用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know ...
樓主: eviepa
go

文法雜談1— 老師說:「拿破崙革命我讀過,Are you know?」  

IloveJJ 發表於 17-4-25 13:21
佢老師唔話佢,佢有無話佢呀?
米已成飯, 我好少話小朋友成績唔好的, 因為話咗都係咁, 結果唔會改變, 家姐唔話佢佢自己都知衰, 阿妹話咗佢轉個頭就當無嘢, 心理質素極強, 所以我都唔話佢哋, 叫佢哋下次努力D。

IloveJJ 發表於 17-4-25 14:20
因為你話佢對分數無乜感覺。咁如果想佢有感覺,一係佢明白分數對佢有咩影響,一係做嗰件事對佢有無成功感 ...
算把啦, 努力就好, 睇多D書算了。努力keep好B2成績。

little_yolky 發表於 17-4-25 13:55
米已成飯, 我好少話小朋友成績唔好的, 因為話咗都係咁, 結果唔會改變, 家姐唔話佢佢自己都知衰, 阿妹話咗佢 ...

曾經有老師同我講, 你女測驗得60幾仲笑騎騎, 滿不在乎。

little_yolky  要日日唸金鋼經先掂。  發表於 17-4-25 14:54
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-25 12:56

你細女有幾分像小女, 所以我估到下佢地「龍」野。我個 ...
咁我個會乖D, 唔會寧死不屈, 佢係揸住本書靈魂出竅

little_yolky 發表於 17-4-25 13:55
米已成飯, 我好少話小朋友成績唔好的, 因為話咗都係咁, 結果唔會改變, 家姐唔話佢佢自己都知衰, 阿妹話咗佢 ...

所以話你EQ高,我試過見到分數未如佢應有嘅水平(相差好遠),真係忍唔住鬧(縱然佢係嗰吓知衰)

IloveJJ 發表於 17-4-25 14:20
因為你話佢對分數無乜感覺。咁如果想佢有感覺,一係佢明白分數對佢有咩影響,一係做嗰件事對佢有無成功感 ...

真係人人唔同。
我仔係好緊張分數嘅人,係好在乎別人眼中嘅佢,但無用,到做卷時一樣可以唔小心。

little_yolky  係,分數對於佢哋真係身外物咁,毫不在乎。  發表於 17-4-25 15:00

S-Kwok 發表於 17-4-25 14:49

所以話你EQ高,我試過見到分數未如佢應有嘅水平(相差好遠) ...
上次考試(無錯, 係考試)中文聆聽得45分(平時一般85-100分), 佢好醒, 先叫爸爸whatsapp講我知, 等我有心理準備, 然後我放工時扮一個可憐樣, 我問佢點解咁差, 佢話唔夠瞓囉, 我叫佢下次早D瞓。佢見我無鬧, 即刻一秒鐘變臉, 笑到鬼咁開心, 跳跳紮了。

S-Kwok 發表於 17-4-25 14:52
真係人人唔同。
我仔係好緊張分數嘅人,係好在乎別人眼中嘅佢,但無用,到做卷時一樣可以唔小心。
...
我都睇重分數,在乎自己付出既努力。
中學小測好多,有時我會選擇性放過(有更重要既事),試過1x分上黑榜,我一樣同果科老師談笑風生。

IloveJJ 發表於 17-4-25 15:02
咁所以佢咪對分數無感覺囉!
我覺得係性格問題, 同一態度, 家姐會自發高分。你對阿妹分數著緊, 真係你激死先佢都仲未有反應。

好有趣的分享!又好真實!

IloveJJ 發表於 17-4-25 15:29
我認為每個小朋友都有天生既性格、特點、強弱項。
父母就等於一個教練,睇到弱既地方,諗下點去改善。
正 ...

但 little-yolky 細女唔係偷野打人, 係樂天, 看得開, 貪玩, 不盡力讀書而己。

孩子壓力大又驚出事。好彩女兒樂天看得開又担心?

little_yolky  不盡力讀書「而已」?????????????  發表於 17-4-26 18:14
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-25 22:23
所以我唔係話佢一定要去改變佢,我都話係視乎你認為呢樣野重唔重要。
咁因為佢成日話細女唔夠認真落力讀書 ...

即管天生係點,你如果想佢改變,都可以做到啫!

Xxxxx

Not true. 正如你仔係內向,做乜嘢都迫唔到佢成為外向朋友滿堂。迫到佢外向佢都好辛苦。