用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
樓主: mshopuiyin
go

男仔高度問題  

1998Ruby1998 發表於 18-1-25 10:27
回覆 妹妹頭 的帖子

係咪小五開始發育?如果係的話,到中學畢業大概 175 cm。我見我班同學都係咁上下。17X ...

男友160梗系唔好啦,就系因為自己唔高,客觀事實改變不了,所以要另一半高d到時再配合營養,運動和睡眠,甘將來仔女至有機會高,其實好多男仔又未必介意女朋友矮既。

以仔仔嚟講, 佢好夜瞓(12-1點), 唔飲田七, 有些壓力, 佢13歲頭, 174CM, 但我覺得有樣野可能係真既, 上面有人提過跳繩, 我仔唔跳繩, 但佢無時無刻都跳一餐, 在家裡, 跳天花板, 成日話未點到(當然住係樓下既人就), 在街行行下(當然唔多人既地方), 見到上面有D橫樑, 又去跳, 睇下點唔點到喎, 當然佢要跳我都無佢符啦~ 所以我估計跳應該係WORK既, 大家不妨叫D仔女跳多D啦

回覆 aquarius828 的帖子

我諗我唔跳應該仲矮,我小學打籃球校隊 同 花式跳繩。

回覆樓主:

大陸內分泌科主任醫師的解釋:

1、先去拍X光片确定自己骨骺是否闭合。
2、若没有闭合就说明还能长,虽然自然的长估计没多少了但是我们可以增加外力
a、运动 多做篮球的跳跃 多拉伸自己等
b、营养跟上 可以外源性补充营养元素和钙质
c、睡眠!!!对!!睡眠相当重要,我们身体睡眠时候会分泌激素促进生长!
d、对身高实在不满意的还是可以用药的,但是因为是处方药,建议到三甲的内分泌科检查一下才能确定是否能用药哦
3、已经闭合……那就天天拉伸拉伸估计最多能多半公分一公分吧……

1998Ruby1998 發表於 18-1-25 16:29
回覆 aquarius828 的帖子

我諗我唔跳應該仲矮,我小學打籃球校隊 同 花式跳繩。 ...
我都想叫小朋友去學下花式跳繩,不知邊度有得學?

happyfamilybaby 發表於 18-4-9 16:49
我都想叫小朋友去學下花式跳繩,不知邊度有得學?

「香港青年協會」有花式跳繩班,好平好抵玩,$200元上8堂,每堂兩個鐘,最近仔剛參加咗,佢同啲同學仔join埋一班(6人),上完一堂,佢玩得好開心。

更正:一堂係  個半鐘

2jkidsfather    發表於 18-4-10 08:49

2jkidsfather 發表於 17-12-1 17:08
I believe.

我几個朋友仔都係,我個p6 得150,健康院说未發育,正常,一年高4cm 係正常
我162
老公170
希望大仔有180
细仔反而高,未夠七歲130+

回覆樓主:

成日跳係有機會快高 (唔係跳繩), 我仔去年開學時157cm 維持左3,4個月無變, 去到12月時高左1cm.  跟著又係差唔多。  考晒呈分後個人壓力比較少, 日日運動打波成日要跳既, 早幾日度去到160cm 了。  我相信壓力亦有關係,我仔在暑假時雖然亦日日運動但會明顯多啲肉和高左, 一開學就慢下來。
我兩公婆普通高, 我164, c6只係173
呀仔都夜訓, 飲食也不是特別大胃口。

2jkidsfather    發表於 18-4-19 17:25

manman333 發表於 18-4-19 10:15
成日跳係有機會快高 (唔係跳繩), 我仔去年開學時157cm 維持左3,4個月無變, 去到12月時高左1cm.  跟著又係差 ...

仲有一樣忘了講, 就係呢排得閒啲,呀仔訓前會幫他按下腳(大腿,腳底) 唔知關唔關事。

回覆 manman333 的帖子

你仔仔每年高幾多cm? 開始發育未?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問你幾歲來m? 來m時幾高?

kk1186 發表於 18-4-19 21:01

你仔仔每年高幾多cm? 開始發育未?

高得最快係上一年級,一個暑假10cm, 130cm。 到而家6年級160cm。  平均計一年5cm 啦,時快時慢。  
未變聲, 未見汗毛, 應該仲未開始發育。  見到呀仔有啲同學開始轉聲, 體型明顯扎實, 咀上亦有汗毛。

如果未發育, 你仔仔160cm算唔錯。

留毛

回覆樓主:

其實係青春期爆發果2年前連150cm都無, 之後都㤺高得去邊.

ps: 高既定義大约176cm起(emoji)

manman333 發表於 18-4-19 21:10
高得最快係上一年級,一個暑假10cm, 130cm。 到而家6年級160cm。  平均計一年5cm 啦,時快時慢。  
未變聲 ...
如果變聲,是否已開始發育?會高得慢嗎?

Sammi8818 發表於 18-5-31 19:51

如果開始發育, 應該標高得更快

醒目開學勳章

Sammi8818 發表於 18-5-31 19:51
健康院姑娘話,變聲係開始發育,會維持兩年左右身高極速增長,但兩年後就只會高多少少,因已差不多完成發育。

Funny 發表於 18-6-1 10:18
健康院姑娘話,變聲係開始發育,會維持兩年左右身高極速增長,但兩年後就只會高多少少,因已差不多完成發育 ...
淨係高得快2年?12歲發育會不會太早?係不係飲田七湯?

醒目開學勳章

Sammi8818 發表於 18-6-1 22:46
淨係高得快2年?12歲發育會不會太早?係不係飲田七湯?

我都係聽姑娘講咋。我仔都係12歲開始變聲發育,真係呢兩年增高比以往多。而家14歲,已開始慢落黎。我都有煲田七比佢飲,叫做盡吓人事,有冇用都好啦。(emoji)