用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1 30志願是否都比B2第一志願先派?
樓主: orangee
go

B1 30志願是否都比B2第一志願先派?   [複製鏈接]

其實我覺得最大問題係點先可確定自己小朋友是否band1, 因為學校都係靠估,睇學校往績又未必準

kkhon 發表於 17-4-22 22:03
回覆 YmOra 的帖子

老师建议乙二B1c/B2,我眼都突埋!
我被仔激死,佢同老师講我太搏,返黎勸我保守d,吾知佢中左咩毒!

little_yolky  老師會同小朋友不斷大魔咒,小朋友唔一定頂得住。  發表於 17-4-25 16:48

little_yolky 發表於 17-4-24 09:06
1. 要注意, 沒有人可以肯定告訴你你一定係B1, 除非該學生中英數常音樂視藝三次呈分都相當穩定, 並名列好前 ...
好似元朗區呢間中學:
http://www.keilong.edu.hk/school_affairs/13-14report.pdf

PDF P.11

講到明有幾多B1同B2學生, 就知呢區一定唔夠B1位啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 IloveJJ 的帖子

佢見佢個老死乙四填B2,就以为咁稳陣d。

kkhon 發表於 17-4-24 19:50
回覆 IloveJJ 的帖子

佢見佢個老死乙四填B2,就以为咁稳陣d。

咁可能係,俾你囝既老死激C,

回覆 mcl203 的帖子

我解释左比佢知,上次自行佢话事,今铺到我话事

kkhon 發表於 17-4-24 20:00

我解释左比佢知,上次自行佢话事,今铺到我话事

你似乎游說你囝老死父母盡填B1中學,咁你囝咪會認為媽咪原來好忍手去填~

哈哈!又係喎!不过人地仔女的去向我点敢干扰呢。仔返黎话要乙二B1c,乙三B2。我话依家吾系要鬥快入,而係要入到B1

peipeiwong    發表於 17-4-25 19:46

b3410 發表於 17-4-23 22:25
如果咁,是否可以理解為,如果肯定B1學生,無論本區B1學位足唔足夠,其實都應該填嗮所有B1,包括它區位,再 ...

大方向應該係,但是,我亦認為"區區有特色",在大方向下再需要深入了解不同區的特色,從而研究屬於該區的選校策略呢!我比較認識"九龍城區",分享下呢!如果係Band1女孩子,我認為可以盡填Band1英中後才放(九真,,培道,,何官)作為厚厚的("保險線"),這三間已經係九龍城區三所十分受Band2女生喜歡的中學之一呢!"""Band1女孩子"""衰極都係去到這三間其中一間,已經係Band2組別中最好的了,其實,我估最差會係"滾"到排在第一選擇嘅[九真]呢!若然,有了最壞打算,那麼,"""前置"""的就可以盡放Band1英中呢!

引用:Quote:little_yolky+發表於+17-4-24+09:06+

原帖由 hkpapa852 於 17-04-24 發表
好似元朗區呢間中學:
http://www.keilong.edu.hk/school_affairs/13-14report.pdf
謝謝資料,剛看14~15年,應是沙士年最少學生一年,都係咁 (pdf file p.10)
http://www.keilong.edu.hk/school_affairs/14-15report.pdf

咁,只係點填啊。。個個都話第二就要填盧/基元,如果第三才填盧會唔會太博?

回覆 sammag 的帖子

呢間我有睇佢自行派位家長須知,有【友情提醒:大部分收生都是第一組別】大部分,大部分,咁即係有小部分咯,嘻嘻

引用:回覆+sammag+的帖子 呢間我有睇佢自行派位

原帖由 orangee 於 17-04-24 發表
回覆 sammag 的帖子

呢間我有睇佢自行派位家長須知,有【友情提醒:大部分收生都是第一組別】大部分,大部 ...
哩間一定係band 2學校,咁就算係小部份收band 1生,咁真係反映元朗唔夠band 1位

THOMAS仔仔 發表於 17-4-24 22:49
咁,只係點填啊。。個個都話第二就要填盧/基元,如果第三才填盧會唔會太博? ...

老師都係要我第2填基元, 我本身填商會, 學校覺得太搏

回覆 bb豬媽媽 的帖子

咁,你第三填邊間啊?小朋友係咪BAND1頭?

THOMAS仔仔 發表於 17-4-24 23:34
回覆 bb豬媽媽 的帖子

咁,你第三填邊間啊?小朋友係咪BAND1頭?

老師要我第3填羅桂祥, 我決定唔理, 揀咗盧幹庭, 已經係我極限, 小朋友係b1頭1/3, 雖然喺b1個pool名次已經唔重要, 但真係唔得咁快填band 2學校

見你哋話唔駛咁早放B2校, 但係較受歡迎的B1校排乙二已冇機會, 咁仲邊有咁多間B1校填落去呢? 我打算乙五填B2, 葵青區, 有冇問題呢?

回覆 ioi 的帖子

你都好D,乙5才b2.學校叫我地乙三就部分英中(鄧佩瓊/桂祥/基朗)
‹ 上一主題|下一主題