用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
樓主: mshopuiyin
go

男仔高度問題  

Mini-mummy 發表於 17-11-8 01:25
你仔而家中幾呀?
我的中一。
我都發覺我仔對比暑假7月份時,高左有至少4cm…平時佢係一年才高4cm

我仔而家中三,上到160了,應該仲有得高啦。我唔貪,170就夠

回覆樓主:

我都相信壓力影響生長高度因素之一。我見過有case,男仔在dse後才就長高好多,可能心情放鬆左。另外
有女孩上直資中學,壓力比較少,長得雖不太高,但胖胖有肉,而其他同學卻是高度差不多,但瘦瘦無肉。又識有初中男生,早睡及休閒型,長得很高。

中學好似有d最近學童健康檢查,可以問下姑娘或者醫生(一年見姑娘,另一年見醫生)。或睇下兒童健康記錄本野第15頁,每年既高度走勢係邊條線,唔係成日都線性地增高,我地試過最低75果條線,最高97條線。依個圖睇,男仔15歲前都係高得比較快。

170我巳好滿足,依家望好似細個唔得

回覆樓主

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20568097

978212 發表於 17-11-17 13:47
170我巳好滿足,依家望好似細個唔得

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20555844

Trekblack 發表於 17-11-17 13:15
中二, 165CM, 但係成70KG
中二165,一d問題都無。
165高70KG,呢個比例要注意下,好在體重係後天可以想辦法。睇下  "因而" 就知,當然決心係必要的。
控制飲食加運動,健康檢查唔止一次派食物營養吸收既建議,營養金字塔等....。
趁健康檢查問下姑娘啦(雙數年班見姑娘,單數見醫生)。

fion6406 發表於 17-4-28 11:33
唔會主要關媽媽事卦,有呢個錯覺,係因為通常夫婦結婚,老公會高過老婆,咁老婆高、老公都唔會矮。父母都 ...

有見地

natnatbaby 發表於 17-11-17 01:00
我都相信壓力影響生長高度因素之一。我見過有case,男仔在dse後才就長高好多,可能心情放鬆左。另外
有女孩 ...
影響生長高度之一可能係睡眠,D學生瞓左一個暑假之後就高左好多。

yuyueng 發表於 17-11-22 21:16
影響生長高度之一可能係睡眠,D學生瞓左一個暑假之後就高左好多。

唔係 係基因問題
我两個女
大女從小學到中學 係10:30瞓
細女一樣小學9-9:30 中學9:30-10:30
間唔時有活動夜返 至夜 最多11:00瞓
有打波 飲奶到十歲十一歲
两個都唔過150 矮過我

TwinWong 發表於 17-11-23 07:27
唔係 係基因問題
我两個女
大女從小學到中學 係10:30瞓

(emoji)

mshopuiyin 發表於 17-4-23 06:29
亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半 ...
好想問吓樓主,開 post 到依家已經七個月,阿仔有冇長高了?有冇帶佢去求診?

章太郎 發表於 17-11-23 08:53
係咪好早發育了?

都係

retriever 發表於 17-11-7 12:51
男仔可以遲高。當年同學考完會考,過左個暑假,高左近一呎。

最重要係睇遺傳。
1呎係30CM, 邊有咁誇!

幪面超人 發表於 17-12-1 16:23
1呎係30CM, 邊有咁誇!

唔信無辦法,佢係我老友,從小玩大。

retriever 發表於 17-12-1 16:26
唔信無辦法,佢係我老友,從小玩大。

I believe.

身高和父母遺傳有大部分關係, 但後天營養, 運動, 休息亦有幫助, 好多仔女的高度是比父母高出小小, 如果男孩到13,14歲青春期沒有長高, 健議父母帶子女睇醫生, 因為骨骼去到成人接合左鈣化左後係無得再高, 太遲神醫都幫你唔到

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我雖然係女仔,但係我仲大問題。
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...

高度應跟遺傳但有時又未必如願,有無曾經在發育期減肥?
我媽只有4呎10,爸5呎6我也有5呎6,弟還高我小小;兩個姪女,爸5呎9媽5呎7,但他們跟祖母差不多只有5呎3❨其中一個中一起開始減肥,可能影響發肉,但另一個一直好食得又係食極唔肥個隻❩,哥近6呎;我仔是巨人,中一已高過父母,明年18現在176了。女仔比男仔更早停高。

回覆 AC117 的帖子

我冇減肥,不過可惜我唔係食極都唔肥果隻,容易飽,更加容易肥,醫生話過唔識高就會增肥。不過我一直都係矮開,小一 105,中一果陣大概 130 左右,之後發育高左 10 cm。醫生仲問我家族係咪有菲利賓、印尼血統。
依家有幾個中學同學同兩個外國女仔同我差唔多高,都係唔過 155,大家都唔係早產嬰,冇早發育,父母唔係遲生(40 歲前生),冇任何病,飲食正常冇減肥,父母雖然唔係高但係都正常,佢地有兄弟姊妹,高度正常。所以唯一出事嘅,應該都係基因。