用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 出國留學還是留港升學
樓主: Rachethew
go

出國留學還是留港升學

我赞成出国~接触唔同既人同事、环境文化氣候,个人既眼界同心境会变得不-样~

Yanamami 發表於 17-9-21 16:39
我赞成出国~接触唔同既人同事、环境文化氣候,个人既眼界同心境会变得不-样~ ...
Too true to say, yet they may not come back again or they suffocate when they choose to stay, home wise, as it is not the same culture in their growing period.
I prefer my kids not going.

Mattison 發表於 17-9-22 13:49
Too true to say, yet they may not come back again or they suffocate when they choose to stay, home w ...

May not come back......我接受的,如果留係果边,係佢个人選擇,要生存係边都唔容易,自己為自己決定負責啊~Cultural difference係留学时就要学习面对、適应、融入~~做唔到就失去留学意义了,真係不如留港讀。如果話係人地地方生活总有d就算唔係歧视,都多少有d唔公平?我諗世事都係有取捨,机会成本问题吧~

vf_mom 發表於 17-5-8 15:15
我女三大和海外都有 Conditional Offer:
1. HKUST - Business
2. CU - Quantitative Finance

你的女有咁多offer,應該唔蠢,如果經濟允許,首選往外國讀大學。至於選科問題,真是要她自己根據她的興趣決定,她真的喜歡Business嗎?她對$敏感嗎?她的數學好嗎?

Mattison 發表於 17-9-22 13:49
Too true to say, yet they may not come back again or they suffocate when they choose to stay, home w ...
yet they may not come back again  .... 我都會唔捨得.

黃巴士 發表於 17-9-28 11:12
yet they may not come back again  .... 我都會唔捨得.
地球村其实好細啫……

Yanamami 發表於 17-9-28 18:52
地球村其实好細啫……
女人就係咁.

我女終於揀左去左外國讀business,她喜歡數學,對數理的科目都有興趣。 她就是喜歡外國的culture, 她不喜歡香港越來越大陸化,她其實不喜歡攪政治,現在大學校園攪港獨對她個人來講影響不大。她反而吾鍾意香港的大學生一系非常市儈只顧做partime,一系好hea 讀冇理想。

她過左去一個月,學會了獨立,自己照顧自己起居飲食。同學都非常國際化,她的大學有二十幾%國際生,但吾似香港喲大學國際生以國內生為主,她那邊返而來自好多個國家,可以接觸不同文化。同學中大多數都好績極,老師都算教學認真。我吾介意他日她在那邊落地生根吾返來,我只想她讀得開心,將來多條出路揀。

vf_mom 發表於 17-9-29 17:00
我女終於揀左去左外國讀business,她喜歡數學,對數理的科目都有興趣。 她就是喜歡外國的culture, 她不喜歡 ...

日前跟一孩子放棄英國大學offer讀港大講開,港大跟佢期望有些落差,佢原期望大學应學術些,但DSE學生較hea

回覆樓主:

全球化,外國大學多大陸生;見香港留學生一様做黑市勞工…反而見本地大學生好努力,做交流生做都最好…

poonseelai 發表於 17-9-29 17:25
日前跟一孩子放棄英國大學offer讀港大講開,港大跟佢期望有些落差,佢原期望大學应學術些,但DSE學生較hea ...

什麼學科?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-29 20:46
什麼學科?

無記錯是journalism

poonseelai 發表於 17-9-30 01:12
無記錯是journalism

如果選這科,中大浸大可能較佳!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 17-9-29 17:25
日前跟一孩子放棄英國大學offer讀港大講開,港大跟佢期望有些落差,佢原期望大學应學術些,但DSE學生較hea ...

我係中大傳理畢業,乜而家港大都有傳理?

回覆樓主:

港大是新聞學學士bachelor of journalism

回覆樓主:

我們不是怕大陸學生,大陸學生有些好勤力好上進,外國大學雖然都多大陸學生,但亦有好多其他國家國際生,吾似香港國際生以內地生為主,香港社會現時越來越多大陸人,社會、政治、司法的氛圍越來越大陸化! 連日常用詞都越來越大陸化。如有其他路可揀,點解吾俾佢地試下,佢地的人生由佢地自己掌握,做父母的衹會在背後支持。

vf_mom 發表於 17-9-30 11:17
我們不是怕大陸學生,大陸學生有些好勤力好上進,外國大學雖然都多大陸學生,但亦有好多其他國家國際生,吾 ...

同意,香港大學大陸化係令我卻步嘅原因。所以只會用香港unis 做back up, 俾阿仔個心理buffer, 如果考到英國第三甚至第四志願我諗阿仔都會寧完留響嗰邊。

Ruby1219 發表於 17-9-30 12:26
同意,香港大學大陸化係令我卻步嘅原因。所以只會用香港unis 做back up, 俾阿仔個心理buffer, 如果考到英 ...

UCAS 可最多報5間,但最後要選 one firm and one insurance, 唔会有第三第四個選擇㗎

vf_mom 發表於 17-9-30 11:17
我們不是怕大陸學生,大陸學生有些好勤力好上進,外國大學雖然都多大陸學生,但亦有好多其他國家國際生,吾 ...

除非你高中時過去,又或住宿舍,不然都係鬼還鬼玩,東南亞人還東南亞人玩,好少同鬼有深交。

poonseelai 發表於 17-9-30 12:42
UCAS 可最多報5間,但最後要選 one firm and one insurance, 唔会有第三第四個選擇㗎
...

haha, 我知。i mean 阿仔揀嗰5個choices 入面嘅第三、四個choice, 如果可以攞都夠低嘅CO, 用嚟做UCAS insurance, 咁就唔洗香港uni 做back up.