用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 30志願是否都比B2第一志願先派?
樓主: orangee
go

B1 30志願是否都比B2第一志願先派?   [複製鏈接]

回覆 bb豬媽媽 的帖子

所以到依家都落吾到手

THOMAS仔仔 發表於 17-4-25 00:04
回覆 bb豬媽媽 的帖子

所以到依家都落吾到手

最遲星期四要交

有個問題會不會這樣發生,學校説是B1生,但原來敎統局出來是B2生呢?如是甘就死得。

回覆 hunter3988 的帖子

會㗎,不過老帥會估b1c,個d叫邊緣人

回覆 hunter3988 的帖子

咁我覺得是否要睇家長抉擇:
向上選:博B1,如果唔好彩B2,一定派去B3學校,但果時你作為B2頭,叩B2學校會易D。
向下選:穩陣派。

回覆 ioi 的帖子

係架,我們只係研究B2學校無論放在咩位置都入到點解要放在咁前,但B1校放在前都要排次序架,呢個次序就幫唔到你嚕,因為係睇彩數,所以唔一定熱門放後小小就冇機會架,機會率來講係有既,雖然好微。

YmOra 發表於 17-4-24 21:55
大方向應該係,但是,我亦認為"區區有特色",在大方向下再需要深入了解不同區的特色,從而研究屬於該區的選校 ...
所以九龍城等傳統強校多的區,升中穩陣好多。三重保險的學校,其實都係校風好,成績亦唔錯的好學校!

weslie001 發表於 17-4-24 17:24
其實我覺得最大問題係點先可確定自己小朋友是否band1, 因為學校都係靠估,睇學校往績又未必準 ...

係架,當然長期三甲名次,不是弱校,就一定band one ,但如果踩線,自己又唔確定,學校又估估下,甚至冇清楚提供,咁就真係要小心。最怕家長自己以為小朋友係band one。

我女有個朋友仔(男),唔同校。佢話自己係band one 尾(唔知自己估定佢學校講),自行同我女報同一間,該校要second in ,我女(band 1b~1c)入到second in,佢朋友仔入唔到,但阿女有個同班同學邊緣人都入都second in!跟住朋友仔報自行另一間band 1 c,in 都冇得in 。
到統一派位表,佢甲一填皇仁law。真係好搏兼永不放棄!

本區是東區

orangee 發表於 17-4-25 00:35
回覆 ioi 的帖子

係架,我們只係研究B2學校無論放在咩位置都入到點解要放在咁前,但B1校放在前都要排次序 ...

如果系邊緣人,咁估錯左,會唔會派到唔知去邊!

大方向應該係,但是,我亦認為"區區有特色",在大方向下再需要深入了解不同區的特色,從而研究屬於該區的選校 ...
九龍城區的Band1女孩子﹐可以"前置"盡放Band1英中﹐可以盡放到第幾志願呢?到第四已放(九真,,培道,,何官)﹐是否太保守呢?請賜教。

PSW 發表於 17-4-25 09:55
九龍城區的Band1女孩子﹐可以"前置"盡放Band1英中﹐可以盡放到第幾志願呢?到第四已放(九真,,培道,,何官)﹐ ...

可以盡放到第幾就因個人意願而行好D,我分享下我嘅係乙10幾才設"三保線",其實,強區有個很大嘅優點係除咗有較多的Band1英中,亦有較多好嘅Band2中學容易供選擇,所以Band2組別學生不愁無選擇呢!既然係咁!Band1生便可以好好利用這個有利之處呢!Band1組別更是十萬個放心呢!就算女孩子去到[九真或培道]亦不會太愁嘛!而且,以往都好似未曾試過有Band2組別學生乙1係""零""數字入唔到"三保線"呢!若然,真的有Band2生乙1入唔到三所中學其中一間嘅話,那麼,真的十分恭喜你了,該校可能已經不再是(B1c-B2a)或(B2a)中學了,而是("升格")咗做Band1中學呢!咁!都無Band2生被抽入咯!身邊個個Band1生都係响大抽獎抽入,還用愁叩門按排嗎?!?!

在"九龍城區"我不是""著眼""於自己到底會"""滾滾滾"""到(乙幾)志願;
而是,[關心]["最差"]去到邊間(Band2a)中學就停下來;
"九龍城區"好處在於有好多好嘅又有質素嘅且校風一流嘅Band2中學供選擇,更加有利於女孩子呢!
已經知道最壞情況是去到哪所中學,那麼,盡填Band1組別學校就是我們一家的選擇呢!

b3410 發表於 17-4-25 00:50
所以九龍城等傳統強校多的區,升中穩陣好多。三重保險的學校,其實都係校風好,成績亦唔錯的好學校! ...

認同呀!該三所中學亦不差呢!其實,嚟到"大抽獎"皆段,無論"甲部"或"乙部"皆需要""認真""佈署,別少看只得一兩個位或幾個位而矣!假設甲部你中嘅話固然開心,但不中亦開心呢!因為整體進入乙部競逐嘅學生少咗,可能你原先嘅隨機編號唔夠前嘅,頓時變為乙部最前列呢!所以,個人認為無論"甲"也好"乙"也好,也需要有正確態度不留力地為自己孩子盡力去做呢!其他人嘅話當參考好了,老師只能提議不能代"""填"""呢!預祝順利.

YmOra 發表於 17-4-25 10:51
可以盡放到第幾就因個人意願而行好D,我分享下我嘅係乙10幾才設"三保線",其實,強區有個很大嘅優點係除咗有 ...
請問銀禧會唔會有group interview? group interview係中文定英文? second in係咪只需個人interview? 駛唔駛in埋家長?

派到去果間就慘慘豬la....

little_yolky 發表於 17-4-25 16:55
請問銀禧會唔會有group interview? group interview係中文定英文? second in係咪只需個人interview? 駛唔駛 ...

"銀禧"自行分兩次面見,兩次皆以個人形式面試,沒有小組討論,第一次會考學生一篇中文閱讀理解能力和一些處境題或睇法見解的分享,該篇文章內容比較深的,看後需要答有關問題,而英文亦是一篇頗深的文章,同學需要朗讀和答問題,第二次面見主要以中英文交談為主,東南西北,自身或社會或世界問題都會傾到的呢!

little_yolky  非常感謝您。  發表於 17-4-26 11:34

YmOra 發表於 17-4-25 20:57
"銀禧"自行分兩次面見,兩次皆以個人形式面試,沒有小組討論,第一次會考學生一篇中文閱讀理解能力和一些處境 ...

考唔考古文?

YmOra  銀禧,不會考古文.  發表於 17-4-25 22:07

晴晴小B 發表於 17-4-22 21:32
學校叫B1生提早用B2學校止蝕,其實係為左做靚頭三志願成功比率
同意, 因我女學校都係咁建議, 乙二已經要放band 2止蝕
‹ 上一主題|下一主題