用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五) ...
樓主: ahnew
go

開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五)  

回覆 IloveJJ 的帖子

就係竟然收左先奇怪
所以而家反而令我既“自信”低左竟然阿女冇跟我吩咐都ok左!

回覆 mcl203 的帖子

女係誤會左自己“叻”但唔係真“叻”囉係我眼中。
之前有人考hys,校長叫佢估吓自己考第幾(因學校冇名次),佢謙虛話自己約級十五至二十(我估佢其實有級十ㄧ二的),校長話:吓!十五至廿呀! (即覺得不高)。佢mom以為實唔得,點知幾天後已收到offer.

回覆 IloveJJ 的帖子

我一直覺得「適合」好難把握。

根本無機會同學校拍拖,就已經要決定係咪結婚。

匆匆忙忙望兩眼傾兩句,就盲婚啞嫁左。

cmchang0927 發表於 17-4-24 16:32
回覆 mcl203 的帖子

女係誤會左自己“叻”但唔係真“叻”囉係我眼中。

位小朋友可能覺得若係11-15,行咗過隔離街,唔使要搭車去咁遠瓜 ~~~

IloveJJ 發表於 17-4-24 16:58
唔,可以話係,但又可以話唔係。
你覺得匆匆忙忙見兩面,人哋唔知你真正係點?但其實人哋閱人無數,可能真 ...

學校自然係閱人無數既照妖鏡

望兩眼知係咪真自信

傾兩句知斤兩

係咁為咩你會擔心仔入錯學校呢?

你心儀先會報,報左又收左,唔係皆大歡喜咩?

你唔信自己眼光都要信塊照妖鏡嘛

除非你心儀仔無興趣,求其都問下新郎對新娘有無意思,一旦定左終身要舉案齊眉6年架。

ahnew 發表於 17-4-23 02:40
暑假後升小五,請教各位過來人,小朋友應該在暑假怎樣作好準備? 已計劃會多閱讀及繼續恆常興趣班(樂器及打 ...

英語對話個人覺得係要搵啲鬼佬 one on one 咁操, 小朋友儲多啲對話內容 唔好 speechless , 另外盡量令佢 speak up with confidence.

呢啲多數唔係 regular course & 會貴啲 大概要 3~4百一個鐘。

IloveJJ 發表於 17-4-25 12:00
而家我係諗緊,應該著返平時既衫去相睇?定搵人幫我揀件靚衫、化個靚妝,先去好囉!
...
唓!你估你係星級導師咩, 教兩下可以將阿仔變做港男。我哋只不過係將素顏既小朋友執正D, 提升個顏值, 令佢哋更有信心啫。

呢樣好真架, 我阿女次次去表演/比賽, 我都要同佢諗造型的, 個造型滿意, 佢個表現會好好多。

greentea000 發表於 17-4-24 17:23
學校自然係閱人無數既照妖鏡  

望兩眼知係咪真自信
真係好多謝你, 估唔到你咁後生, 但係有咁重要既嘢點醒咗我哋班阿毛。我一直只仲諗住暑假操佢卷添。

Presentation skill 呢樣嘢, 真係大部份香港小朋友既死穴, 仲要用英文。今早阿女換衫時, 我突然轉channel用英文同佢講:阿女, 今個暑假我哋要練習多D用英文presentation, 因為升中時老師會用英文問你問題, 例如叫你用三分鐘英文介紹自己, 又或者見你學咁耐粵劇, 會用英文叫你講下粵劇D嘢, 所以你要準備一下。(以上請各JM改用英文)

佢居然全部聽得明白, 好開心, 睇嚟佢可能比我想像中好都唔定, 只要準備充足, 可能打低其他對手都有咁既可能。睇嚟, 我同佢做咗咁多年facial, 就嚟可以收成了。

IloveJJ 發表於 17-4-25 12:36
哈哈!
其實係我提出要去上面試班,我老公又話唔好。
咁我自己就鐘意化淡妝既,我老公就不嬲無留意人哋有 ...
我無諗住上面試班喎, 我只諗住自己train。

little_yolky 發表於 17-4-25 12:36
真係好多謝你, 估唔到你咁後生, 但係有咁重要既嘢點醒咗我哋班阿毛。我一直只仲諗住暑假操佢卷添。 ...
玩埋鬼佬大戲...更掂 ~~~

mcl203 發表於 17-4-25 12:44
玩埋鬼佬大戲...更掂 ~~~
阿女係學正統的, 唔玩呢D嘢............

回覆 little_yolky 的帖子

小朋友的潛能真係估佢地唔到
復活節假剛去新加坡旅行,報咗一啲course,如同海豚玩,ifly等。
D呀Sir,Miss全程好快咁講英文,呀哥聽得明就正常,但估唔到阿妹都冇問題,仲可以對答如流。
買票問人問題時,對方講得好快,我聽得唔清楚,佢地仲會糾正我,又話我D發音錯誤,懶醒。
須知我俾咗幾多金錢同時間佢哋去學英文先得架。

little_yolky    發表於 17-4-25 13:56