用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
樓主: mshopuiyin
go

男仔高度問題  

1998Ruby1998 發表於 17-12-9 02:24
回覆 AC117 的帖子

我冇減肥,不過可惜我唔係食極都唔肥果隻,容易飽,更加容易肥,醫生話過唔識高就會增 ...

女仔唔怕啦!矯小問題不大,剛訪問仔同學仍有14x, 他們已17歲還是男生。

TwinWong 發表於 17-11-23 07:27
唔係 係基因問題
我两個女
大女從小學到中學 係10:30瞓

我仔唔會早瞓,升小一已有人問他升哪間中學,生長速度超快,中一已高過父母了已過170

問題好大,見工面試著西裝,畀人感覺係小學雞扮大人撐唔起,亦都好容易畀人感覺辦不起大事。出去樓下問 KFC、麥記、吉野家等請唔請人,就算出面寫住招聘,一係就話唔請童工,一係就一臉嫌棄話滿額。買衫買褲難,我依家外國想埋件大縷都冇我碼,有我碼都係小童裝,係粉紅色好卡通果隻。將來做老師,連小學生都高唔過,次次都要鬥智先可以獲得對方尊重。 前兩年剛剛開始接補習,家長一見到我都呆一呆,質疑我夠唔夠料。 我都明白身高不夠,要讀書搭救,但係有陣時諗落都覺得無奈。

1998Ruby1998 發表於 17-12-9 02:59

問題好大,見工面試著西裝,畀人感覺係小學雞扮大人撐唔起,亦都好容易畀人感覺辦不起 ...

我仔初中補習社阿Sir, 中一班主任,我仔坐係到還跟他平頭,但無辦法,女孩子還好有高跟鞋,我媽的大褸是做的,鞋比較頭痛只有34,但也幸福可穿童裝波鞋

1998Ruby1998 發表於 17-12-9 02:59

問題好大,見工面試著西裝,畀人感覺係小學雞扮大人撐唔起,亦都好容易畀人感覺辦不起 ...
畢咗業會好啲,可以着高踭鞋幫補吓。

回覆樓主:

eat yogurt may help.

醒目開學勳章

awah112 發表於 17-12-13 02:45
大田七有冇用?
唔理有冇用,飲咗先,飲咗冇壞,我都有煲田七比個仔飲。

Funny 發表於 17-12-14 11:05
唔理有冇用,飲咗先,飲咗冇壞,我都有煲田七比個仔飲。

請問田七煲咩?可否教我點煲?謝謝

醒目開學勳章

回覆 shala 的帖子

用新鮮雞燉,但因為我每次只整一碗份量(大碗),所以我冇買全隻雞,我只買一隻新鮮雞脾。雞脾去皮,加田七,我再加蜜棗、黨參,簡簡單單。

2jkidsfather    發表於 18-1-24 16:23

Funny 發表於 17-12-15 11:34

用新鮮雞燉,但因為我每次只整一碗份量(大碗),所以我冇買全隻雞,我只買一隻新鮮雞脾 ...

好的,唔該哂!

Funny 發表於 17-12-15 11:34

用新鮮雞燉,但因為我每次只整一碗份量(大碗),所以我冇買全隻雞,我只買一隻新鮮雞脾 ...
你認為功效如何?  有無用?

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 18-1-24 16:24
佢今年有長高,當然唔知道係因為正值發育,還是田七,又或是因為每天飲牛奶。總之飲咗冇壞囉。

2jkidsfather 發表於 18-1-24 16:24
有無用唔知道,起碼無大害。

Funny 發表於 18-1-24 16:31
佢今年有長高,當然唔知道係因為正值發育,還是田七,又或是因為每天飲牛奶。總之飲咗冇壞囉。
...
啲田七增高湯都係用高鈣、高蛋白質既食材,所以基本上同田七無關,將田七轉成嘜都得,只要係無害。

2jkidsfather    發表於 18-1-24 20:14

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我女就係高得太快, 年年體檢, 姑娘都話佢勁, 小五開始每個月高1cm, 體檢高12cm, 今年小六升中, 已經162cm, 仲有半年畢業, 估計佢小六畢業已經有167cm, 女仔真係唔駛咁高啦, 上到中學唔再高都冇所謂了

回覆 妹妹頭 的帖子

167 總好過 142。167 唔算非常高,一山還有一山高,但係 142 就一定係非常矮,而且矮過我嘅健全成年人,基本上係零。

167cm 係我估計佢小學畢業最少既高度, 仲有中學階段未到, 如果佢仲係1個月高1CM, 我唔敢想像, 就算2個月高1CM, 都好難想像啦, 女仔有咁高, 好難識異性

回覆 妹妹頭 的帖子

係咪小五開始發育?如果係的話,到中學畢業大概 175 cm。我見我班同學都係咁上下。17X 有好幾個。同我一樣矮嘅就真係冇,個個都起碼 150。我唔求生得高,我只求接近 5 尺。
我咁矮,同樣難認識異性,冇人當我係成年人,亦冇咩男仔會願意有個咁矮嘅女朋友,個個都當我 BB 仔咁湊。阿媽成日講,如果生得高,就算唔讀得書,都可以做 model、空姐,賺得未必多但係都搵到食。我之前個社工讀唔到書,但係生得夠高,都考到入 Emirates 空姐。我呢 d 唔讀書的話,就真係聽乞米。

男朋友高度我只求 160 以上。

175 CM , 要咁高做咩, 女仔驕小伶矲咪好囉

王家爸爸    發表於 18-1-25 19:33
aquarius828    發表於 18-1-25 15:16
2jkidsfather    發表於 18-1-25 14:16