用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」  

ar_mak 發表於 17-4-25 22:37
唔夠認真落力,唔係問題;問題係,讀書成績唔好.
讀書成績好,唔一定出哂飲奶力去認真落力.
即是,要夾硬用唔擅 ...

唔夠認真落力,唔係問題;問題係,讀書成績唔好.

Xxx

呢D比小女駁死呢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-26 01:08
係呀!改變唔到做第二個,但程度可以改變囉!所以我都話,little yolky個細女係可以變得對分數緊張啲,但 ...

在細女的情況,程度能改變的,是孩子心理壓力,而她又不能改變自己溫書時不魂游太虛,壓力得不到舒緩,爆㷛就係咁來的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-26 09:29
即是你覺得佢唔係哋分數唔著緊,只係佢用咁既方法令自己無咁大壓力?

好多细路温書雲游太虛, 唔係佢想的, 亦不是她們的方法。年紀愈大愈能控制到自已。家長比壓力佢, 佢又無辦法解決, 就變成死結。

IloveJJ 發表於 17-4-26 12:55
哦!咁當然係個細路有力無心先可以啦!如果係有心無力,就唔可以要求佢啦!
...

這正正是好多家長的要求。

點解得90分?

下學期排名跌了3名, 係咪懒?

做功課咁慢, 係咪唔專心!

IloveJJ 發表於 17-4-26 13:24
咁就要當中搵一個平衡囉!我唔贊成過於追求,但亦唔贊成懶散。做家長,就要响當中搵一個對大家最好既平衡 ...

但温書魂游太虛唔係懶散呀。可能書本真係好悶, 可能孩子愛白日夢, 可能專注力問題。

大人想也不想就咁比壓力孩子, 孩子又無方法解決, 就是無謂的壓力, 無謂的痛苦。

IloveJJ 發表於 17-4-26 13:56
唔,我覺得如果係考試唔識要溫習,就算悶,都要努力呀!因為讀書本來就係責任,唔係興趣。
呢排同個仔傾計 ...

你未明。佢唔係唔想温, 逃避責任, 係想温但拿起本書太悶, 真係訓左, 或魂游太虛, 係佢控制唔到。我自已試得多。咁細個你想佢點?  刀仔拮大脾?

佢控制唔到, 家長又迫佢, 係痛苦來源。

IloveJJ 發表於 17-4-26 14:44
咁控制唔到,當然無法啦!
不過,little yolky個女係控制唔到咩?

細女温書魂游太虛, 你認為細路隋時自己控制到「唔」魂游太虛?

大人在工作間也控制唔到自已, 常見到有人魂游太虛, 小學生控唔控制到?

shadeslayer 發表於 17-4-26 13:16
這正正是好多家長的要求。

點解得90分?
做功課咁慢, 係咪唔專心! <===== 呢句幾乎日日講.................其實阿細學期排名比舊年進步咗24名了。

greentea000  叻女!  發表於 17-4-27 01:02

IloveJJ 發表於 17-4-26 16:40
咦,我真係控制自己架喎!例如我知我易hi到車,咁我一轉彎,我就响心入面同自己講:「小心呀!唔好心急呀! ...

會唔會魂游太虛, 係要是乎那一樣活動, 不能一概而論。

相信無乜細路打機時唔能夠專心集中。

相信無乜人玩過山車時會魂游太虛, 發白日夢。

相信無乜人揸車時唔能夠專心集中, 因揸車時唔能夠專心集中的人, 多已撞死哂。

我亦相信多數大人細路, 入戲院看三小時文藝片, 粤語長片, 是不能自控地睡著的。

相信大多數大人, 飯後返工開會, 聽老細講發展大計, 一定覺得像喃嚒, 唔哈眼訓就奇, 不能自控。

小學生對住沈悶書本温書, 有部分孩子不能自控魂游太虛是非常易理解的。

shadeslayer 發表於 17-4-25 19:26
但 little-yolky 細女唔係偷野打人, 係樂天, 看得開, 貪玩, 不盡力讀書而己。

孩子壓力大又驚出事。好彩 ...

不盡力讀書, 非常普遍。能盡力讀書, 有計劃, 有紀律, 呢D正常智力孩子小學一定名列前矛。

咁不名列前矛的人數一定較多, 即不盡力的人數一定較多。

其實, 何謂「盡力」?問心, 大人有幾多人返工係「盡力」?要求小孩盡力?

真的, 我從不要求我孩子盡力讀書。讀書只是她成長的一部份。但她讀書卻 so far so good.

如果她放棄每學期的三樣運動, 放棄每星期的辯論活動, 放棄打機時間, 放棄和同學吹水時, 減少見親朋戚友, 而去「盡力」讀書, 她成績一定好得多。 But do I want that?

我爸爸的子孫中,讀書最棒的是我自己、我弟弟和我女兒,分別都能以實力考進香港的大學,不錯吧。不過我們小時候都沒有盡了力讀書,如果都是little_yolky的子女,估計任何一個都會氣死她。

其實小時候經家長人盯人,花很多時間溫習而得出來的成績是完全不可靠的。

四隻貓    發表於 17-6-1 14:12
little_yolky  I think so.  發表於 17-4-27 12:14