用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
樓主: mshopuiyin
go

男仔高度問題   [複製鏈接]

https://www.youtube.com/watch?v=ReWlnfZGYjg

https://www.youtube.com/watch?v=R99FbcHx-uc

https://www.youtube.com/watch?v=f-XMudFCiSY

https://www.youtube.com/watch?v=QGgCClkcghs

https://www.youtube.com/watch?v=jt2jguuHDrM

2jkidsfather    發表於 17-5-27 09:17

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 08:32
我雖然係女仔,但係我仲大問題。
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依 ...

""我我生長激素係正常,但係腎上腺就偏低。我已經放棄左 ""

Hi 1998Ruby1998,

你話放棄左.....腎上腺偏低不可治好嗎??可否吃藥痊癒??  

回覆 teabag 的帖子

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐先好翻,例如人地病 3-5 日好,我可能要 7-10 日先好到。我以前真係咁,阿媽以為我潺。每次有病就一日食 3 粒腎上線素藥,提高翻。
剛剛複診,醫生話有機會腦刺激分泌唔夠或者腎功能差(簡單黎講,一係就腦殘,一係腎虧),未搵到真正原因,長期食藥都唔係一件好事,腎上線素偏低影響唔大,係驚我病得耐同埋做手術發炎身體都冇信號。

已經放棄搵原因同埋增高,touch wood 唔死得就算

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 13:26

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐 ...
不要放棄吧!  你現在還是在中學階段, 坊間是否有中醫拉骨治療, 我不是太清楚是否這名稱, 田七湯....做運動等........雖然我已經係一個 c9, 但我都係個子不高的, 明白個子小的感受, 若果還有希望的話, 請不要放棄!  

發育期還有希望啊...    醫生有否建議呢? e.g.吃什麼...

田七湯係唔 work,呢個係幫助骨骼強健,等你 d 營養唔好浪費曬去補骨骼,所以唔係用黎增高。睇醫生,話係咁高架啦,驗過曬所有指數正常(除左腎上線)。因為我阿爸阿媽都唔係高果隻,所以我矮係正常,只不過冇諗過係咁矮。
拉骨我就冇試,同埋我已經大學,所以放棄~

回覆樓主

請幫忙!
我個囝,現在中一,只143cm, 是否要睇醫生?

回覆 BigWin2017 的帖子

父母身高如何? 如果高, 不用看醫生, 只是遲發育, 如果不高, 看看醫生check下骨齢也好.

他有打羽毛球的,我又煲田七湯水給他,

少啲食中藥。

媽媽以前過养猪,佢話猪食飽訓訓飽食,蠢蠢地所以大得快。所以佢話盡量令小朋友無憂無慮,咁先大得快。

我相信小朋友嘅高度,同佢地嘅營養、睡眠、身心健康影響至大。我睇過啲資料,5,6百年前,英國人都係1.5米左右,南北韓只差幾十年光境,身高差别幾大!

仲有一樣嘢,有冇留意政客高官,好多都唔高。

judy 發表於 17-11-6 16:46
少啲食中藥。

媽媽以前過养猪,佢話猪食飽訓訓飽食,蠢蠢地所以大得快。所以佢話盡量令小朋友無憂無慮, ...

俗語有話矮仔多計,所以政客多矮仔!

俗語有話矮仔多計,所以政客多矮仔!

我諗緊會唔會多計變矮仔。

judy 發表於 17-11-7 08:39
我諗緊會唔會多計變矮仔。
自細思慮過多,影嚮生長激素及荷爾蒙分泌

不過, 父母DNA遺傳應是最關鍵因素.

作息同運動都好重要,至少身型、個樣都醒d

mshopuiyin 發表於 17-4-23 10:51
唔知應唔應該打生長激素,因為十五歲唔打,以後打都無用?
但好多人話中四有機會再高,我個心十五十六,只 ...

男仔可以遲高。當年同學考完會考,過左個暑假,高左近一呎。

最重要係睇遺傳。

aa06 發表於 17-11-6 12:30

父母身高如何? 如果高, 不用看醫生, 只是遲發育, 如果不高, 看看醫生check下骨齢 ...

父:170
母:165
哪裡看醫生?
謝回覆

1998Ruby1998 發表於 17-6-29 13:26

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐 ...

試過路過藥材舖,位呀姐SELL 我兩公婆(呀媽出現係重點), 話燕窩可以幫助細路增高。

我話:吓?! 未聽過喎。

你有D 嬲話: 都唔識野,唔賣俾你。

BigWin2017 發表於 17-11-6 10:09
請幫忙!
我個囝,現在中一,只143cm, 是否要睇醫生?

盡量每日跳繩700下,可分階段進行

elbar 發表於 17-11-7 18:36
盡量每日跳繩700下,可分階段進行

我大仔中二每天跳繩300下,細女小五每天跳繩200咋,好難700下喎!佢地一定唔制。
我老公高174,我高160,唔知仔女高唔高?

alhy.love 發表於 17-11-7 19:16
我大仔中二每天跳繩300下,細女小五每天跳繩200咋,好難700下喎!佢地一定唔制。
我老公高174,我高160, ...
父母矮不代表子女一定矮  晚上10時入睡多跳繩助增高

父母高度正常,可能只是遲發育,阿仔是否偏食, 夜睡?健康院醫生可轉介照骨齡

silvia_ng 發表於 17-4-25 14:06
我仔都係咁上下呀! 但睇返上年同今年健康院本書仔,見佢都高左10CM,我諗真係開始發育了。我對佢高度都好心 ...

你仔而家中幾呀?
我的中一。
我都發覺我仔對比暑假7月份時,高左有至少4cm…平時佢係一年才高4cm
我個心當然希望佢黎緊下半年繼續高⋯⋯
但又唔想佢咁早發育(一來唔捨得阿仔長大,二來怕佢早發育,高唔到幾多)
‹ 上一主題|下一主題