用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五) ...
go

開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五)  

暑假後升小五,請教各位過來人,小朋友應該在暑假怎樣作好準備? 已計劃會多閱讀及繼續恆常興趣班(樂器及打波), 也打算暑假操下數學,還有什麼要留意呢?  背景資料: 暫時零補習 / 無特異功能 / 成績中上(頭30%) 。 請賜教!

作好甚麼準備?

little_yolky  緊係呈分啦!  發表於 17-4-24 09:10

asweetmom 發表於 17-4-23 06:42
作好甚麼準備?
去心儀的中學網站,下載一份申請表格。大致知道學校注重哪幾項經歷。獎項之類可能比較難,但是各種cert還是可以準備一下。例如有D學校要閱讀方面證書,可以儲定先。

ahnew  是的,想為升中準備。  發表於 17-4-23 22:37
asweetmom  我意思係樓主無說明想作好甚麼準備,不過大家都理解為升中準備。  發表於 17-4-23 21:38

ar_mak 發表於 17-4-23 03:21
如果成績可以,又已經具有多次放暑假經驗,可能以不變應萬變仲好喎.

PS:零補習有中上成績,呢度係有團火燃燒 ...

就係因為有多次放暑假經驗,次次放完玩到咩都唔記得,怕五年級開學後阿女要好耐先收復到心情。

五年級太多人話成績會大執位(個個都開始發力),而且我都相信成績不進則退,加上07豬年競爭好劇烈,所以想好好計劃下暑假,為升中準備。

ahnew 發表於 17-4-23 02:40
暑假後升小五,請教各位過來人,小朋友應該在暑假怎樣作好準備? 已計劃會多閱讀及繼續恆常興趣班(樂器及打 ...

多閱讀,多運動

ahnew 發表於 17-4-23 22:35
就係因為有多次放暑假經驗,次次放完玩到咩都唔記得,怕五年級開學後阿女要好耐先收復到心情。

五年級太 ...
我阿女都係今年會升小五, 之前佢暑假都相當hea, 見今年升中都難咗好多, 我都開始心郁郁有D乜做。

佢平時都只有一堂外籍老師小組補下oral, 年年暑假都會去數研補。因為阿女最差只係數學同體能(即成日病), 今個暑假除咗平時既oral之外, 數研亦已報咗名, 諗住除咗日常既游水外, 會加D運動既項目, 例如長跑同健康舞, 務求強身健體同減肥, 有好既體魄去打仗。

另外, 我計劃設計一套home schooling既課程, 加強佢兩科語文既程度。阿妹都要補返一下, 追返上進度。我哋大家一齊加油。

洋蔥頭媽咪  小五一定要啦,情願辛苦少少升中後就舒服得多  發表於 17-4-25 23:37
asweetmom  繁忙的暑假!!!(≧∇≦)  發表於 17-4-25 18:15
ahnew    發表於 17-4-24 17:00

IloveJJ 發表於 17-4-24 09:37
我仔就係放完假,好耐先收拾心情嗰隻,咁我由小一發現呢點之後,我既安排就係,七月一放假就做晒暑期作業 ...
舊年加埋恒常興趣班合共報咗8個活動, 有D仲要一星期兩日, 忙到佢哋七彩。今年唔報咁多喇, 慳D錢, home schooling, 跟住我個schedule。阿妹話暑假好想瞓覺。佢噚日終於發現同我講:媽咪, 我發覺自己唔夠瞓時, 會變得好曳。不過, 佢哋依家恒常都已經有6個班, 暑假加多個數研已經7個, 阿妹又話想學黏土班, 我又想家姐減肥學健康舞, 真係無時間俾我排home schooling。

ahnew 發表於 17-4-23 02:40
暑假後升小五,請教各位過來人,小朋友應該在暑假怎樣作好準備? 已計劃會多閱讀及繼續恆常興趣班(樂器及打 ...

個人覺得可以考慮一下 隌養好閱讀習慣 (中/英), 英語對話 等等需要時間浸淫的項目.

ahnew  謝謝! 我都想針對下英語對話,但英語對話班坊間好似無太多選擇,我自己英文又唔夠標準唔敢教阿女   發表於 17-4-24 17:07

回覆 ahnew 的帖子

升小五先問,應該目標非直私?直私好多要睇埋小四成績
個人認為非常必要趁暑假加強中英普討論練習,學校係呢方面工夫太少

ahnew  非常認同! 中英普討論練習,學校真係無乜.....  發表於 17-4-24 17:10

IloveJJ 發表於 17-4-24 11:13
呢樣我都有諗過,你覺得應該升小五暑期做?定升小六暑期做呢?因為小六先去interview,我諗緊今年會唔會太 ...
聽聞KTS之升中成績靚麗,因為好早已經開始練習面試技巧,無論學校或家長,都好齊心咁練習。所以,升六暑假開始,會有D趕,除非小朋友本身功力好好。
大女今年升中,小六開學先開始準備面試,結果DG一早就開波,完全唔知咩事就要上場

IloveJJ 發表於 17-4-24 11:13
呢樣我都有諗過,你覺得應該升小五暑期做?定升小六暑期做呢?因為小六先去interview,我諗緊今年會唔會太 ...
升小五暑假一定要做啦,無得再拖,中英普呀,時間好緊架!到返學,要呈分,趕頭趕命,更唔捨得花時間做!

先自家練習,呢樣野好花時間,報course速成唔到。

其一係內容搜集,要有針對性去搵資料,普通閱讀作用唔大。其二係內容整理、輔排,要思考自己認同咩觀點、分析其他立場優缺。睇返以往中學面試題目,常見既都一大堆,真心想爭大把有得做。雖然大部分題目都唔難,有無準備係好大分別。咪講小組討論要搶發言,個人時間叫你自由講3分鐘英文,無準備果3分鐘就一個世紀咁長,一係就講我叫咩名、幾多歲、讀咩學校。。。呢D,好唔吸引呀!

有左各類題目內容再講技巧,無內容講野無point幾好技巧都補救唔到。技巧進步快,屋企2大1細已經可以係1個小組,唔同年級仔女都可以group埋一齊練。個小組最緊要玩cosplay,有好人、壞人、小人、賤人,去到自行面試小組討論呢各種人都有!

做到以上幾點,同時參考下坊間相關工具書輔助下,就無咩需要報course了。

p.s.為節省時間,極其量父母做資料搜集、整理,思考同分析一定要仔女自己做。

ptm    發表於 17-4-26 22:59
asweetmom    發表於 17-4-25 18:16
ahnew    發表於 17-4-24 17:12

其實如果時間金錢方面都afford到,報下course 都好,至少知道遊戲規則。除非學校已經好好support, 有幫手教,練習。

囡囡學校因為有自己中學,所以面試方面係完全唔會幫手準備的。
to keep calm: not essential, but helpful

keep-calm  Do you mean interview class is essential for preparing S1 interviews? thanks!  發表於 17-4-24 16:41

IloveJJ 發表於 17-4-24 12:47
嘩!咁都幾高難道喎!如果家長自己唔識,係咪唔駛旨意考好學校呢?
咁要睇家長點理解面試佔取錄果30%~50%比重
多唔多,重唔重要,每人盤數唔同計法

IloveJJ 發表於 17-4-24 13:03
我覺得重要架,不過無乜信心自己做到。同埋,有個疑問「咁樣做啱唔啱呢?」
...

咁樣做啱唔啱呢? <<< 唔明指咩

花太多時間啱唔啱?

家長幫手訓練啱唔啱?

有準備啱唔啱?