀就自然學會文法?

eviepa 發表於 17-4-23 12:13
故事一:

讀中四時,我的垃圾中文中史老師講到自己也讀過世界歷史,這件不學無術的廢物說:「拿破崙革命我 ...
另外我想請問如果想中文好,相信也是要靠大量閲讀,但除非本身個小朋友的語文能力好好,否則好難中、英文同時一樣咁好,但在香港中文唔掂又係好難升大學,咁㸃先可以平衡到呢?小囡都是靠閲讀,但因時間有限,佢讀英文比中文多,好難平衡,請問有什麼心得?

無數親友都像little_yolky一樣,期望用方法將不盡力讀書的孩子改造成自動波 — 自己有動力去溫書,去追求極高的成績。但實際上,這個如意算盤極難敲得響。理由很簡單,你不大可能強迫一個人,長期向一個自己不稀罕的目標努力。

xxx   xxx   xxx   xxx

先講一套電影的情節,三十幾年前,成龍、洪金寶的一套電影叫《龍的心》,當中有這樣的一幕:

洪金寶是個智障的成年人,由於他只有幾歲的智力,所以喜歡和幾歲的小孩交往。有一次,其中一個小孩問大家:

「你地鐘意雪糕定女人?」

「雪糕!」眾口一詞。

「不過我阿哥鐘意女人多D架!」

洪金寶及眾小孩都面露驚訝的神色,驚歎為何有人會認為女人比雪糕重要。

要這幾個孩子為雪糕打拼?有可能。要他們為女人長期努力奮鬥?他們未長大前不大可能。

二十多年前準備生BB時,我知道培養孩子的責任必定在我肩膀上,所以第一件做的準備工作是硬啃一本厚厚的Developmental Psychology。當中有一節很有趣:

作者碰過一些人說他們成功地為8個月大的BB 做toilet training。

作者認為8個月大的BB根本不具備被toilet train的成熟程度,所謂成功做到toilet training只是表象,骨子裡卻是媽媽習慣了BB要便便時的表情,見到這個特定表情就察覺到BB要便便,放她到toilet。事實上是BB train up了媽媽,而不是媽媽train up了BB。

女兒讀小學時已經很喜歡看中文故事書,所以語感很強。然而,作文時總是馬馬虎虎的。何解?作文是件苦事,高分數非她所欲,磨鍊寫文章的機會亦不覺得應該珍惜。對她來說,最重要的只是匆匆填夠字數,快快去玩耍。

女兒讀小學至中一時,曾幾次想教導女兒寫作技巧,但每次見到她的表情,就知道她要向我表達這意思:「本小姐D玩樂時間好寶貴架,唔好講埋D無厘價值既野阻我去玩拉!」我知道時機未成熟,每次都馬上停止,放她去玩耍了。

從小四到中二上學期,她的寫作能力和小弟當年十分接近,也算滿意。

學習寫作的契機在中二的中期試派發成績表後,當中記錄著一個恥辱:一生人作文第一次不合格。這時她己經青春期,覺得好成績有相當的價值,覺得需要學習寫作技巧,亦漸漸喜歡在網上用文字表達自己,於是肯耐心地聽從我的教導。一個月內我教了她幾次,她明白了。

中二下學期,她的寫作技巧大進。

中三,她用1.5小時寫的一篇《黃昏》比小弟考A level時用3小時作的《維多利亞港的一瞥》好得多。

文憑試,她中文作文卷拿5**。

大學三年班,她選修了一個寫作班,教授推薦她將最後一篇功課投稿。

她很有興趣日後當業餘作家。

設想我在她小學時就強迫她學習她不覺得有價值的寫作技巧,強迫她每篇文章都要盡力去寫,那麼,中文作文只會是個戰場,兩父女會為這個父親認為有很大價值,女兒認為價值很低的東西搏鬥,結果她多半不會有今天的寫作能力,何必呢?

女兒小學時,我教她,當別人問起:「小朋友最重要是甚麼?」要答:「玩!」

小時候,孩子覺得最有價值的是玩耍,學業成績的價值不大,所以逼也逼不來。很難奢望孩子自動努力學習。

但到中二,青春期之後,當孩子長成少年人,成就感就會是一個重要價值,就可以開始培養上進心。

小學階段,除了三次呈分試外,我鼓勵女兒完全不溫習,空鎗上陣去考試。

中一、二,我對女兒的指引是不要留級。

中三,我叫女兒考好一點以方便選科。

中四到中六,女兒聽從我的指引,成為全班最努力讀書的學生,實力公認全班第一。

不見得學習態度需要從小就培養。

我相信,little_yolky的細女的學習進程,也大概會和小女接近:小學毫不起眼,初中漸露頭角,高中大爆發 — 有個先決條件:媽媽不要那麼緊張短期學業成績。

shadeslayer 發表於 17-4-26 19:04
會唔會魂游太虛, 係要是乎那一樣活動, 不能一概而論。

相信無乜細路打機時唔能夠專心集中。
你講起呢樣, 我又記得有一次同老細出差, 食飽飯後佢演講, 我坐正佢面前, 但因為個演講我聽咗一百次, 背都背得出, 又飯氣攻心, 响佢面前瞌咗眼瞓, 真係中下中下, 失禮死人。

eviepa 發表於 17-4-27 01:40
無數親友都像little_yolky一樣,期望用方法將不盡力讀書的孩子改造成自動波 — 自己有動力去溫書,去追求極 ...
弊!變咗EK反面教材添!

不過無所謂, 反正阿細除咗讀書之外, 都係一個人見人愛既好孩子, 心地善良又錫媽咪, 最重要既係暫時仲keep到B2成績, 即係達標!

不過有兩點稍微想補充:
1. 都唔係一定改變唔到小朋友既學習態度既, 好似阿細由P1完全放peah, 到今年P2會自動做功課, 都叫一大進步丫, 無人睇住自己做喎, 好多小朋友都唔得架。雖然哦咗佢一年, 但都叫小有成就了。下一個目標係哦佢唔好睇咁多漫畫, 要睇多D有字書。

2. 講到toilet training, 我大寶4個月條脊骨直就開始train了, 基本上唔係媽媽習慣寶寶既表情, 而係讓小朋友養成去廁所既習慣。佢4個月大以後, 基本上只癩過兩次poo poo, 一次係食完中藥忍唔住, 一次係鬧完佢佢嬲, 癩响張床度報復。因為環保既理由, 我係用布片的, 小朋友都醒目, 唔想濕住個pat pat, 所以, 佢兩個都係歲半前完全甩片的。

shadeslayer 發表於 17-4-26 19:25

不盡力讀書, 非常普遍。能盡力讀書, 有計劃, 有紀律,  ...
能盡力讀書, 有計劃, 有紀律, 呢D正常智力孩子小學一定名列前矛 <========== 阿大中晒, 但係都仲未名列前茅................可能真係要去補下習.................

回覆 little_yolky 的帖子

咦,你變左!

greentea000 發表於 17-4-27 12:39
回覆 little_yolky 的帖子

咦,你變左!
什麼意思?

little_yolky 發表於 17-4-27 12:58
什麼意思?
你唔係滿意阿大成績咩?仲補習?

little_yolky  Target既中學唔係最穩陣。  發表於 17-4-27 13:11

little_yolky 發表於 17-4-27 12:37
能盡力讀書, 有計劃, 有紀律, 呢D正常智力孩子小學一定名列前矛

都要看對手的。

little_yolky  依家D媽媽真係好chur  發表於 17-4-27 13:10
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

其實呢2日睇咗咁多,我都有再反思過,究竟什麼是“盡力”? 點衡量/判斷?
有JM覺得重點係成績好便可,即成績代表了一切?
如果喺做功課/測考時有用心做,仔細睇題目,即使平日唔温習,是否已算係盡力?
如果平日有温習,做功課/測考做題目有用心、仔細睇instructions,  是否=盡力?

回覆 IloveJJ 的帖子

我既體驗係被要求做所有唔喜歡既事都係要"盡力",唔止係讀書。宅人被要求出街,不想應酬被要求社交,不想運動被要求散發活力。。。

IloveJJ 發表於 17-4-27 13:08
諗咗兩日先答你。
首先,第一段,小孩能盡力……已經名列前茅,贊同。
至於盡力係咩意思呢?

所以所謂盡力,係有須要想清楚。

任何盡力的解釋,用在大人返工,你看有幾多人係「盡力」?

差不多每個老細都想員工盡力,差不多每個父母都想子女讀書盡力。

做到故然好,做唔到,係正常。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-4-27 12:34
弊!變咗EK反面教材添!

不過無所謂, 反正阿細除咗讀書之外, 都係一個人見人愛既好孩子, 心地善良又錫媽咪 ...

. 都唔係一定改變唔到小朋友既學習態度既, 好似阿細由P1完全放peah, 到今年P2會自動做功課, 都叫一大進步丫

Xxxxxx

對,但你肯定係因為你哦佢,定係佢大左一年,成熟左一年。

我女身上看到的,好多所謂「問題」,她只係需要多點時間變得成熟,自然解決。甚麼也不用做,不用說。

S-Kwok 發表於 17-4-27 13:19
其實呢2日睇咗咁多,我都有再反思過,究竟什麼是“盡力”? 點衡量/判斷?
有JM覺得重點係成績好便可,即成 ...
我老豆同我講,盡力係自我評價。如果由他人定標準就係 : 達標為盡力,不達標為不盡力。總有人達標,佢地就成為不達標人不盡力理據。而達標人,無人在乎佢地是否盡力。

所謂盡左力, 家長已收貨, 現實上是如何呢 ?  老實說, 一個人如果盡力如冇成績, 人地又點會認同佢盡左力,   大人如此, 小朋友亦會被要求如此.   所以來來回回, 赤裸裸地都是成績代表一切.  

我覺得最叻的孩子是自主自學而有承擔的孩子,  無論佢有冇盡力, 佢係明白未來的成績同現今的投入有關, 而懂得自我調節才是最叻.  而最叻的家長是對此些小朋友有信心的.  (我自問做不到..)

HaYi 發表於 17-4-27 16:04
所謂盡左力, 家長已收貨, 現實上是如何呢 ?  老實說, 一個人如果盡力如冇成績, 人地又點會認同佢盡左力,    ...
雖然阿大係你口中自主自學而有承擔既小朋友, 但係, 我對佢仲係未有信心.................因為我覺得佢仲未夠叻。But anyway, 佢响好多人眼中, 已經係好叻了。

HaYi  即係家長仲要學習接受小朋友是叻的  發表於 17-4-27 16:32
‹ 上一主題|下一主題