用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
go

男仔高度問題   [複製鏈接]

亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半年來都沒有高到。附:爸爸174cm媽媽158cm
請問有沒有西醫可推介呢?

October.  有d高高下會停,遲d再高,男仔18-9歲仲有得高。  發表於 17-4-23 10:34
   34    0    1    0

我雖然係女仔,但係我仲大問題。
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依家得 144,中二到依家都冇高過。我小學同中學都打校隊籃球,但係就係得我唔高,所以畀教練踢走。阿媽煲田七同埋飲韓國營養劑,但係都係唔高。我生長激素係正常,但係腎上腺就偏低。我已經放棄左

我唔知關唔關事,我睇政府醫生驗骨齡,我 12 歲果年骨齡得 9 歲,16 歲就去翻 14 歲骨齡。

little_yolky  吓?  發表於 17-4-28 15:47

mshopuiyin 發表於 17-4-23 06:29
亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半 ...
Could you tell me why 田七湯水 ???

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...
May I know how to 睇政府醫生驗骨齡, please ? Which hospital?

回覆 2jkidsfather 的帖子

我因為一直身高掂唔到最低果條線,所以 10 歲就畀私家醫生 refer 去廣華兒科。我一開始個醫生就話要排骨齡,一排就排兩年,好彩有人退出所有讓到個位畀我。

田七唔係可以幫助長高,但係可以幫助骨骼強健。我個大伯係中山醫院做,佢話有 d 小朋友係因為骨質本身弱,所以長高嘅空間都留黎強健骨骼。
就好似如果你血虛而手腳冰冷,可以飲湯等等黎活血促進新陳代謝,但係唔係幫你製造血。

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 09:39

田七唔係可以幫助長高,但係可以幫助骨骼強健。我個大伯係中山醫院做,佢話有 d ...
Thank you.

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 09:35

我因為一直身高掂唔到最低果條線,所以 10 歲就畀私家醫生 refer 去廣華兒科。 ...
Thank you.

亞仔中一時有163cm,但之後中二和中三都沒有高過。他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,也有吃鈣片,但半 ...

唔知應唔應該打生長激素,因為十五歲唔打,以後打都無用?
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只想個仔有17ocm都滿足。

唔紧要 有163都ok 依家仲細
女仔18就高定點 男仔仲有得高多點
最紧要係身體健康

mshopuiyin 發表於 17-4-23 10:51
唔知應唔應該打生長激素,因為十五歲唔打,以後打都無用?
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只 ...

男仔高到18,19歲,中三仲有機會高。

沒醫生可推介,但你小朋友有參加學童保健嗎?
我沒有跟小朋友入房見姑娘,但上年中二時見完姑娘,阿仔有講姑娘話佢應該高埋呢2年就差不多,可能見他發育情況同睇到身高個trend吧!? 阿仔中二至中三呢年,真的高少/慢左了。

會不會你仔是'未發高'?我中學的男同學真的有幾個中三才開始高。

回覆 mshopuiyin 的帖子

打生長激素唔可以亂打,如果醫生 check 到係正常,點打都冇用。不過男仔呢個年紀應該仲有得高少少。

夜唔夜瞓?夜瞓無得高。要拉筋,筋鬆又好d。我女由細跳中國舞又游水,成日要拉筋,一噠落床3分鐘就瞓著,而家13歲半有166cm。打羽毛球對增高無乜幫助吖~~

妹妹頭  我個女10歲(9月至11歲), 都己經155了  發表於 17-5-11 15:25

Yanamami 發表於 17-4-23 21:23
夜唔夜瞓?夜瞓無得高。要拉筋,筋鬆又好d。我女由細跳中國舞又游水,成日要拉筋,一噠落床3分鐘就瞓著,而 ...

我地就係遺傳 婆婆同嫲嫲超婑 連143都無
我两個囡 幼稚園都跳芭蕾舞 就諗住拉筋有幫助
到小學两個跳現代舞 中學家姐keep 住跳到
Y4畢業 出泥做野 依家仲跳紧舞
但都高唔過我 連150到無
妹的就一星期打两日波 都係一樣依三年高
唔到2cm 雖然比家姐同齡時高 但都係xs碼
最低過条線

TwinWong 發表於 17-4-24 00:04
到小學两個跳現代舞 ...

我两個囡 幼稚園都跳芭蕾舞 諗住拉筋有幫助
到小學轉現代舞 中學家姐keep 住跳到
Y4畢業 出泥做野 依家仲跳紧舞
但都高唔過我 連150到無
妹就一星期打两日波 都係一樣依三年高
唔到2cm 雖然比家姐同齡時高 但都係xs条線
家姐小學中學10:30瞓 妹小學9:30瞓中學10:30瞓
次次我奶奶帶两個孫體檢 護士见到嫲嫲高度
話孫有得高個佢 係咁上下

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...
打籃球游水作用不大,有親人身高一直below 3rd percentile,每次照親骨齡都話係少3歲(即係同你差唔多),佢一直有打籃球同游水但無乜點改善,後來聽醫生話日日跳繩,終於由below 3% 升到10%線。

1998Ruby1998  我小學都係花式跳繩組,玩左兩年。大部份會跳躍嘅運動我都參加左,天生註定矮,唉!   發表於 17-4-24 01:22

TwinWong 發表於 17-4-24 00:04
到小學两個跳現代舞 ...
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽矮,好彩我自己都有165.

Yanamami 發表於 17-4-24 07:26
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽 ...

我老爺6呎高 奶奶婑 隨咗老公唔高 156
佢兄弟妹都過165x 姑仔個仔18x 女17x
我爺爺公公6呎高 我嫲我媽都婑 家中女係第二高
但都係婑 啊哥細佬都唔高我諗 160都無
我讀書小中學係田徑 中學教練要勁拉筋
仲要落水操 我始終都係無咩高過 得152
所以两公婆婑 两個女仲婑
我地唯一好處 係凍齡 两公婆都唔識老

Yanamami  上天好公平  發表於 17-4-24 10:34

Yanamami 發表於 17-4-24 07:26
母系矮似乎比父系矮更影响孫子高度?不过我阿嫲好矮但阿爺好高,我爸唔矮,但姑姐矮~我外公外婆都矮,我媽 ...

你是否早睡早起的人?

Yanamami  学生階段係做左阿媽就遲睡早起……  發表於 17-4-24 10:33
‹ 上一主題|下一主題